RETRO RÁDIÓ

Orbán Viktor: Brüsszel elszúrta a vakcinabeszerzéseket

Orbán Viktor azt mondta, hogy lehet tartani a napi 63 ezres oltási tempót. Nagyon fontos, hogy minél többen regisztráljanak.Megosztás
Szerző: Metropol
2021.03.14. 13:56
rádióinterjú


A miniszterelnök a Kossuth rádió Vasárnapi Újság című műsorában számolt be a járványhelyzetről. Orbán Viktor a beszélgetés elején azt mondta, hogy lehet tartani a napi 63 ezres oltási adatot. Három dolog kell a tempóhoz: legyen, aki beadja, elegen regisztráljanak, és kell vakcina. Megrendeltünk 13 millió embernek elég nyugati vakcinát, és rendeltünk 3,5 millió ember számára elég keleti vakcinát. Az orosz és kínai időben, míg az unió által szétosztott vakcinák nem érkeznek, vagy lassan érkeznek.

Brüsszel elszúrta a vakcinabeszerzéseket

Orbán Viktor az oltottsági adatokat összehasonlítva elmondta: miközben Izraelben jóval előrébb vannak az oltásban, mindjárt végeznek, és az Európai Uniót elhagyó britek is 30-40 százalék körül állnak, addig az EU-s országokban az átlag 6,8 százalék.

Ez jól mutatja, hogy valami nincs rendben, és ez nem politikai kérdés, vádaskodás, nem az uniós vagy brüsszeli bürokraták iránt érzett ellenszenv, hanem ténykérdés. Ez a helyzet, elszúrták.” - fogalmazott a miniszterelnök, aki szerin hétről hétre derül ki, hogy a szállítmányok, amiket lekötöttek, megrendeltek, nem érkeznek meg vagy nem annyi érkezik.

Azt, hogy öt uniós tagállam - Ausztria, Csehország, Szlovénia, Bulgária és Lettország - EU-csúcsot hívna össze a vakcinaelosztás miatt, a magyar kormányfő úgy értékelte: osztja az osztrák kancellár véleményét. „Valami nem stimmel” - mondta, jelezve, az volt a megállapodás hogy lakosságarányosan fogják a vakcinákat szétosztani, de nem ezt tapasztalják, hiszen van olyan ország, amely többet kap, van, amelyik kevesebbet.

Nagyon sok 60 év feletti regisztrált

Orbán Viktor közölte, hogy a harmadik hullám erősebb, mint a második. Két dolgot kell figyelnünk: a folyamatosan emelkedő esetszámokat, és a vakcinákat. Most úgy látszik, hogy 3 millió felett van a regisztráltak száma, és az újonnan regisztráltak között nagy arányban vannak a 60 év felettiek.

Több ágyunk van, mint bárkinek Európában

Az Operatív Törzs döntése értelmében a később regisztráló időseket előrébb veszik a sorban. Egyelőre nem kell külföldi segítség, több ágyunk van mint bárkinek Európában, és a legtöbb lélegeztető készülék is. A rezidensek is készültségbe helyezték magukat.

Nagyon nehéz hét előtt állunk

Orbán Viktor szólt arról is, hogy minden támadás dacára a magyar egészségügyben mindent megtesznek. Nagyon nehéz hét előtt állunk -tette hozzá. A kormányfő szerint egy sunyi hazugság arra hivatkozni, hogy mennyi vakcina van raktáron. A beérkezett szállítmányt megvizsgálják, és utána rögtön eloltják. Ami raktáron van, az azért van raktáron, mert a második adagot nem adják be. Fotó: Facebook

Több százan meghaltak volna, ha nem oltottunk volna keleti vakcinákkal

Ha tudnánk venni bármilyen vakcinát drágábban, mint a kínai vakcina, akkor azt megvennénk - mondta Orbán Viktor. Az erdőkertesi botrányról azt mondta a kormányfő, egyszerre kell küzdeni a baloldallal és a járvánnyal. Amikor emberek élete forog kockán, akkor morálisan vállalhatatlan mélypont, ahogy egyesek politikát csinálnak - mondta a kormányfő. Több százan meghaltak volna, ha nem oltottunk volna keleti vakcinákkal - mondta a kormányfő.

Nem kerülhetünk még egyszer ilyen helyzetbe

Orbán Viktor közölte, hogy az oltásellenes orvosok ellenére is meg kell kapnia az embereknek az oltásokat. Hosszabb távon is gondolkozni kell, hogy ne kerüljünk még egyszer ilyen helyzetbe - mondta a kormányfő. Mostanra sikerült saját alapanyaggyárakat létrehozni, most pedig egy vakcinagyárat felépíteni. A mi tudósaink is haladnak a magyar vakcina kifejlesztésével - tette hozzá. A kormányfő szerint újabb járványok is kitörhetnek. Gyártókapacitást kell felépíteni, hogy elegendő vakcinát tudjunk gyártani, és egy év múlva önellátó lesz Magyarország vakcinában. Izraelben is lesz egy magyar érdekeltségű vakcinagyár.

Védenek az itthon elérhető vakcinák

Az oltásellenes kampányt be kell fejezni, és az eszement orvosoknak is abba kell hagynia az oltásellenes kampányt - mondta a kormányfő. Orbán Viktor szólt arról is, hogy a mutánsok okozzák a mostani helyzetet, mert a vírus is folyamatosan védekezik. A jövő nagy kérdése, hogy a jövőben megszülető mutánsokkal szemben védeni fognak-e a vakcinák. A Magyarországon elérhető ötfajta vakcina minden eddig megismert mutációval szemben megvéd. Ha ebből indulunk ki, akkor már csak néhány hetet kell kibírni - tette hozzá.

Most is a szabadságunk forog kockán, mert egy sunyi ellenséggel küszködünk

Orbán Viktor szólt arról is, hogy március 15-e mennyire közel áll a szívéhez. Mindig is a kommunizmussal szembeni ellenállás napja volt ez a nap - tette hozzá. Ennek a napnak a hagyománya nélkül nem lehetett volna végrehajtani a rendszerváltást - mondta a kormányfő. Nem haltak meg hiába az aradi 13-ak - tette hozzá. Március 15-ének van egy sajátos íze. Most is a szabadságunk forog kockán, mert egy sunyi ellenséggel küszködünk -mondta Orbán Viktor.
Ha összefogunk, akkor vissza fogjuk szerezni a szabadságunkat 2021-ben is - zárta a szavait a kormányfő.

 

Ezeket olvastad már?
Brutális baleset a II. kerületben: egy nő súlyosan megsérült

Brutális baleset a II. kerületben: egy nő súlyosan megsérült

Szijjártó Péter: Büszkék vagyunk rájuk – Fotók!

Szijjártó Péter: Büszkék vagyunk rájuk – Fotók!

Csecsemőgyilkosságnak és tank-harcálláspontnak is otthont adott a 80 éves, körtéri Gomba – Galéria!

Csecsemőgyilkosságnak és tank-harcálláspontnak is otthont adott a 80 éves, körtéri Gomba – Galéria!

Nagyon jól tudtunk együttműködni a magyarokkal – nyilatkozik a japán építész

Nagyon jól tudtunk együttműködni a magyarokkal – nyilatkozik a japán építész

Top hírekEzek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás