Még csak a kulcsot sem kérték el! Egyre nyilvánvalóbb, hogy a Cseh Katalinhoz köthető cégek sárosak – Videó!





A több milliárd forintos Európai Uniós- és hazai támogatásokat olyan telephelyek létrehozására vehették fel, amelyekben érdemi munka a mai napig nem folyik.



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2021.09.12.
csalás gyanúja

Vác és Szirák – ez az a két telephely, ahová több cég, köztük a Cseh Katalin által vezetett Pannónia Nyomda Kft. is be van jegyezve. A Pesti Srácok a nyáron arról írt, hogy a cégháló tagjai EU-s pályázatokra jelentkezve együttesen váltogatták a telephelyeket és fióktelepeket, hogy hozzájussanak több milliárd forintnyi uniós pénzhez. Ahogy arról korábban lapunk is beszámolt, a cégek táblái nyáron mindkét telephelyen láthatók voltak.

Az épület kulcsát sem kérték el

Ezzel szemben Szécsényben nem található cégtábla a papíron 3D-s holografikus nyomtatással és kutatás-fejlesztéssel foglalkozó telephelyen. Ráadásul az önkormányzat tulajdonában lévő épület kulcsát még csak el sem kérték a cég munkatársai az elmúlt időszakban. Ezáltal biztosnak látszik, hogy semmilyen munka sem történt az ingatlanban, amelyhez felvették a másfél milliárd forintos támogatást.

A Nógrád megyei Szécsény az ország leghátrányosabb térségében található. Nem véletlen, hogy éppen itt létesítettek telephelyet a hálóban szereplő cégek. Itt nyújthattak be a legnagyobb intenzitás mellett pályázatot a 3D-s holografikus nyomdájuk kifejlesztéséhez. Kutatást-fejlesztést, gyártósor-telepítést ígértek, sőt még kapacitásbővítésre is pályáztak és nyertek, úgy, hogy közben a fejlesztés helyeként megjelölt épület kulcsát sem kérték el – írja a PestiSrácok.hu.

Kihasználják, hogy a szegényebb régióban több pénz lehet keresni

A cégháló tagjai budapesti és Pest megyei cégek, elsőként Vácon alakítottak ki telephelyet maguknak, ám ezt követően jegyeztek be még munkaterületként funkcionáló épületeket Szécsényben és Szirákon. Egyértelműnek tűnik, hogy miért. Azokon a területeken, ahol magasabb a pályázatok intenzitása, több pénz zsebelhetnek be, az ide költöző cégek. Cseh Katalin szerint a két cégnek, amelyek azonos tevékenységi körrel rendelkeznek, illetve más cégekkel kiegészülve csapatosan nyertek pályázati forrásokat, nincsen közük egymáshoz.

Már 2019-ben kimondták, hogy bűncselekmény történhetett

Szécsény képviselő-testületében már 2019-ben szemet szúrt, hogy semmit nem csináltak Cseh Katalinék az ingatlannal, holott az épület már az önkormányzat tulajdonában volt. Azóta eltelt két év, és úgy tűnik, hogy a helyszínen csak egy ruhabutik található. Eközben idén október elseje a megvalósítás határideje.

Kormánypárti politikusok a napokban tettek feljelentést. Deutsch Tamás az Európai Unió csalás elleni hivatalához, az OLAF-hoz fordult, Budai Gyula pedig a NAV-nál tett feljelentést. Ma már mindkét hatóság vizsgálódik a Cseh-féle cégháló zűrös ügyei körül.

A Pesti Srácok beszámolója szerint ráadásul még itt nincs is vége a zűrös ügynek. A hálóba tartozó egyik céget, a Mondat Kft.-t, azaz annak egyik újabb fióktelepét Vanyarcon, a falu határában, szinte az erdőben találták meg. Egy ott állítólag tereprendezésen dolgozó fiatal hebegve-habogva válaszolt a lap kérdéseire:„igen, itt egy 3D nyomdatechnikával foglalkozó cég működik, fejleszt jelen pillanatban is”. Aztán sietve távozott, közben már emelte is a füléhez a telefonját, a Pesti Srácok újságírója szerint.





Top hírek







Hírlevél-feliratkozás