RETRO RÁDIÓ

Megint divat lett a tyúktartás Budapesten





Egyre népszerűbb Budán, de még Pesten is az otthoni kapirgálós tyúktartás - hogy legyen jó házi tojás, vagy netán finom húsleves a karácsonyi asztalra. A kertvárosi önkormányzatok nem állnak útjába a régi falusi életet a nagyvárosban újrahonosító szokás felélesztésének. Csak a szomszédsággal való együttélés szabályait fontos betartani.



Megosztás
Szerző: Fodor Erika
Létrehozva: 2020.11.30.
állattartás

A házi tyúktartás nem iskolázottság kérdése. Egy Budán élő ötgyermekes családban mindkét szülő diplomás. Éva, az édesanya 5 éve döntött úgy, hogy családi házuk kertjének egy részét leválasztva kialakít egy szabad kapirgálós területet, hogy folytassa a nagyszülőknél, majd a szülői háznál látott példát, és tyúkot tartson otthon.

Reggel kapnak egy kis vizet (A szerző felvétele)

-A negyedik gyermekem, Mariska akkor volt ötéves, nagyon szerette az állatokat, és arra gondoltunk, akkor már olyat vegyünk, amiből haszon is származik. Eleinte csak babusgatta a kis csirkéket, mindegyiket elnevezte, majd együtt nőtt velük, és szép lassan ő lett a „gazdasszony” is, ő látja el őket, etet, itat, takarítja a kis házukat, és persze ő szüretel esténként is, mikor összeszedi a napi tojásadagot, és behozza a családnak – meséli az édesanya. A 10 éves Mariska azt állítja, egyáltalán nem megterhelő a tyúktartás, ő különben is nagyon szereti őket.

Mariska babusgatni is szereti a tyúkjait (A szerző felvétele)

 

- Reggel, iskola előtt kimegyek és adok nekik magot vagy vizet, aztán, mikor hazajövök, délután is megnézem őket. Mikor meglátnak , főleg, ha táp van nálam, rögtön körém gyűlnek, mint az éhes gyerekek, és a kezemből csipegetnek. – meséli Mariska, miközben néven szólítva hívogatja a tyúkjait.

Pi,pi,pi - vacsora! (A szerző felvétele)

- Simi, Csipi, Befosi, Panni, Ibolya, Pehely, Hófehér, Szaffi, Lulu! Úgy neveztem el őket, amilyennek kicsi korukban megismertem, valamilyen tulajdonságuk alapján. Hallgatnak a nevükre, ha valamelyik elbújik a komposztos mögött vagy a bokrok közt, csak szólítom, és előjön. Egyikükkel olyan jó barátságban vagyunk, mert kicsi kora óta foglalkozom vele, hogy felrepül a karomra, és ott csücsül.

Mint egy „kezes bárány” (A szerző felvétele)

Mariskától megtudjuk azt is, hogy azon kívül, hogy jó tyúkot tartani, anyagilag is megéri.

A kincset érő házi tojás (A szerző felvétele)

-Apukámmal kiszámoltuk, hogy a tyúkdara ára egy tyúknak naponta körülbelül 15 forintba kerül. Kilenc tyúknál ez napi 135 forintra jön ki. Rosszabb időkben 2-3 tojás van naponta, jobb időben 4-5 darabot is tojnak kilencen. Ha 60 forinttal számoljuk a házi tojást, akkor 120-180 forint kiadás lenne, ha, ha 2-3 tojás van naponta és 240-300, forintunkba kerülne, ha 4-5 tojást kéne vennünk. Tehát legrosszabb esetben is tiszta haszon, hogy vannak tyúkjaink, ezen kívül, a mi házi tojásunk megfizethetetlen, mert tudjuk, mert csak magvakat, takarmányt adunk nekik – magyarázza a „kis gazdasszony”, aki egyébként egyáltalán nem az anyagi haszon miatt ragaszkodik ahhoz, hogy tyúkot tartsanak otthon.





Ezeket olvastad már?
A Mészáros Csoport megvásárolta a híres babaáruházláncot

A Mészáros Csoport megvásárolta a híres babaáruházláncot

Rettenetes: betonkeverő végzett egy férfival – Sokkoló részletek

Rettenetes: betonkeverő végzett egy férfival – Sokkoló részletek

Orbán Viktor: Amíg nemzeti kormány van Magyarország nem lép háborúba!

Orbán Viktor: Amíg nemzeti kormány van Magyarország nem lép háborúba!

Ezresek a levegőben: durván kiosztotta az influenszer Karácsony Gergelyt – Videó

Ezresek a levegőben: durván kiosztotta az influenszer Karácsony Gergelyt – Videó

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás