Egy jó Fröccs munka után? Hajnóczy Soma bemutatta fifikás játékát

Hajnóczy Soma kétszeres bűvész világbajnok a covid által sújtott időkben sem tétlenkedett, és bár az Illúzió Mesterei show tavaly elmaradt, saját fejlesztésű társasjátékkal rukkolt elő a karantén napjaira. A Fröccs olyan jól sikerült, hogy 2020-ban az Év Kártyajátéka lett. Soma személyesen mutatta be nekünk első társasát, és játszott velünk egy partit.



Megosztás
Szerző: Fodor Erika
Létrehozva: 2021.06.26.
Fröccs Hajnóczy Somától

A bűvész által megálmodott társasjátékot hamar elkapkodták, de szerencsére már újra kapható, és aki eddig még nem próbálta ki, most már könnyen beszerezheti. Hajnóczy Somától a megszokott módon izgalmas, és a rá jellemző humorral telerakott Fröccs minden korosztályt óhatatlanul az asztalhoz szegez.

Hajnóczy Soma Fröccse (Fotó: Hajnóczy Soma)
A Löttyintős bemutat a rátett szívató-kártyára (Szerző felvétele)

„Szeretek agyalni”

Négy év munkáját követően jelent meg életem első társasjátéka, a Fröccs. Matekos fejem van, szeretek logikai dolgokon agyalni, több társason is dolgozom, a Fröccs csak a kezdet” – meséli Soma, miközben nekünk már meg is mutatta a társashoz készülő kiegészítőket, amelyektől még fifikásabb és fordulatosabb lesz a játék.

Már készülnek a kiegészítők a játékhoz (Fotó: Metropol)

„Elkezdtek izgatni a különböző fröccsök: kisfröccs, nagyfröccs, sportfröccs, bennük a bor és szóda aránya 1:1, 2:1, 1:4, és valahogy beragadt, hogy ezekkel az arányokkal kellene kezdeni valamit” – mondja Soma, aki első társasát mindenkinek ajánlja.

Kulisszatitkok a maszk mögül (Fotó: Metropol)

Retro-fíling és Balaton-hangulat

„Ez nem egy ivós játék, bár a témája a fröccs. A játék szexepilje, hogy a 60-as, 70-es, kicsit az 50-es évek fílingjét hozza. A kártyákon is pasztell színek dominálnak, a dizájn pedig a régi Balaton-hangulatot árasztó poszterek jellegét idézi. A pénzérméknél ugyancsak a régi forintot próbáltuk leduplikálni. Nagyon is cél volt, hogy legyen a grafikában egy, a 60-as évek Magyarországa felé való kikacsintás, tisztelgés” – derül ki a szavaiból, amelyeket a kártyalapok látványa támaszt alá.

Badár Sándor, Csuja Imre és Mucsi Zoltán is Fröccsözött Somával (Fotó: Hajnóczy Soma)

„A Fröccsöt gyerekek, felnőttek, idősek, tényleg mindenki egyformán játszhatja.„ Soma hozzáteszi, van benne kihívás, lehet jól taktikázni, és ami számára nagyon fontos mindenben, amit csinál: hogy legyen interakció.

A házmestertől a háziúrig

Bor, szóda és „szivatós” lapok (Fotó: Hajnóczy Soma)

„A Fröccsben is ott egy izgalmas, alkudozós mechnanizmus, ami egy picit szabadon hagyja a játék kereteit, és lehetőséget ad rá, hogy minden egyes parti egy kicsit más élmény legyen. Csinálhatom a fröccsöket, közben alkudozhatok, vannak sikerélmények, amikor eladom a fröccsöket, vagy összejön egy alku, esetleg „megszívathatom” a másikat, vagy éppen ki tudom védeni, amikor engem szívatnak, és még jól be is mutathatok neki” – tudjuk meg az alkotótól.

Régi forintosok (Fotó: Hajnóczy Soma)

Ebben a játékban gyakorlatilag mindenki versenyben marad egészen a végéig, közben nem mellesleg megtanuljuk a fröccsfajtákat, ezt a magyar találmányt; a hosszúlépéstől a házmesteren át a háziúrig.

Sikerélmény, a győzelemtől függetlenül

Partiban a mesterrel (Fotó: Metropol)

Az, hogy ki nyer, igazából irreleváns, és szerintem bárki , aki játszott már a Fröccsel, az tudja, hogy tényleg a játék a lényeg, az út, amíg eljutunk a parti végéig, és az az élmény, amit ez alatt közösen átélünk. Sok apró játékbeli sikerélmény adja meg a savát-borsát a Fröccsnek, és összességében nem a győzelem a fontos benne. A legtöbben, függetlenül attól, hogy nyernek vagy vesztenek, szívesen játszanak még egy partit.

Buzgómócsing és Böske, a rettentő

A Fröccsben kocsmahősök szerepébe bújva keverhetjük a fröccsöket, és adjuk el őket. Tizenkét különböző kocsmahős jelenik meg a játékben, és közülük választhatunk. A játék elején mindenki kap két kocsmahőskaraktert ábrázoló lapot, és amelyikkel, amelyiknek a képességeivel jobban tud azonosulni, azt választhatja.

Kocsmahősök (Fotó: Hajnóczy Soma)

„Nagyon sokat röhögtünk, amikor elneveztük ezeket a karaktereket. Böske a rettentő, Sarki Jézus, Löttyintős, Buzgómócsing, Pohárnok és a többiek. A nevek mellett a grafika is retrohumor-hangulatot áraszt. Ügyeltünk rá, hogy vizuálisan apró poénok legyenek a karaktereken: például a háziasszony köténye pecsétes, egy szivarzsebből lógjon ki egy lottószelvény, itt-ott egy részeg tekintet, sok-sok apró kikacsintás” – számol be játszma közben Soma, aki „véletlenül” meglepően erős hasonlatosságot mutat a Löttyintős karaktert ábrázoló kocsmahőssel.

Köszönjük, Soma, kérjük a következőt!









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás