RETRO RÁDIÓ

„Keverhető„ az AstraZeneca Pfizerrel? Itt a válasz

A kérdéseket hétfőnként és csütörtökönként a Metropol Facebook-oldalán teheted fel cikkünk alatt kommentben, és mi minden hétfőn, illetve csütörtökön válaszolunk.Megosztás
Szerző: metropol
2021.05.31. 07:00
kérdezz-felelek

Kérdéseid vannak a koronavírus-járványról? Tedd fel, és a Metropol megválaszolja őket. Utánanézünk, tájékozódunk egy szakértőnél és megírjuk. Lapunk új rovatában az olvasóink Facebook-oldalunkon keresztül írhatnak nekünk. Minden hétfő és csütörtök hajnalban kiteszünk egy posztot, ott kommentben felteheted a kérdéseidet. A következő csütörtöki, illetve hétfői lapszámunkban, valamint a www.metropol.hu oldalán is rendszeresen láthatod az aktuális válaszokat.

Ha kérdésed van, itt teheted fel kommentben.

Olvasóink kérdezték, mi válaszoltunk!

K. Sámuel: A 16 éven aluliak kaphatnak majd Magyarországon oltást? Láttam, hogy a Pfizer a fiatalabb korosztálynál is hatékony és szeretném megtudni, hogy mikortól kaphatja majd meg a lányom, ha egyáltalán megkaphatja.

Metropol: Kedves Sámuel! Pontosan még nem lehet tudni, hogy mikortól kezdődhet a gyerekek oltása, de valószínűleg már a nyáron. A napokban engedélyezte az Európai Gyógyszerügynökség a vakcina használatát a 12-15 éveseknek, ami azt jelenti, hogy hamarosan sor kerül a magyarországi engedélyezésére is. Az adatok egyébként kifejezetten biztatóak, hiszen a kétdózisú védőoltás csaknem 100%-os hatékonyságú a meglévő adatok alapján ebben a korosztályban is, az Egyesült Államokban pedig meg is kezdték a 16 év alattiak oltását vele.

L. Gino: Nemrég kaptam oltást, és szeretnék már étterembe beülni, de sajnos a kártyám még nem érkezett meg. Mit tegyek?

Metropol: Kedves Gino! Szerencsére már nem csak a plasztikkártya alkalmas a védettség igazolására, hanem egy mobilos applikáció is, ami így megkönnyíti azok életét, akik még nem kapták meg az oltottságról szóló igazolvásukat. A koronavirus.gov.hu, így tájékoztatott az applikációról:

- Azokon a helyeken, ahol a látogatás védettségi igazolványhoz kötött, a szolgáltató mostantól - a védettségi igazolvány felmutatása helyett - akár QR-kód leolvasóval is ellenőrizheti, hogy a látogató oltott-e vagy sem. Az alkalmazás Androidos és iOS-es mobiltelefonokra is letölthető, és az a szolgáltatóknak és az oltottaknak is ingyenes. Az applikációval csak az oltottságot lehet igazolni, de a betegségen való átesést nem.

T. László: Megkaptam az első oltásomat (AstraZeneca), de szeretnék másodiknak Pfizert kérni, mert azt olvastam, hogy úgy hatékonyabb. Lehet-e?

Metropol: Kedves László, egyelőre még nem. A magyar hatóságok is vizsgálják ezt a lehetőséget, de egyelőre még nincs engedély a vakcinák „keverésére”, mindenki másodszorra is ugyanazt az oltást kapja, mint először.

V. Krisztián: Szabadtéri koncerten részt vehetek védettségi igazolvány nélkül?

Metropol: Kedves Krisztián! Az 500 főt meghaladó rendezvényeken kizárólag védettségi igazolvánnyal vehetnek részt az emberek. A fiatalkorú oltatlanok pedig csak védettségi igazolvánnyal rendelkező felnőttkorú kíséretével. A zenés, táncos programokon ráadásul – a létszámtól függetlenül – kizárólag a plasztikkártya felmutatásával lehetnek jelen az emberek. Viszont hogyha a közeljövőben koncertezik a kedvenc énekesed vagy együttesed, akkor az oltás felvételével gyorsan védettségi igazolványhoz juthatsz, és biztonságosan élvezheted a tömegrendezvények és a koncert hangulatát.

S. Dóra: Eddig nem oltottam be magamat, nemsokára viszont vége a koronavírusnak, úgyhogy már nem is lenne nagyon érdemes, nem?

Metropol: Kedves Dóra! Ameddig el nem érjük a szükséges átoltottságot, addig mindenki veszélyben van, aki nem rendelkezik megfelelő védelemmel a koronavírus ellen. A brit mutáns, vagy éppen az indiai variáns sokkal veszélyesebb az eddigi koronavírusnál, úgyhogy azt ajánljuk a számodra, hogy ne kockáztass. A betegség sokkal veszélyesebb rád nézve, mint az oltás, amelyet most pár nap alatt frissen regisztrálva is fel tudsz venni.

K. Patrik: 18 éven aluliak vagyunk a barátaimmal, csak páran vagyunk beoltva, hogyan tudnánk együtt bulizni szórakozóhelyen?

Metropol: Kedves Patrik! A szabály sajnos világosan fogalmaz. Zenés, táncos rendezvényen létszámtól és kortól függetlenül, csak védettségi igazolvánnyal rendelkező személyek vehetnek részt. Ez viszont plusz motivációt jelenthet számotokra. Győzd meg a barátaidat, hogy ők is oltassák be magukat és akkor már együtt tudtok szórakozni az újranyitó diszkókban. Addig is a mozik világát ajánljuk a makacsabb barátaidnak, oda felnőttkorú védett ember kíséretével ők is elmehetnek veletek.

G. Tamás: Kelleni fog a vakcináknál a harmadik dózis?

Metropol: Kedves Tamás! Most még ezt nem lehet tudni, azonban több szakember is elmondta, hogy idővel szükségessé válhat az emlékeztető oltások felvétele a védelem fenntartása miatt.

K. András: Ha már lehet lagzikat tartani, ott az összes vendégnek kell rendelkeznie védettségi igazolvánnyal?

Metropol: Kedves András! Május 28-tól hivatalosan is lehet lagzikat tartani. Pontos döntés még nem született az ügyben, hogy milyen feltételekkel. A vendégek számában is lehet kikötés, és az is fontos lehet, hogy a vendéglátóhelyek milyen feltételekkel tudják fogadni a vendégeket.

T. Anna: Hetek óta megkaptam az első dózis oltóanyagot, mégsem érkezett még meg a védettségi igazolványom. Ismerőseim később kapták, és már megérkezett nekik. Hol tudok érdeklődni az ügyben?

Metropol: Kedves Anna! A megnövekedett oltási hajlandóság miatt a védettségi igazolványok gyártása és kibocsátásának időtartama meghosszabbodott. Emellett az is előfordulhat, hogy az adatokban történt elírás. Érdemes érdeklődni az ügyben a Kormányhivatal oldalán.

P. István: Három hete kaptam meg az oltásom. Érdeklődnék, hogy meddig tart a védettség. Mikor kell újraoltakozni?

Metropol: Kedves István! Sajnos ebben a kérdésben jelenleg még nincs egységes álláspont. Az eddigi ismeretek szerint a védettség lehet fél, vagy akár egy év is. Aki felveszi az oltást, jó időre védetté teszi a szervezetét a vírussal szemben. Elkapni továbbra is elkaphatja a fertőzést, de közel sem lesz olyan súlyos, mintha nem élne a védőoltás lehetőségével.

T. Ágnes: Mikorra várható egy egységes, minden ország által elfogadott védettségi igazolvány?

Metropol: Kedves Ágnes! Az egyeztetések már zajlanak egy egységes kártya megalkotására. Ezen felül Magyarország egyre több országgal állapodik meg a kölcsönös igazolványok elfogadásáról. Többek között már Montenegróba, Horvátországba és Csehországba is zavartalanul utazhatunk.

N. Péter: Hogyan tudják ellenőrizni, hogy valaki mindkét oltását megkapta?

Metropol: Kedves Péter! A védettségi igazolványon található kódot hamarosan egy erre a célra kifejlesztett telefonos applikációval tudják beolvasni, ahol látható a dózisok ideje, és az, hogy védettek vagyunk-e. Ezt fesztiválokon, koncerteken, színházakban és sportrendezvényeken is ellenőrizhetik. Ellenben ha valaki csak az első oltását kapja meg, és nem veszi fel a második dózist, rövid időn belül megszűnnek a védettséggel járó jogai.

Sz. Bernadett: Nagymamám kérdezi, kaphat-e így valamilyen oltást: asztmája, magas vérnyomása, krónikus bronchitisze van, és ismeretlen gyógyszerre allergiája. Covercardot, Seretide Diskust szed, korábban influenza után 10 nappal magas lázat, gyengeséget tapasztalt, 2003-ban orrpolipműtéte után görcsrohama volt, foghúzást követően fokozott vérzékenységet tapasztalt. Körülbelül 3 éve allergiával küzd , ami orrfolyással, orrdugulással, nehéz légzéssel jár, évszaktól függetlenül.

HIRDETÉS
Metropol: Kedves Bernadett! A leghozzáértőbb választ a nagymamája háziorvosa állíthatja fel, aki tisztában van a teljes kórtörténetével, és a kezelését figyelemmel kíséri. Az elmondható, hogy többféle vakcinát is kaphatnak a krónikus betegek is. Például a Pfizer-vakcinával történő oltás során csak az akut lázas betegség, vagy a vakcina bármelyik összetevőjével szembeni súlyos allergiás reakció lehet a kizáró ok, illetve a súlyos gyógyszerrel vagy más védőoltással kapcsolatos anafilaxiás reakció. Mindenképpen hívják fel a háziorvost tanácsért!

Ezeket olvastad már?
Az állatkert kecskéjét szolgálták fel a dolgozók karácsonyi buliján

Az állatkert kecskéjét szolgálták fel a dolgozók karácsonyi buliján

Indul az eljárás, az amerikai elnököt "befolyással való üzérkedéssel" vádolhatják meg

Indul az eljárás, az amerikai elnököt "befolyással való üzérkedéssel" vádolhatják meg

Ilyen volt a Turizmus Évadnyitó Gála

Ilyen volt a Turizmus Évadnyitó Gála

Így csökkentheted a rák kockázatát!

Így csökkentheted a rák kockázatát!

Top hírekEzek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás