Kövesd a kék jelet!

Ki ne emlékezne a kissé szikkadt párizsis zsemle ízére, ami gyerekkorában túrázás közben majszolgatott és a fákra festett kék színű jelekre?Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2020.10.13.
Kéktúra Börzsöny Pilis Másfélmillió lépés Magyarországon Rockenbauer Pál

A Kéktúra Magyarország északi tájain végighaladó, jelenleg az Írott-kőtől Hollóházáig tartó folyamatos, jelzett turistaút. Ez egyébként nemcsak Magyarország, de Európa első hosszútávú turistaútja is. Budapest közelében több szakasza is van, amelyeken „bemelegítésként” kezdő túrázók is nyugodtan elindulhatnak.

Ezek a Hűvösvölgy-Rozália téglagyár közti 14,2 km-es és a Piliscsaba-Nagykovácsi közti 14 km-es szakasz. Találhatunk még nem túl hosszú szakaszokat a Pilisben és a Börzsönyben is. A 27 szakaszból a legnehezebb a 19-es, Becske és Mátraverebély közti 73,9 km, amit nem kell egy nap alatt megtenni már csak azért sem, mert elég sok benne az emelkedő. A kéktúrázók a távot igazoló pecséteket a hivatalos túrafüzetben gyűjthetik, ami ha betelik, a jelvényért cserébe be kell mutatni.

Fotó: Hodhte.hu

Másfélmillió lépés Magyarországon

Az Országos Kéktúra útvonala mintegy tízéves előkészítés után Szent István király halálának 900. évfordulójára, 1938-ra készült el. A Kéktúráról a legendás természetfilmes, Rockenbauer Pál készített egy filmsorozatot Másfélmillió lépés Magyarországon címmel 1979-ben. Ebben a túrázók „fordítva” járták végig a Kéktúrát, mert Hollókőtől indultak és az Írott-kőhöz érkeztek.

 

Top hírek

Hírlevél-feliratkozás