Megdöbbentő kutatás, ez az összefüggés a rák és az ébredés között





A kutatók meglepő összefüggéseket találtak alvási szokásaink és a daganatos megbetegedések kialakulásának valószínűsége között.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2021.10.23.
alvás

Sok nő számára nincs is jobb reggeli program hétvégén, mint sokáig lustálkodni az ágyban – azonban a legfrissebb vizsgálatok szerint ezzel a saját egészségüknek ártanak. A kutatók szerint ugyanis azok a nők, akik korán kelnek, kisebb eséllyel lesznek mellrákos betegek, mint hétalvó társnőik – írja a Reuters.

 

Illusztráció (Pixabay)

Azt a tudósok már korábban is megállapították, hogy a rendszertelen alvás és a mellrák között lehet kapcsolat, de most először vizsgálták azt is, hogyan befolyásolja az esélyeket az ébredés ideje. A tanulmányuk során három alvási faktort vettek górcső alá: az alvásidő hosszát, az éjszakai felébredések gyakoriságát és a reggeli ébresztő időpontját. A vizsgálathoz két korábbi tanulmány adatait vették alapul, így több mint 400 ezer mintával dolgoztak.

Bármelyik adathalmazhoz is nyúltak a kutatók, az tisztán egyértelművé vált, hogy a hajnali pacsirták körében sokkal kevesebben lettek mellrákosak, mint az álomszuszék csoportban. A szakértők megfogalmazása szerint azok esetében, akik az ajánlott 7-8 óránál többet alszanak, 19 százalékkal növelik a daganat kialakulásának valószínűségét. A magyarázat szerint a dolgok hátterében a nem természetes fények is állhatnak: mivel a sokáig éjszakázó nők főképp mesterséges fényeknek vannak kitéve, a napfény híján csökken a melatonin szintjük, amely a hormonháztartásukra is hatással van, és akár a rák felbukkanásához is vezethet.

A kutatók arra is felhívták a figyelmet, hogy a vizsgálatokat elsősorban európai nőkön végezték el, más etnikai vagy regionális csoportoknál változhatnak az eredmények. Azt is hangsúlyozzák, hogy a mellrák kialakulására még mindig sokkal nagyobb hatással van az életmód és a genetika. A legtöbb beteg 50 éves kora után tapasztalja a daganat kialakulását, és nagy valószínűséggel előtte már más családtagja is mellrákos volt. Ezt a faktort nem tudjuk befolyásolni, a másikat azonban igen: az alkoholfogyasztás, a dohányzás, a túlsúly, a mozgásszegény életmód, a 30 év felett először anyává válás vagy a szoptatás kihagyása mind-mind növelik a rák esélyeit.

Az alvásidő hosszának és az alvás minőségének elemzése még folyamatban van, így arról még nem közölhették megállapításaikat a szakértők, de véleményük szerint egy olyan izgalmas témát vettek most terítékre, amely bőven szolgáltat még kutatási területeket.





Top hírek







Hírlevél-feliratkozás