RETRO RÁDIÓ

Kétszeresére növelhetik az orvosok fizetését

120 százalékkal emelkedhet az orvosok fizetése – erről tárgyalt tegnap a kormány. A béremelést az orvosi kamara javasolta, ahogy azt is, hogy törvényileg büntessék a hálapénzt. A kormány mindkét javaslatot napirendre vette.Megosztás
Szerző: Beringer Roland
2020.10.01. 05:45
hálapénz kormány béremelés kamara egészségügy

Az ápolók novemberi, 20 százalékos béremelése és az egészségügyi dolgozók nyári, 500 ezer forintos jutalma után újabb béremelés következhet az egészségügyben. Az Origo szerint a kormány a tegnapi kormányülésen tárgyalta az orvosi kamara javaslatait. A szakmai szervezet a hálapénz büntetőjogi betiltását és jelentős orvosi béremelést javasol. A portál szerint a kormány hajlik a kamara javaslatainak elfogadására. Ennek részeként, hatalmas méretű, 120 százalékos béremelést kaphatnak az orvosok. Ezt azt jelenti, hogy megdupláznák a fizetésüket. A kamara a hálapénz elfogadását és egy bizonyos összeg felett a hálapénzfizetést is büntetőjogilag szankcionálná. Úgy tudni a tegnapi kormányülés elején Orbán Viktor miniszterelnök javasolta, hogy vegyék napirendre a kamara javaslatait a béremelésről és a hálapénzről. A konkrét döntésről várhatóan a mai Kormányinfón árulnak majd el részleteket.

Fotó: Shutterstock

Dr. Bense Tamás: Támogatom a javaslatokat!

Dr. Bense Tamás csecsemő- és gyermekgyógyász szakorvos szerint az egészségügyi dolgozók régóta várják, hogy rendeződjön a fizetésük. – Remélhetőleg most ez ügyben végre konszenzus születik – kezdte a Metropolnak a családorvos. Szerinte az emelés után vonzóbbá válhat az egészségügyi szakma a fiatalok számára, további emelést követően pedig akár a külföldön munkát vállalók körében is, akik közül remélhetőleg páran hazatérnek. – Támogatom a kamara javaslatát, hogy tiltsák be a hálapénz elfogadását. A hálapénz gyakorlata egy igazán megalázó szituáció az orvosnak és a betegnek egyaránt – folytatta Dr. Bense Tamás, aki kiemelte, a legtöbb orvos nem kér hálapénzt – Ha a köztudatba beépül, hogy az orvosok egy tisztességes bért kapnak a munkájukért, akkor egy idő után kikophat a hálapénz az egészségügyi rendszerből – jelentette ki a szakorvos.

Fotó: Ripost

Így emelkedik az ápolók bére

Az egészségügyi szakdolgozók és az ápolók is jelentős fizetésemelést kapnak. A lépcsőzetes emelkedés következő üteme novemberben lesz, akkor 20 százalékkal nő a bérük. 2022-ig összesen 72 százalékkal emelkedik a fizetésük.

2019 július: 8%

2020 január: 14%

2020 november: 20%

2022 január: 30%

500 ezer forintot kaptak a nyáron

Orbán Viktor miniszterelnök márciusban jelentette be, hogy rendkívüli, bruttó 500 ezer forintos juttatásban részesülnek az egészségügyben dolgozók a járvány elleni védekezés iránti áldozatos munkájuk elismeréseként. Ennek megfelelően júliusban minden orvos, ápoló, asszisztens, betegszállító, védőnő megkapta a juttatást, sőt még azok is, akik részmunkaidőben, szabadságon, gyes-en, vagy gyeden voltak.

Legyen bűncselekmény a hálapénz elfogadása!

Az orvosi kamara már régóta szeretné elérni, hogy a hálapénz elfogadása legyen bűncselekmény, kerüljön be a büntető törvénykönyvbe, amely javaslat most elfogadásra kerülhet.

A paraszolvencia súlyosan káros jelenség a magyar társadalomban. Mérgezi az orvos-beteg bizalmi viszonyt, kiszámíthatatlanná teszi a betegutakat, irreális elvárásokat ébreszt, hátrányosan érinti a szakmai elveket, ellehetetleníti a kormányzati egészségpolitikai szándékok jelentős részét, torzítja az orvosképzést, hátráltatja a tudás átadását. A beteg és az orvos elemi érdeke, hogy a hálapénzt minél hamarabb a kormányzat is korrupciónak tekintse és kriminalizálja azt” – írja javaslatának indoklásában a Magyar Orvosi Kamara.

Fotó: Metropol

Ellenzik az emberek a hálapénzt

Ellenzem a hálapénzt. Ritkán járok orvoshoz, így nem szoktam hálapénzt sem fizetni. Örülnék, ha születne a kérdésben valamilyen szabályozás – mondta Bedő Erzsébet.

Fotó: Metropol/Keresztesi Balázs

– Nyilván ne legyen hálapénz, én sem támogatom, mert rossz gyakorlatnak tartom. A kutyám miatt ugyanakkor már adtam hálapénzt, igaz az állatorvosnál volt – mondta Gabriella.

– A hálapénznek hosszú története van. Ennek a rossz hagyománynak elsősorban az emberek tudnának véget vetni. Eddig egyszer adtam hálapénzt, körülbelül 10 ezer forintot – mondta Kászonyi László.

 

Ezeket olvastad már?
Orbán Viktor üzent: Na, ugye! A magyaroknak nem igazuk van, hanem igazuk lesz!

Orbán Viktor üzent: Na, ugye! A magyaroknak nem igazuk van, hanem igazuk lesz!

Ájultan feküdt a 8-as út mellett, mégsem segített neki senki

Ájultan feküdt a 8-as út mellett, mégsem segített neki senki

Jó hírt kaptak az orvosok és a háziorvosi szolgáltatók

Jó hírt kaptak az orvosok és a háziorvosi szolgáltatók

Senki sem akar már űrhajós, tűzoltó vagy rendőr lenni, mára az Influenszer vált álomszakmává

Senki sem akar már űrhajós, tűzoltó vagy rendőr lenni, mára az Influenszer vált álomszakmává

Top hírekEzek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás