RETRO RÁDIÓ

Megérkeztek az oltási terv részletei: januárban már 25-re nő az oltóhelyek száma





A koronavírus elleni védekezés legfontosabb fegyvere egyértelműen a vakcina, ami mindannyiunk számára elérhetőbb közelségben van most, mint valaha.



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2020.12.30.
járvány tudnivalók

Ma újabb vakcinaszállítmány érkezett Magyarországra, aminek köszönhetően mától huszonegyre, januártól pedig huszonötre nő hazánkban az oltóhelyek száma.

A 70 ezer vakcina 35 ezer egészségügyi dolgozó - köztük egy újabb kör, a háziorvosok - beoltásának megkezdését is lehetővé teszi. Eddig öt oltóhelyen négy nap alatt 3789 intenzív, sürgősségi és a koronavírusos betegeket kezelő osztályokon tevékenykedő egészségügyi dolgozót oltottak be.

Ezzel a védőoltások beadása ütemterv szerint zajlik, az egészségügyi intézmények, a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) honlapján, a koronavirus.gov.hu és a vakcinainfo.gov.hu oldalon közzé teszik az oltóhelyek nevét, elérhetőségét.

További oltóanyagadagokat is megrendeltek, az év elején több tételben, folyamatosan érkeznek szállítmányok Magyarországra - jelentette be Müller Cecília, hozzátéve: akkor már a szociális intézmények lakói és dolgozói is sorra kerülnek. Az oltóanyag mennyiségétől függően tudják bővíteni a kört azokkal, akik a legmagasabb kockázatot viselik, aktívan részt vesznek a járvány kezelésében.

A Dél-pesti Centrumkórház egyik dolgozója megkapja a koronavírus elleni oltóanyagot - MTI/Balogh Zoltán

Így zajlik az oltás beadása

Már 600 ezren jelezték, hogy szeretnék beoltatni magukat; 462 ezer ember regisztrált interneten, és 136 ezer nyugdíjas küldte vissza a szándékot kifejező levelet.

  • Aki a védőoltásra jelentkezik, kérdőívet kap, amelyben információt kérnek az előzményekről, kockázatokról. Ez azért szükséges, hogy az orvos meg tudja ítélni az olthatóságot, és az oltást kérőnek beleegyező nyilatkozatot is ki kell töltenie.
  • Az oltás után egy kis időt el kell tölteni a megfigyelés érdekében az oltóhelyen, 15-30 perc múlva oltási kártyát kap mindenki, amely tartalmazza azt is, hogy mikor kell a második oltásra jelentkezni.
  • Az országos tiszti főorvos hangsúlyozta, hogy egyik védőoltás sem nyújt százszázalékos védettséget, de a súlyos betegség, szövődmény, halál elkerüléséhez fontos az oltás.
  • Nem szabad elfeledni a higiénés szabályok betartását sem. Két oltás biztosítja az immunitást; a másodikat az első oltást követő 21. nap körül kell beadni, majd azután egy héttel alakul ki a védettség.
  • Sóoldatot fecskendez a koronavírus elleni oltóanyaghoz az oltópont egyik munkatársa a nyíregyházi Jósa András Oktatókórház szakrendelõjének épületében kijelölt dolgozói oltóponton - MTI/Balázs Attila

    Nem kell félni az oltástól

    Az oltásnak lehetnek mellékhatásai, de ezek jellemzően nem gyakoriak és enyhék. Általában beavatkozást nem igénylő reakciók jelentkeznek: az oltás helyén fájdalom, bőrpír, duzzanat, valamint előfordulhat nyirokcsomó-duzzanat, izomfájdalom, levertség, pszichés hatás. Ritkán allergiás reakció is felléphet, ezért minden oltóhely fel van készülve a legsúlyosabb, azonnali allergiás reakció, az anafilaxia kezelésére. Azért van az oltás után 15-20 perc megfigyelési idő, hogy az esetleges allergiás reakciókat el tudják hárítani. Az Országos Mentőszolgálat külön eljárásrendet bocsátott az oltóhelyek rendelkezésére az allergiás reakciók elhárításáról.

    Magyarországon elsõként az egészségügyi dolgozók kapják meg a Pfizer és a BioNTech által kifejlesztett vakcinát - MTI/Balogh Zoltán

    Az orosz vakcinát még vizsgálják, de a jövőben az is nagy segítség lehet

    Egyelőre a Nemzeti Népegészségügyi Központban tárolják a 6000 Szputnyik V vakcinát, amely az Orosz Föderációtól érkezett, az oltóanyagot együttműködés keretében vizsgálják. „Ez teret nyit arra, hogy esetleg egy újabb vakcinát bocsássunk a lakosság rendelkezésére, a kutatást és az orosz féllel való együttműködést kezdtük el”- emelte ki Müller Cecília.





    Ezeket olvastad már?
    Sokkot kaptak a kirándulók: emberi maradványokra bukkantak a népszerű strandon

    Sokkot kaptak a kirándulók: emberi maradványokra bukkantak a népszerű strandon

    Halott férfit tolt be a bankba egy nő: felháborító, mire készült – Videó

    Halott férfit tolt be a bankba egy nő: felháborító, mire készült – Videó

    Hűha: népszerű fürdőhelyen estek egymásnak a szerelmesek

    Hűha: népszerű fürdőhelyen estek egymásnak a szerelmesek

    Újabb botrány a HÉV-en: úgy megijedt Anna, hogy a következő megállónál lemenekült a szerelvényről

    Újabb botrány a HÉV-en: úgy megijedt Anna, hogy a következő megállónál lemenekült a szerelvényről

    Top hírek





    Ezek is érdekelhetik



    Hírlevél-feliratkozás