RETRO RÁDIÓ

Újabb világjárvány szabadulhat el: hátborzongató, mit rejt az olvadó jég





Vezető tudós sötét jóslata szerint hamarosan, a globális felmelegedés miatt olyan halálos világjárványok szabadulhatnak el, amelyektől összeomolhat az életünk.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2021.08.07.
állati maradványok jéghegy világjárvány

Időzített bombaként úszkálnak a világon az olvadó jéghegyek, amelyek ezrével tartalmaznak halálos kórokkal fertőzött, bomló állati tetemeket. Ez pedig azt jelenti, hogy a klímaváltozásnak leginkább kitett jéghegyek a következő világjárvány kirobbantó okait hordozzák magukban - írja a Daily Star.

Anirban Mahapatra vizsgálatai szerint a sarki jéghegyek rétegeiben több ezer éve ott rejtőzhetnek az olyan állati maradványok, amelyek akár tetanuszt, himlőt vagy lépfenét válthatnak ki. Ugyan ezekre a betegségekre van gyógymód, de ha a jéghegyek olvadásával ezek valóban bekerülnek az emberek ökoszisztémájába, a vakcinák ellenére is elszabadulhat egy újabb világjárvány. Nem beszélve azokról az elfeledettnek hitt vagy megszüntetett kórokról, amelyre ma már nem gyártanak ellenszert.

 

Képünk illusztráció / Pixabay

Szibériában öt évvel ezelőtt már kimutatták a lépfene jelenlétét, amelyet közel 2300, oszló rénszarvasmaradvány indított útjára, miután a jégtakaró olvadni kezdett. Egy 12 éves fiú meghalt, száznál is többen súlyosan megbetegedtek - a térségben 75 éve nem volt ilyen komoly fertőzés.

A felmelegedés hatására ezek a betegségek a levegőbe kerülve könnyen biológiai fegyverként csaphatnak le a környező, gyanútlan lakosságra, a világot átszövő utazások miatt pedig a kórt már bárhová el lehet juttatni anélkül, hogy kezdetben felfigyelnénk a terjedésére. A becslések szerint, ha a fertőzést hordozó jéghegy sűrűn lakott terület közelében olvad el, akkor rövid idő alatt akár milliók is megbetegedhetnek, és a helyzetet súlyosbítja, ha a kiolvadó betegség a levegőben, és nem más közvetítőkön keresztül terjed.

 

Forrás: Pixabay

Mahapatra elmondása szerint egyes vírusok akár egymillió évet is át tudnak vészelni a jégbe fagyva, de a többi is könnyen elél tíz-százezer évet. A szakember szerint például ha egy mamut maradványai olvadnak ki, amely történetesen egyfajta baktériumot vagy vírust is tartalmazott, a jéghegy környéki élő állatok is megfertőződnek, majd az őket elfogyasztó emberekre is átkerül a kór. És Mahapatra szerint ez még a jobbik forgatókönyv: akár újabb pestisjárványok is kirobbanhatnak az olvadó jéghegyeknek köszönhetően, amellyel szemben viszont sokkal erőtlenebb a védekező mechanizmusunk. Ugyanez igaz egyes himlőfajtákra is: ha a jégrétegben egy himlős ember maradványai rejtőztek, akkor a kiolvadást követően játszi könnyedséggel megbetegíthet nagyobb tömegeket, akik nincsenek beoltva az adott betegségtípussal szemben.

Mahapatra szerint csak egyetlen módon kerülhetjük el ezt a világjárványt: ha megállítjuk a globális felmelegedést.

Az elismert tudós a koronavírust is alaposan vizsgálta, kutatásairól könyvet jelentetett meg.





Ezeket olvastad már?
Fordulat a tragikusan elhunyt 8 éves kislány ügyében, komoly döntést hozott a család

Fordulat a tragikusan elhunyt 8 éves kislány ügyében, komoly döntést hozott a család

Nagypéntekre készülünk, fontos határidők is lejárnak

Nagypéntekre készülünk, fontos határidők is lejárnak

Romhalmaz maradt az újpalotai ámokfutó után - egy fekete Mercedest keresnek

Romhalmaz maradt az újpalotai ámokfutó után - egy fekete Mercedest keresnek

Ordító szél és nyárias napsütés - két évszak találkozik húsvétkor

Ordító szél és nyárias napsütés - két évszak találkozik húsvétkor

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás