Magyarországon készülhet az áttörést jelentő koronavírus-gyógyszer

Akár otthon is alkalmazható az a japánok által eredetileg influenza ellen kifejlesztett gyógykészítmény, amiből most magyar gyártású gyógyszer készülhet.

Megosztás
Szerző: Metropol
2020.11.05. 11:30
gyógyszer koronavírus

Áttörést hozhat a koronavírus gyógyításában az a gyógyszer, ami eredetileg 2014-ben Japánban jelent meg influenza kezelésére. A favipiravir nevű készítményről kiderült, hogy a koronavírus-fertőzés ellen is hatékony azoknál, akiknek még nincsenek súlyos, gyulladásos tüneteik - írja a Ripost

A magyar kormány sikeres tárgyalássorozatának köszönhetően a japán készítményből hazánk is kapott, így lehetőség nyílt a magyarországi fejlesztésre is.

A munkálatok még áprilisban kezdődtek, s az első cél az volt, hogy sikerüljön hazánkban is előállítani a hatóanyagot. Az időigényes, átlagosan másfél-két éves fejlesztési folyamatot mindössze hat hónapra leszorítva eredményesen átléphettünk a következő fázisba, a gyógyszerfejlesztésbe„árulta el a Ripostnak Keserű György Miklós gyógyszerkutató, a Természettudományi Kutatóközpont akadémikusa, a favipiravir fejlesztését végző konzorcium vezetője.

Ennek eredményeként elkészült a magyar kapszula, melyet beadtunk engedélyeztetésre az OGYÉI-hez. Ha megvan az engedély, jöhet a három fázisú klinikai vizsgálat. Először azt vizsgáljuk, hogy a bizonyítottan hatékony japán tabletta és a magyar kapszula ugyanúgy viselkedik-e, majd 1000 beteg bevonásával megkezdődhet a második és harmadik fázis.”

Jövőre megkezdődhet a gyártás

Ezt követően, várhatóan jövőre megindulhat a gyártás – tette hozzá a szakember. Keserű György Miklós hangsúlyozza, hogy mivel a készítménynek nincsenek súlyos mellékhatása és nem injekció, hanem kapszula, bejuttatása a szervezetbe nem igényel szakápolói segítséget, így a betegnek a kezelés miatt nem kell feltétlenül kórházba mennie.

Nem titkolt cél, hogy a készítmény, amely gátolja a koronavírus szaporodását a szervezetben, idővel patikába kerülhessen – mondja a gyógyszerkutató. Az orvosi utasításra adagolt készítményt kizárólag terhes nők nem kaphatják, mert a magzatra káros lehet.

A hazai fejlesztés és gyártás nagy előnye, hogy nem leszünk kiszolgáltatva külföldi gyártónak és beszállítónak - tette hozzá a Ripost.

Ezeket olvastad már?
Sokkoló, ami történt a zuglói játszótéren, 10 éves kisfiút fojtogattak

Sokkoló, ami történt a zuglói játszótéren, 10 éves kisfiút fojtogattak

A férfi meggyőzően állítja: 60-szor rabolták el az űrlények

A férfi meggyőzően állítja: 60-szor rabolták el az űrlények

Csak úgy sztrájkolhatnak a pedagógusok, ha "elégséges szolgáltatást" nyújtanak

Csak úgy sztrájkolhatnak a pedagógusok, ha "elégséges szolgáltatást" nyújtanak

Durva döntés született, betiltják a házasságon kívüli szexet

Durva döntés született, betiltják a házasságon kívüli szexet

Hírlevél feliratkozás

Top hírek

Ezek is érdekelhetik