Így néz ki Magyarország poloskatérképe





14 ezer kérdőív kitöltése alapján rajzolódott ki az országos poloskatérkép.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2020.11.11.
büdösek

Az elmúlt években egyre inkább megkeserítik az otthoni életünket ezek a címeres poloskák. Mert azontúl, hogy undorítóak, bizony még büdösek is, ráadásul szinte ki sem lehet írtani ezeket a szárnyas ízeltlábúakat.

A Sokk a rovar Facebook közösség készítette el a poloskatérképet, ami 14 ezer kitöltött kérdőív alapján rajzolódott meg.

Elkészült a poloskatérkép

Bármennyire is hihetetlen, néhány évtizede még ismeretlen rovarfajok voltak Magyarországon azok az invazív címeres poloskák, amelyek rövid idő alatt megtelepedtek nálunk, és belakták magukat a házainkba, lakásainkba.

Így néz ki Budapest a poloskatérképen

Az adatok feldolgozása során kiderült, hogy ma már nincs olyan térsége Magyarországnak, ahol ne jelentek volna meg ezek az invazív címeres poloskák. Az ország mintegy 3200 települése közül csaknem 1600-ból jelentettek poloskaészlelést a kérdőívet kitöltők – összesítette az adatokat a poloskatérképet Dr. Bajomi Dániel, a Sokk a rovar Facebook oldalt működtető Bábolna Bio Kft. ügyvezető igazgatója.

A legtöbb észlelés Budapestről és a legnagyobb városokból érkezett, de a valós fertőzöttséget jobban mutatják a lakosságarányos számok.

A legmagasabb mértékben a déli megyékben tapasztalták a rovarok jelenlétét. Baranyában a legnagyobb fertőzöttség, de nem marad el sokkal tőle Tolna és Békés megye sem. Ezidáig a Vas, Győr-Moson-Sopron, Nógrád és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében élők örülhetnek a leginkább, ahol a legalacsonyabb számban található meg a poloska.

Dr. Bajomi Dániel a felmérés adataiból kiemelte, hogy a nálunk régebb óta megtelepedett ázsiai márványpoloskát és a zöld vándorpoloskát már szinte mindenhol észlelik az országban, de a kérdőívet kitöltők 26 százaléka a Magyarországra csak az utóbbi időben behurcolt nyugati levéllábú poloskával is találkozott már, ami azt mutatja, hogy ezek a fajok nagyon rövid idő alatt képesek elterjedni. A levéllábú poloska jelenléte területileg más képet mutat, mint a másik két invazív fajé. Tolna és Baranya mellett Bács-Kiskun és Veszprém megyében a legnagyobb mértékű a jelenléte, Békés megyében viszont alacsony.

A válaszadók 76 százaléka szerint az elmúlt években vált tömegessé az invazív címeres poloskák jelenléte a lakókörnyezetükben. A kérdőívet kitöltők 61 százaléka az elmúlt öt évben észlelte ezeket a poloskákat, 25 százalékuk pedig tavalytól.

A cég rendszeresen szeretné felmérni a rovarok jelenlétét az országban, amihez az új kérdőív már elérhető és kitölthető a Sokk a rovar Facebook-oldalon.

Az országos poloskatérkép részletes megyei és kerületei adatai, valamint a nagyobb lakosságarányos észlelésű települések adatai megtalálhatók a megfoglak.hu/poloska-terkep oldalon.





Top hírek







Hírlevél-feliratkozás