RETRO RÁDIÓ

Koronavírus családon belül – erre kell figyelni, ha a gyerek megbetegszik

A házorvos és a Heim Pál Gyermekkórház Covid-intenzív osztályán dolgozó főnővér arról beszéltek, hogyan ismerhetjük fel a Covid-, illetve a poszt-Covid tüneteit a kicsiknél.Megosztás
Szerző: Metropol
2021.04.09. 13:40
Post-Covid 19 szindróma beteg gyerekek

Dr. Mangó Gabriella háziorvos, Richter Aranyanyu Díjas orvos, hét gyermekes édesanya és Sikó-Laky Ivett, főnővér a Heim Pál Gyermekkórház intenzív és Covid-intenzív osztályán volt vendége Tibenszky Móni Lisának, akik a Felelős Szülők Iskolája Facebook-oldalán tartottak beszélgetést a koronavírus-megbetegedésről családon belül.

Kulcsfontosságú a gyors kezelés

A családon belüli megbetegedéseknél nehéz az otthoni elkülönülés. Mangó Gabriella szerint gyakran sajnos már késő lehet az első jelek után maszkban járni otthon. Az első tünetre, ami apróság is lehet, azonnal reagálni kell. „Nem szabad megvárni, hogy tüdőgyulladás alakuljon ki. Ez olyan, mint egy mókuskerék” – magyarázta a doktornő, aki hozzátette, nem lehet tudni senkinél, hogy milyen görbe szerint alakul majd a betegsége. Fontos mihamarabb cselekedni, hiszen a 3–4. napon kialakuló köhögéssel már a tüdő érintett lesz.

Post-Covidra utalhat, ha a gyerek kedvtelen és fáradékony (Fotó: Shutterstock)

Gyerekeknek milyen kezelése legyen

A gyerekek többségénél tünetmentesen vagy kevés tünettel zajlik a fertőzés. A háziorvos azt tanácsolja, hogy azonnal csillapítsuk a lázat, adjunk sok gyümölcsöt a kicsiknek, illetve a folyadékbevitelre külön figyeljünk oda. A D-vitamin szerepe ez esetben is kiemelkedő, hiszen kimutatták, hogy az immunrendszerben fontos szerepet tölt be, így ha megduplázzuk, az sem árthat, sőt.

Vannak gyerekek, akinek nincs étvágya, sőt van, akinek nagyon sebes az ínye vagy a torka, így fáj az étkezés is. Gabriella egyébként hozzátette, hogy ez a tünet gyakran egy második koronavírus-megfertőződés után szokott előjönni a gyerekeknél. Ezzel a különös panasszal Sikó-Laky Ivett is gyakran találkozik de elárulta, ő a többi korai panasszal ritkán találkozik, náluk a hasonló kialakult sebes nyálkahártyát leginkább a poszt-Covid okozza már.

Honnan lehet tudni, hogy poszt-covidos a gyermek?

„Van rá esély, hogy a család átesett a víruson akkor is, ha a gyereknek közben abszolút nem volt láza, semmilyen tünetet nem produkált. Közben mégis néha eltelik 4 hét és kialakul egy lázas állapot” – magyarázza Ivett, aki kiemelte a jelentősebb tüneteket, ezek jelezhetik, hogy valami nincs rendben a gyermek szervezetében. Ezek:

 • láz,
 • hasi fájdalmak és problémák,
 • fáradékonyság,
 • étvágytalanság vagy véres hasmenés.
 • „Legtöbbször a gyerekek úgy kerülnek be hozzánk, hogy féregnyúlvány-gyulladásra utaló tünetet produkálnak. Gyakorta el is kerülnek akár a műtőig, ahol a negatív hasi lelet mutatja meg, hogy tulajdonképpen post-Covidról van szó” – magyarázta Sikó-Laky Ivett. A főnővér elmondta, hogy ezek a gyerekek nagyon alacsony vérnyomással érkeznek be a Heim Pál Gyermekkórház intenzív és Covid-intenzív osztályára, s gyakran erős tüdőgyulladásos tüneteket produkálnak. Sokszor annyira kiszáradtak már, hogy a keringést külön segíteni kell, mert nem elég csak a folyadékpótlás.

   

   

  Ezeket olvastad már?
  Mély fájdalommal beszélt öngyilkos menyasszonyáról a vőlegény: Barbi intézetben nevelkedett!

  Mély fájdalommal beszélt öngyilkos menyasszonyáról a vőlegény: Barbi intézetben nevelkedett!

  Ilyen luxusban élt a brüsszeli korrupciós botrány főszereplője - Fotók

  Ilyen luxusban élt a brüsszeli korrupciós botrány főszereplője - Fotók

  Olyat tud ez a tiktokos srác, mint senki más – már kétmillióan látták a videóját!

  Olyat tud ez a tiktokos srác, mint senki más – már kétmillióan látták a videóját!

  Beindult a szülés: az útszélén jött világra Ádám

  Beindult a szülés: az útszélén jött világra Ádám

  Top hírek  Ezek is érdekelhetik

  Hírlevél feliratkozás