RETRO RÁDIÓ

Kijárási korlátozás, rendkívüli jogrend: ezekre a büntetésekre kell számítani

Megjelent a Magyar Közlöny azokkal a rendelkezésekkel, amelyeket kedden Orbán Viktor kormányfő bejelentett, szigorú büntetésekre számíthatnak az emberek és az üzemeltetők is.Megosztás
Szerző: Metropol
2020.11.04. 08:00
rendkívüli jogrend kijárási korlátozás bűntetés

A miniszterelnök tegnap jelentette be, hogy rendkívüli jogrend, valamint kijárási korlátozás lép életbe. Az is kiderült, milyen bírságokat és büntetéseket kaphat az, aki megszegi ezeknek a szabályait.

Kulturális és sportrendezvények esetében azt a személyt, aki az üzemeltető, szervező vagy azok alkalmazottainak felszólítására sem hajlandó betartani a szabályokat, az esemény helyszínéről el kell távolítani. A nemzetközi sportrendezvényere az egyéb rendeletben meghatározottakon kívül a nemzetközi szövetség előírásait kell alkalmazni.

A rendelet értelmében a kötelezettségek betartását a rendőrség fogja ellenőrizni. Ha szabálysértésen fognak valakit, akkor azt figyelmeztethetik, 100 ezertől 1 millió forintig terjedő pénzbírsággal sújthatják, illetve a helyeket be is zárathatják. A rendelet értelmében a helyiséget, területet, intézményt, illetve a helyszínt - a sportrendezvény helyszíne kivételével - legalább egy napra, legfeljebb egy évre zárathatják be ideiglenesen.

Sportrendezvények esetében legalább egy, de legfeljebb 10 sportrendezvény nézők nélküli, zártkapus megrendezése lehet a büntetés.

A rendelet értelmében a rendőrség a szankciókat együtt is kiszabhatja (vagyis a büntetés lehet a bezárás és a pénzbírság is), illetve a bírságokat azonos napon több egyást követő ellenőrzés alkalmával is ki lehet szabni. Szankcionálni akkor nem szankcionálhat a rendőr, ha a szervező vagy az üzemeltető vagy alkalmazottaik a szükséges intézkedéseket megtették, vagyis, ha felszólították a szabálytalankodó személyt a távozásra, ha pedig a felszólított személy nem tett eleget a feszólításnak, akkor a rendőrséget értesítették.

A kiszabott bírságot a rendőrség hivatalos honlapján közzé tett számlaszámra kell befizetni a bírságot kiszabó határozat véglegessé válását követő 15 napon belül. A bírságot kiszabó határozat ellen nem lehet fellebbezni.

Ezeket olvastad már?
Olyat tud ez a tiktokos srác, mint senki más – már kétmillióan látták a videóját!

Olyat tud ez a tiktokos srác, mint senki más – már kétmillióan látták a videóját!

Beindult a szülés: az útszélén jött világra Ádám

Beindult a szülés: az útszélén jött világra Ádám

Bajtársukhoz riasztották a mentőket: „Hirtelen halálával betölthetetlen űrt hagy maga után”

Bajtársukhoz riasztották a mentőket: „Hirtelen halálával betölthetetlen űrt hagy maga után”

Brutális tett: több ember meghalt egy születésnapi partin

Brutális tett: több ember meghalt egy születésnapi partin

Top hírekEzek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás