Totális káosz! Vízbe fulladt tegnap a budapesti közlekedés

Feladta a harcot a Karácsony-káosztól sújtott budapesti közlekedés a hétfő reggeli felhőszakadás miatt. A csúcsforgalomban nyáron is épp hogy csak csordogáló autóforgalom a fővárosra zúduló 30-50 milliméternyi eső miatt szinte teljesen megbénult.Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2021.07.20.
Özönvíz

Fél-egy órával nőtt az utazási idő

Hatalmas dugók alakultak ki a főváros számos csomópontján, ami miatt fél-egy órával nőtt az utazási idő. Több busz és troli terelve közlekedett, nem járt a 4-es 6-os villamos a Blaha Lujza tér és a Jászai Mari tér között, és az eső miatt járhatatlanná vált a Podmaniczky utcai vasúti aluljáró is. Rövid idő alatt mintegy ötven helyszínre riasztották a katasztrófavédelem egységeit Budapesten és Pest megyében, többnyire leszakadt faágak miatt, de vízzel elöntött pincék, garázsok és alagsorok kiszivattyúzásához is ki kellett vonulniuk.

Az Andrássy úti dugóban várakozó autókat is elöntötte a víz – Fotó: Metropol/Keresztesi Balázs

 

Tengelyig ért a víz az Illatos úti aluljárónál – Fotó: Metropol/Markovics Gábor

Karácsony-káosz: átgondolatlan lezárások, és minden egyszerre

Bebizonyosodott, hogy nemcsak pár centi hó, de egy kiadós nyári eső is felkészületlenül érte a főváros vezetését. Akár csak a biciklisávok esetében, úgy tűnik, Karácsony Gergelyék a tömeges lezárások esetében sem készültek hatástanulmánnyal vagy vészforgatókönyvvel a rendkívüli helyzetekre. A belvárosban hónapok óta anyáznak az autósok a biciklisáv miatt, majd a főpolgármester a nyár beköszöntével szinte egyszerre rendelte el a legfontosabb közlekedési csomópontok felújítását. Az amúgy is zajló belvárosi metrófelújítás idején fogott bele a pesti alsó rakpart átépítésébe a Margit híd és az Országház között, Dél-Pesten pedig az 50-es villamos vonalának korszerűsítése miatt érintett több forgalmas helyszínt az építkezés. Tovább súlyosbította a helyzetet, hogy másfél évig csak a huzavona ment, ezért csak júniusban zárták le a Lánchidat a falújítás miatt. Ráadásul július 12-én a Blaha Lujza tér felújítási munkálatai is megkezdődtek, ezért ott is forgalomterelések, betontömbök, sávlezárások nehezítik a körúti kerékpársáv miatt amúgy is ellehetetlenülő közlekedést.

A Dózsa György úti aluljáróban lehetetlenné vált a közlekedés – Fotó: Bors/Móricz István

 

A jelzőlámpák nem működtek – baleset az Andrássy út–Izabella utca sarkán – Fotó: Metropol/Keresztesi Balázs

 

Top hírek

Hírlevél-feliratkozás