RETRO RÁDIÓ

Bevizsgáltattuk a rejtélyes kínai magokat, senki ne ültesse el!





Magyarországra is megérkeztek a rejtélyes kínai magok. Olvasónk, Judit is kapott, így elvittük a Füvészkertbe, hogy bevizsgáltassuk.



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2020.10.20.
rejtélyes magok Füvészkert leleplezés Kína

Judit nemrég kinyitotta a postaládáját, és valami olyat talált benne, amire egyáltalán nem számított. – Egy kis zacskót volt benne, tele apró magokkal. Fogalmam sem volt, hogy mi ez, és ki küldte. A borítékon csak annyit láttam, hogy Kínából érkezett. Gondoltam rá, hogy elültessem, de mivel nem tudtam, hogy mi ez, azt sem tudtam, hogy mit igényel, így végül csak feltettem a polcra – mesélte a 42 éves nő, aki nem sokkal később meglepve olvasta a hírekben, hogy világszerte sokan mások is kaptak a rejtélyes kínai magokból.

Judit is kapott a magokból (Fotó:Metropol)

Judit, és mi is nagyon kíváncsiak voltunk, mik lehetnek ezek a magok, ezért elvittük őket a Füvészkertbe, ahol Papp László botanikus bevizsgálta nekünk.

–A rejtélyes mag nem más, mint meggymag. Látszólag nem veszélyes, de ebben nem lehetünk száz százalékig biztosak, hisz a Távol-Keletről érkeztek, könnyen lehetnek benne olyan paraziták, gombák, amelyek veszélyt jelenthetnek az itteni élőlényekre. Ráadásul tavaly november óta minden unióba beérkező magnak rendelkeznie kell növényegészségügyi bizonyítvánnyal. Ez hivatalosan be sem juthatott volna az országba, hisz nem tudhatjuk, hogy az ismeretlen eredetű külföldi meggymagokban érkező paraziták milyen hatással lennének a hazai termésre. Bármilyen furcsa, ez komoly gazdasági károkhoz is vezethet, szélsőséges esetben akár a meggytermésünket évtizedekre is lenullázhatja. – magyarázta Papp László.

Veszélyes lehet

A Füvészkert botanikusa szerint ha valaki ilyet, vagy más hasonló magot kap, a legjobb, ha megmutatja egy hozzáértő személynek.

Kertben, talajban akár invázióssá is válhat, kártevő nélküli versenytárs híján elnyomhatja a hazai növényeinket, megváltoztathatja a lokális környezetét, így természetvédelmi szempontból veszélyes is lehet. De ha egy kicsit kreatívak vagyunk, akár ékszert is készíthetünk belőle, talán ez az ami a legkevésbé veszélyes. A kínai oldalakról sokan úgyis csak ékszereket rendelnek – jegyezte meg viccesen a növényszakértő.

Papp László (Fotó: Metropol/Keresztesi Balázs

Ki küldi, és miért? Sok az összeesküvés-elmélet!

Feltehetőleg azok kapnak a rejtélyes magokból, akik egyébként is szoktak kínai oldalakról rendelni. Hogy pontosan ki küldi, azt nem lehet tudni, de az interneten számos összeesküvés-elmélet van azzal kapcsolatban, hogy mi vele a célja.

- A kereskedők a kéretlen csomagok dokumentációjával biztosítanak maguknak alapot arra, hogy a webshopjaikat elárasszák hamis pozitív értékelésekkel.

- Biológiai fegyver, amivel az országok gazdaságát akarják tönkretenni

- De van olyan, aki úgy véli, hogy ez szimplán egy ajándék. Egy ismeretlen jótevő így szeretne mosolyt csalni az emberek arcára.

Nébih: Ne ültessük el

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szerint nem csak Kínából, de más távol-keleti országokból (Szingapúr, Tajvan, Malajzia, Vanuatu) érkeztek magánszemélyek postacímére kis „ajándékcsomagok”, amelyek a benne található növényi törmeléket, talajmaradványokat, elhullott rovarlárvákat és a hozzájuk kapcsolódó szennyeződéseket, valamint gombás fertőzések miatt veszélyesek is lehetnek. Azt kérik, hogy semmiképp ne ültessük el, helyette inkább adjuk át az illetékes megyei kormányhivatal növény- és talajvédelmi osztályának, de legalább értesítsük a hatóságot a csomag érkezéséről.





Ezeket olvastad már?
Rémálommá vált a látogatás: akaratlanul traumatizálták gyereküket a szülők

Rémálommá vált a látogatás: akaratlanul traumatizálták gyereküket a szülők

Horrorház Nagyszombaton: brutális kínzásoknak vetette alá négy gyermekét a szülőpár

Horrorház Nagyszombaton: brutális kínzásoknak vetette alá négy gyermekét a szülőpár

Lecsapott az ítéletidő Dubajban: vízben úsznak a repülőgépek - Videó

Lecsapott az ítéletidő Dubajban: vízben úsznak a repülőgépek - Videó

Nem 8, 48 ezer hektár!

Nem 8, 48 ezer hektár!

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás