„Nagyon felhígult a szakma” – nem tisztelik az íratlan szabályokat az alkalmi ételfutárok





Mindenki találkozott, látott vagy beszélt már ételfutárral, de vajon hogyan élnek és dolgoznak a négysajtos napszámosai? A pizzafutárok nyomába eredt a Bors.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2021.04.03.
kajafutár

Észrevettem, ahogyan gomba módra szaporodnak társasházunk csengőpaneljén és a lift falán elhelyezett rövid, de tömör üzenetek. Azonnal feltűnt, hogy ezekkel a „művész” egyértelműen üzenni akart. Később aztán rájöttem, hogy a „jatt?” felirat arra utal, valamelyik szomszédom igen fösvény volt, amikor háláját fejezte ki a pizzafutárnak. Ellenben ha a névtábla mellett egy mosoly­gós fejet látunk, abból azonnal tudható, hogy az ott lakó bőkezű. De vajon kell-e, jár-e vagy csak adható a pizzafutárnak a borravaló?

A jatt az ma már nincs, de a cégek úgy számolnak, hogy létezik és kalkulálnak vele. Van, ahol adnak fixet és fizetik a benzint, de nincs címpénz, és van, ahol kiszúrják a szemed pár száz forinttal megrendelésenként, mondván, a többit a jattból összeszeded. De az emberek leszoktak már arról, hogy adjanak. Nekem naponta jó ha összejön ebből 1500-2000 forint – panaszolta a Borsnak Dani, aki az egyik legnagyobb futárcégnél dolgozik.

Mint mondja, négy telet lehúzott robogón, ezért már futárnak mondhatja magát, nem úgy, mint egy-két kollégája, akik a vírushelyzet miatt elvesztették megélhetésüket, és most így próbálják meg kihúzni ezt az időszakot.

Tudom, hogy most nehéz mindenkinek, de nagyon felhígult a szakma. Mert igen, ez egy szakma, aminek vannak íratlan szabályai, de az a baj, hogy sokan lettek itt turisták. Tavaly tavasszal, amikor beütött a krach, minden kirúgott vendéglátós autóba, motorra vagy biciklire pattant, és nem értik, hogy is megy ez. Persze, azért neveljük őket – mondja, hozzátéve: ennek eredményét láthatjuk, amikor járókelőként megpillantunk egy telefonfülkébe vagy egy szemeteskonténerbe berakott pizzásmotort, de van, hogy csak a jármű gumijának a szelepét húzzák ki annak, aki nem tiszteli a szabályokat.

Mindig van egy-két bunkó. Bepofátlankodik eléd az étteremben a pultnál vagy autóval rááll a kollégáira úgy, hogy azok nem tudnak kiállni. Nekik szólnak ezek a jelzésértékű akciók – teszi hozzá Dani.





Ezeket olvastad már?
"Azt hittük, hogy földrengés van!" Felrobbant egy ház, egy ember meghalt a pusztításban

"Azt hittük, hogy földrengés van!" Felrobbant egy ház, egy ember meghalt a pusztításban

Retteg a NASA: aggódnak, mit találnak a kínaiak a Hold sötét oldalán

Retteg a NASA: aggódnak, mit találnak a kínaiak a Hold sötét oldalán

Menczer Tamás: A baloldal külföldi megrendelések alapján belevinne minket a háborúba

Menczer Tamás: A baloldal külföldi megrendelések alapján belevinne minket a háborúba

„Lövöldözik felénk” -  Fegyveres férfi tartja rettegésben Üllő egy utcáját

„Lövöldözik felénk” - Fegyveres férfi tartja rettegésben Üllő egy utcáját

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás