Fiatal, drogos hajléktalanok tartják rettegésben a budapestieket

Többnyire olyan bedrogozott, fiatal hajléktalanok kéregetnek Budapest aluljáróiban, akiktől agresszív magatartásuk miatt, idősebb társaik és az utasok is tartanak. A Metropol megtudta, hogy az idősebbek közül, sokan azért sem mennek be hajléktalanszállóra, mert félnek a koronavírustól.Megosztás
Szerző: metropol
2021.01.14. 05:00
félelem és rettegés Budapesten

Szemmel láthatóan több a hajléktalan a közterületeken, mint tavaly ilyenkor volt. A fedélnélküliek a fagy elől inkább az aluljárókba menekülnek a hajléktalanszállók helyett, miután sokuk fél a covidtól. A Metropol kiderítette, hogy egy új generációs hajléktalan réteg uralja az aluljárókat, akik hangosak, agresszívak és zaklatják a közlekedőket. Újságírónk több helyszínen járt volt, ahol menekülnie kellett az artikulálatlanul ordítozó utcalakók elől.

Körülbelül 20 és 40 év közöttiek

Eltömítik a jegyautomatákat azért, hogy amikor az utas elmegy onnan, aki betette a pénzét, ők ki tudják piszkálni. Én például kifejezetten ezért vagyok itt, hogy az ilyen eseteket megfékezzem. Az utasokat zaklatják, sajnos ezek már nem a klasszikus hajléktalanok, hanem egy fiatalabb generáció, úgy mondd ebből élők. Ők nem lecsúsztak, hanem fel sem emelkedtek. Körülbelül 20 és 40 év közöttiek. A régi hajléktalanok, az idősebb korosztály, ők nem zavarták az embereket, csak letették maguk elé a kis tálat, de nem volt velük baj. Ezek a fiatalabbak viszont nagyon erőszakosak. Gyakran az is megtörténik, hogy ha valaki nem akar pénzt adni nekik, még meg is akarják verni, úgy kell odamenni, rendőrt hívni vagy közterület-felügyelőket„- mondja a Keleti Pályaudvar aluljárójának egyik karbantartója.

„Ijesztőek, mint a zombik”

„Itt nem a hajléktalanokkal van a gond, hanem a drogosokkal, nagy mennyiségben csoportosulnak egész nap. Mindenkit megállítanak egy kis apróért, az emberek már félnek itt átmenni. Ijesztőek, mert nagyon lassan mozognak olyanok, mint a zombik. Sokszor az aluljáró közepén gyűlnek össze, aztán mennek mindenfelé az aluljáróban. Maszk viszont van rajtuk, akármilyen állapotban is vannak„-fejti ki véleményét Andrea, aki a Blaha Lujza téri aluljáróban eladó.

Fotó: Metropol/Keresztesi Balázs

Félnek a Covidtól a hajléktalanok

”Megmondom őszintén, én inkább éhezem, mint kéregetek. Én nem vagyok olyan, mint a fiatalabbak, nem drogozom, nem iszom. Mivel tiszta vagyok, ezért hajléktalanszállóra mehetnék, de ott ember embernek farkasa, az egyik hajléktalan meglopja a másikat, szörnyű. A covid miatt sem megyek hajléktalanszállóra, nem hiányzik, hogy megbetegedjek és ne tudjak dolgozni, hiszen látja én dolgozom, nem kéregetek, mint mások„- számol be a Metropolnak György, aki éppen az Astoria aluljáróban söpröget.

Az utasok félnek

„Nagyon sok hajléktalan van és amit itt hagynak maguk után az katasztrófa: szemét, vizelet, ürülék, vér. Hajigálják a boros flakonokat. Az utasok 10 méterre elkerülik őket, mert büdösek”- osztja meg lapunkkal József a Kelenföldi aluljáró takarítója.

Fotó: Metropol/Keresztesi Balázs

A lányom sincs biztonságban

„Némelyik nagyon hangos és agresszív. Én félek tőlük, és ilyenkor mindig eszembe jut a lányom is, aki ugyanitt jár haza a munkájából. Némelyik akár a gyerekem is lehetne, olyan fiatal a hajléktalanok között. Szörnyű ezt látni, és most nem az aluljáróban zenélő, láthatóan szegény vagy hajléktalan fiatalokról beszélek, hanem a hangos, részeg üvöltözőkről„-számol be Mária, aki éppen munkába megy a Boráros téren.

Ezeket olvastad már?
Sokkot kaptak a rendőrök: szörnyű kínok között hunyt el egy 5 éves fiú

Sokkot kaptak a rendőrök: szörnyű kínok között hunyt el egy 5 éves fiú

Felfoghatatlan: 11 hónapos lányukat hagyták a forró kocsiban a szülők, miközben templomban voltak

Felfoghatatlan: 11 hónapos lányukat hagyták a forró kocsiban a szülők, miközben templomban voltak

„Kivégezte a testvéremet, és aztán még meg is gyalázta” – borzalmas részleteket árult el a meggyilkolt nyírkátai kismama családja

„Kivégezte a testvéremet, és aztán még meg is gyalázta” – borzalmas részleteket árult el a meggyilkolt nyírkátai kismama családja

Budapesti nyugdíjasgyilkosság: „Úgysem kapnak el!” – üzente a menekülésben lévő lány

Budapesti nyugdíjasgyilkosság: „Úgysem kapnak el!” – üzente a menekülésben lévő lány

Top hírek

Ezek is érdekelhetikHírlevél feliratkozás