RETRO RÁDIÓ

Elképesztő, észak-koreai hackerek ellophatták a Pfizer vakcina technológiáját

A hivatalos álláspont szerint Észak-Koreában még mindig nem jelent meg a koronavírus, de ezek a legújabb fejlemények egész másról árulkodnak.Megosztás
Szerző: Metropol
2021.02.16. 13:17
koronavírus hacker támadás Pfizer vakcina

Észak-koreai hackerek próbálták megszerezni a Pfizer/BioNTech koronavírus elleni vakcina technológiáját - közölték újságírókkal kedden dél-koreai törvényhozók a parlament nemzetbiztonsági bizottságának zárt ülését követően a dél-koreai hírszerzésre (NIS) hivatkozva.

A képviselők nem árulták el, mikor történt a kibertámadás, sem azt, sikerrel jártak-e a hackerek. A pandémia kezdete óta világszerte nőtt az egészségügyi szervezetek és a gyógyszergyártók ellen elkövetett kibertámadások száma, több hackercsoportot kormányok finanszíroznak, így próbálva megszerezni a legújabb kutatási eredményeket.

Illustration of the vaccine developed by the pharmaceutical company Pfizer to prevent the contraction of COVID-19. It is an RNA-type vaccine and is administered by intramuscular injection. Photograph by Amaury Cornu / Hans Lucas.

A tervek szerint Észak-Koreába az év első felében közel kétmillió vakcina érkezik az AstraZeneca brit-svéd gyógyszergyár és az Oxfordi Egyetem által közösen kifejlesztett oltóanyagából az alacsony és közepes jövedelmű országok ellátására létrehozott COVAX program keretében. Phenjan eddig egyetlenegy megerősített koronavírusos esetet sem jelentett, aminek hitelességét egészségügyi szakértők erősen megkérdőjelezik. Elemzők szerint egy súlyos járványnak katasztrofális hatása volna az egyébként is nyomorgó észak-koreai lakosságra nézve.

Képünk illusztráció / Pixabay

Észak-koreai hackerek egyébként tavaly már intéztek kibertámadást több olyan dél-koreai gyógyszergyártó vállalat ellen, amelyek a koronavírus elleni vakcina előállításán dolgoznak, de a behatolási kísérleteket dél-koreai törvényhozók szerint Szöul sikerrel elhárította. A Microsoft szoftvervállalat ugyancsak novemberben azt közölte, hogy Oroszországnak és Észak-Koreának dolgozó hackerek megpróbálták feltörni hét - köztük kanadai, dél-koreai és amerikai - gyógyszergyártó cég adatbázisát.

Ezeket olvastad már?
A lakókra ömlik a szemét a XVIII. kerületben – Videó!

A lakókra ömlik a szemét a XVIII. kerületben – Videó!

Tragédia egy rodeón! Bika taposott halálra egy tinit

Tragédia egy rodeón! Bika taposott halálra egy tinit

„Vannak könnyebb és nehezebb időszakok” – mellrákot diagnosztizáltak Borinál, szívszorító vallomást tett

„Vannak könnyebb és nehezebb időszakok” – mellrákot diagnosztizáltak Borinál, szívszorító vallomást tett

Véres bahmuti csatában halt hősi halált a kárpátaljai katona

Véres bahmuti csatában halt hősi halált a kárpátaljai katona

Top hírekEzek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás