RETRO RÁDIÓ

Ezért engedélyezték az éjszakai horgászatot

Lerántjuk a leplet, miért kapott zöld utat a kormánytól az éjszakai horgászat május 1-től.Megosztás
Szerző: metropol
2021.05.07. 12:20
enyhítés

Kétfelől támadták azt a döntést, miszerint engedélyezték az éjszakai horgászatot: egyrészről azért, hogy „kivételeznek a horgászokkal”, másrészről viszont azért, miért kötötték ezt védettségi igazolványhoz. A döntés hátteréről Nagy István agrárminiszter és dr. Dérer István, a Mohosz elnökhelyettese, az Országos Horgászszervezeti Szolgáltató Központ főigazgatója beszélt.

/Vas Népe)A Magyar Országos Horgász Szövetség (Mohosz) kezdeményezésére a kormány úgy döntött, hogy a süllő és a balin fogási tilalmi idejének lejártát követően, május 1-től újra lehetségessé válik a több mint 700 000 regisztrált horgász számára az éjszakai horgászat.

– A horgászok több százezres tábora a természetben, nem csoportosulva hódol szenvedélyének, ami a pandémiás helyzetben kedvező – indokolta a kivételezést Nagy István miniszter. – A kormány és a Mohosz folyamatosan egyeztetett a védelmi intézkedésekről, a korlátozások, köztük az éjszakai horgászat tilalmának feloldásáról, időpontjáról és menetéről. Az átoltottság gyors növekedése és a biztatóan alakuló járványügyi adatok mellett a döntés meghozatalakor figyelembe vettük a horgászok rekreációval, szabadidősporttal, több napos horgásztúrákkal kapcsolatos igényeit. Nyomós érv volt, hogy a hűvös tavasz után mostanra melegedtek fel annyira a vizek, hogy a legtöbb horgász számára is érdemben beinduljon a klasszikus horgászszezon. Május 1-jével véget ért a süllő- és balintilalom, és a süllő – főleg állóvizeken – elsősorban estétől hajnalig fogható jól.

Nagy István: a kormány és a Mohosz folyamatosan egyeztetett (Fotó: Ripost)

A horgászat nem „csak” halfogás

Az Agrárminisztérium, mint a Mohosz stratégiai partnere, a Miniszterelnöki Kabinetiroda, valamint az operatív törzs folyamatosan egyeztetett, a horgászok javaslatait figyelembe vették.

– Ezt azért is megtehettük, mert a Mohosz is a közfeladat-ellátási felelőssége tudatában, szakmailag indokolva tette meg javaslatait – tette hozzá a miniszter. – A horgászat nem „csak” halfogás, hanem egy igen jelentős társadalmi csoport szabadtéri rekreációja is.

Arra a kérdésre, minek éppen az éjszakai horgászatot védettségi igazolványhoz kötni, a miniszter utalt arra: minél többen regisztrálnak az oltásra, annál hamarabb eljöhet – a horgászat és az élet minden területén egyaránt – egy nyugodtabb és önfeledt időszak, visszakaphatjuk a szabadságunkat.

Fontos a feltöltődés

Dr. Dérer István is úgy látja, a döntést elősegítette, hogy a döntéshozók és a horgászszövetség között folyamatos egyeztetés van, a Mohosz számos alternatívát, szakmai javaslatot felvonultatott.

Dérer István: A szabadidő természetben való eltöltése nem jár többletkockázattal (Fotó: Echo TV)

– A horgászok számára fontos volt ez az éjszakai horgászat varázsa és számos halfaj esetében az eredményesség miatt – hangsúlyozta a szakember. – A szabadidő természetben való eltöltése nem jár többletkockázattal, a horgászok jellemzően nem tömörülnek. A feltöltődés viszont fontos az egészség szempontjából is.

A horgászok többsége örömmel fogadta a döntést

– Az persze életfelfogástól is függ, hogy az a bizonyos pohár félig tele van vagy félig üres – tette hozzá a főigazgató. – Mi is támogatjuk az átoltottság növelését, ez társadalmi felelősség, ugyanakkor bízunk abban, hogy a védettségi igazolványhoz kötött időszak csak átmeneti.

A horgászszövetség egyszerre képviseli a horgászok, a horgásztatók, a haltermelők, valamint a horgászat háttériparában, a horgászsportban érdekeltek sokszor ellentétes érdekeit is.

– Őszintén bízom abban, hogy az utolsó nagy lépés, a hálózatos horgászati alapinfrastruktúra-fejlesztés, és ehhez kapcsolódóan a horgászturizmus kormányzati támogatása is lehetővé válik hamarosan, mert 700 000 ember életminőségének, közérzetének a javítása a legjobb befektetés! – zárta szavait Dérer István.

Ezeket olvastad már?
Olvadozik a szívünk ettől az ötlettől: nyugdíjasok és ovisok játszanak együtt Budapesten - Fotók!

Olvadozik a szívünk ettől az ötlettől: nyugdíjasok és ovisok játszanak együtt Budapesten - Fotók!

Mínusz 53 fokot mértek Kínában

Mínusz 53 fokot mértek Kínában

Ezért jó, ha be vagy oltva influenza ellen

Ezért jó, ha be vagy oltva influenza ellen

Szívleállásban hunyt el egy 19 éves úszótanárnő

Szívleállásban hunyt el egy 19 éves úszótanárnő

Top hírekEzek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás