Büszkék lehetünk rájuk! Ők a kisújszállási biológusok, akiknek hálás lehet a világ





A „kisújszállási biológusbrigád” Dr. Karikó Katalin professzor csak így hívja azt a csapatot, amelyik magyar biológusokból áll és vele együtt kulcsszerepet játszott a Pfizer-BioNTech vakcinájának kifejlesztésében.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2021.01.08.
világjárvány kutatás vakcina

Kis túlzással, de nyugodtan mondhatjuk, hogy ez egy magyar vakcina; amerikai pénz és magyar ész van benne. Büszkék lehetünk a tudós asszonyra…” – mondta Orbán Viktor miniszterelnök rádióinterjújában Karikó Katalinról. Többek között ő fejleszette ki a Pfizer-BioNTech vakcináját– írja a Ripost.

Karikó Katalin, a vakcina kifejlesztésében oroszlánrészt vállaló biokémikus Orbán Viktor szavaira reagálva úgy fogalmazott: „persze szeretünk túlzásokba esni, de most azt mondani, hogy magyar ész volt benne, talán nem túlzás.” Fel is sorolta mindjárt, kik azok a magyarok rajta kívül, akik részt vettek a Pfizer/BioNTech vakcinájának kifejlesztésében: Pardi Norbert, Boros Gábor, Szabó Gábor. A lap most bemutatja a hős szakembereket.

A „kisújszállási biológusbrigád”

Így hívja Dr. Karikó Katalin biokémikus professzor Dr. Pardi Norberttel és Dr. Szabó Gáborral alkotott trióját. Hármuk és a Debrecenben végzett Dr. Boros Gábor kutatási eredményeinek köszönhető a világ egyik legígéretesebb koronavírus elleni vakcinája. Kisújszállás egy kisváros Jász-Nagykun-Szolnok megyében, de egyetlen gimnáziumának azonban olyan biológia szakköre volt, hogy az ott szerzett tudásvágy a Nobel-díjig repítheti Tóth Albert egykori tanítványát. Dr. Karikó Katalin és földijei tudásukkal jelentősen hozzájárulnak a koronavírus elleni harchoz. Karikó Katalin apukája és Pardi Norbert nagypapája is hentes volt, együtt dolgoztak, innen az ismeretség, de Szabó Gábor szüleivel is jóban volt. fotó: Linkedin

Szabó Gábor kardiológus

  • Kisújszálláson született és járt gimnáziumba. A „kisújszállási biológusbrigád” harmadik tagja.
  • A Debreceni Egyetemen végzett.
  • A BionTech kutatója, Karikó Katalin 2010-ben hívta meg Amerikába dolgozni.
   

 





Ezeket olvastad már?
Azt hitte egy fiatal lány, hogy másnapos: kiderült, sokkal rosszabbról van szó

Azt hitte egy fiatal lány, hogy másnapos: kiderült, sokkal rosszabbról van szó

Dermesztő pillanatok: négy UFO jelent meg a tanya felett

Dermesztő pillanatok: négy UFO jelent meg a tanya felett

Nagy retró mese kvíz: felismered mindet?

Nagy retró mese kvíz: felismered mindet?

Megszakad a szív: összeesett és meghalt egy terhes nő, kisfiát sem tudták megmenteni

Megszakad a szív: összeesett és meghalt egy terhes nő, kisfiát sem tudták megmenteni

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás