Folytatódik a káosz a Blahán - a „hullámvasút” súlyos károkat okozhat





Akár százezres kárt is okozhat a gyanútlan autósnak a Blaha Lujza téri kereszteződésben éktelenkedő veszélyes bukkanó. A budapesti taxisok már nevet is adtak a komoly veszélyt rejtő úthibának: „hullámvasút”.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2021.09.30.
VIII. kerület hanyagság

A Metropol kint járt a helyszínen, ahol azonnal feltűnt a baj forrása: a felbontott, majd szakszerűtlenül visszahelyezett villamossínek nincsenek egy szintben az útburkolattal.

A hirtelen felbukkanó szintkülönbség megdobja az autót (Fotó: Metropol)

A szintkülönbséget hevenyészett aszfalttoldásokkal próbálták eltüntetni, sikertelenül. A bukkanó miatt minden autó „bólogat”, amikor átmegy rajta. Sem tábla, sem útburkolati jelzés nem figyelmeztet a veszélyre, ezért a Rákóczi útról a kereszteződésbe behajtva az úthiba gyakorlatilag láthatatlan. Amikor észrevesszük, már késő, és alaposan megdobja a járművet.

Precíz munka helyett toldozás-foldozás (Fotó: Metropol)

A veszélyes bukkanón naponta autók százai hajtanak át, így azonnal felmerült a kérdés, hogy a szakmai szempontból szarvashibának számító kivitelezés miért nem szúr szemet a főváros vezetőinek, és miért nem tesznek semmit a nyilván már sokaknak komoly bosszúságot okozott mulasztás orvoslásáért.

Százezres kár és komoly baleset is történhet

Arról, hogy milyen kárt okozhat járművünkben a Blaha „hullámvasútja”, Prekovics Zsolt futóművekre specializálódott autószerelőt kérdeztük meg. A szakember a helyszínen készült fényképek és a videók megtekintése után elmondta: egy ilyen bukkanónál akár már 30 km/h sebességnél is károk keletkezhetnek a járműben. Ilyenkor a lengéscsillapító kap egy hirtelen ütést, és elkezdhet folyni belőle az olaj. A probléma gyakran csak egy-két hét után jelentkezik, de jó eséllyel nem ússzuk meg a lengéscsillapítók cseréje nélkül. Ez – mivel csak párban lehet cserélni őket – akár 100 ezer forint is lehet. A luxusautók légrugójának a cseréje pedig a 2-300 ezer forintot is elérheti. Az ütés ezen kívül a kerékagy csapágyának sem tesz jót, és a keréktárcsa is deformálódhat. Szerencsétlenebb esetben pedig komoly balesetet is okozhat egy ilyen úthiba. Ha ugyanis valaki az éjszakai, kisebb forgalmú órákban 50 km/h sebességgel hajt rá a bukkanóra, és rossz szögben kapja el, a hirtelen ütés miatt durrdefekt is történhet. Ez főként a drágább sportautóknál fordulhat elő, ahol a gumiknál nagyon kicsi a peremmagasság. További komoly baleseti forrás, hogy egy hirtelen fékezésnél a bukkanón áthaladó jármű fékútja akár több méterrel is megnőhet.

Leesett dísztárcsa a bukkanó mellett (Fotó: Metropol)

 





Ezeket olvastad már?
Pofátlanság: kapucnis tolvajok lopják a májusfákat Nyíregyházán

Pofátlanság: kapucnis tolvajok lopják a májusfákat Nyíregyházán

Fontos bejelentést tett a BKK, ez most mindenkit érint

Fontos bejelentést tett a BKK, ez most mindenkit érint

Rejtélyes tragédia: trafóházban rázta halálra az áram Pétert

Rejtélyes tragédia: trafóházban rázta halálra az áram Pétert

Orbán Viktor: Csak az szavaz a békére, aki a Fideszre szavaz

Orbán Viktor: Csak az szavaz a békére, aki a Fideszre szavaz

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás