Kezelhetetlenné vált gyermeked? Így juthatsz túl a nehezén





Különösen nehéz helyzetben van az a szülő, aki nagyon érzékeny és egyben tökéletességre törekvő gyerekkel van megáldva. De a helyzet kezelhető!



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2021.10.23.
gyermeknevelés

A rendkívül érzékeny gyerekek hajlamosak rá, hogy mindent tökéletesen akarjanak megcsinálni. A baj akkor érződik igazán, ha valami nem úgy sikerül, ahogy azt szerették volna. Van pár tippünk, amik segítenek áthidalni a nehézségeket.

Ne rohanj a problémamegoldással!

Senki sem tökéletes, csak próbáld újra” – jellemzően ehhez hasonló válaszokat ad a szülő, ha gyermekének nem sikerül valami. A probléma az, hogy a gyerek kudarccal szembesül, amitől képes összeomlani, mert érzelmileg irracionális állapotban van. A logika ezekben az esetekben ritkán használ, mert tovább növeli a kiskorú izgatottságát. A nagyon érzékeny gyerekeknek különleges radarjuk van, amivel érzékelik, ha valaki irányítani akarja őket. A nyugtatás náluk éppen ellenkezőleg hat.

Ahelyett, hogy azonnal reagálsz, először ismerd fel a helyzetet! Első lépésként tükrözd vissza gyermeked érzéseit, ez nyugalmat hoz számára. A fenti jellemző válasz helyett ez fog használni: „Valami nem úgy sikerült, mint ahogy azt szeretted volna, és ez kínos számodra. Megértem.”

(Fotó: Shutterstock)

Segíts neki az öntudatfejlesztésben

Tedd lehetővé számára, hogy újragondolja perspektíváit. Amikor gyermeked megnyugszik, jelezd neki, hogy van néhány ötleted a probléma megoldására. Kérdezd meg, hogy szeretné-e hallani azokat. Ha készen áll, keress egy példát az életedből. Mondd el, neked mennyit kellett gyakorolnod és próbálkoznod, míg sikerült valami, amit nagyon szerettél volna. Emeld ki, hogy egy új dolog megtanulása sok hibával jár, de megéri próbálkozni.

Vezesd rá gyermeked, hogy gondolja át döntése eredményét

Kérdezd meg tőle, hogy szerinte mi fog történni, ha most feladja, és a sikertelenséget okozó dologgal nem próbálkozik többet. Mi lenne, ha még egyszer nekiesne? Mi segíthet neki abban, hogy elérje a célját, és új készséget sajátítson el? Ezt mind fontos megbeszélni vele. Semmiképp se próbálkozz jutalmazással vagy megszégyenítő kijelentésekkel. Ha nem sikerül a biciklizés, ne mondj olyat, hogy „a nagyfiúk kétkerekűvel közlekednek, ami soha nem fog sikerülni gyakorlás nélkül”. Ettől csak védekező módba kapcsol, így pedig nem fogod tudni rávenni az ismétlésre.

Kérdezd meg, mit szeretne tenni következő lépésként. Szeretne tovább próbálkozni, vagy inkább pihenne? Ha azt érzi, hogy minden tőle függ, nála van az irányítás, akkor nagyobb valószínűséggel fog kitartani.

 





Top hírek







Hírlevél-feliratkozás