
II. Erzsébet királynő egykori séfje kitálalt.
Darren McGrady, a néhai II. Erzsébet királynő egykori séfje nemcsak a palota kulisszatitkaiba engedett betekintést, hanem abba is, mi került a brit királyi család tagjainak tányérjára. YouTube-csatornáján több különleges receptet és történetet osztott meg, amelyek megmutatják, milyen szokások és ízek kísérték a monarchiát a hétköznapokban – és utazások során is.
McGrady szerint Erzsébet királynő és családja rendszeresen fogyasztott egy úgynevezett „Lemon Refresher” nevű frissítő citromitalt, amelyet a palota konyháján készítettek el, és minden hónapban betárazva tartották a hűtőben újrahasznosított tonikosüvegekben – kifejezetten azért, hogy magukkal vihessék utazásaikra, például Sandringhambe, Windsorba, Balmoralba vagy akár a királyi jachtra is. A séf elárulta: az ital Epsom-sót is tartalmazott, ezért is volt fontos a rendszeres fogyasztása. „Az Epsom-só természetes módon segíti az emésztést… ha a királyi család tagjai egy kis segítségre szorultak, mindig ehhez a citromos italhoz nyúltak” – magyarázta. A Lemon Refresher nem tartalmaz alkoholt, íze a limonádéhoz hasonlít, de valamivel savanykásabb. Összetevői: citromlé és héj, citromsav, borkősav, Epsom-só és forró víz. Az ital hűtve, vízzel hígítva fogyasztandó.
A séf másik videójában egy történetet osztott meg arról, hogy II. Erzsébet királynő egy ausztráliai látogatása alkalmával megkóstolta a Chocolate Marquise nevű csokoládédesszertet a melbourne-i kormányzói vacsorán, és annyira ízlett neki, hogy rendhagyó módon elkérte a receptet, hogy hazatérve a palotában is elkészíthessék. „Ez olyasmi volt, amit szinte sosem tett meg” – jegyezte meg McGrady. A desszert selymes, habos, gazdag csokoládékrém, amit lefagyasztanak, de nem dermed teljesen keményre, így tökéletesen szeletelhető.
A séf szerint a királynő különösen kedvelte az étcsokoládét – minél sötétebb, annál jobb. A recept 60%-os étcsokit, sótlan vajat, cukrot, kakaóport, tojássárgáját, brandyt és sűrű tejszínt tartalmaz. Az egészet fóliával bélelt kenyérformába öntik, majd fagyasztják. Egy kis gyümölccsel vagy kávés öntettel díszítve ez lett a „tökéletes desszert Őfelségének”.
Nemcsak II. Erzsébet királynő étkezési szokásairól rántotta le a leplet a séf: egy másik videójában Diana kedvenc reggelijéről is beszélt. A walesi hercegné az 1990-es évek elején egy svájci utazása során ismerkedett meg a bircher müzli, vagyis a mai „overnight oats” korai változatával, és annyira megszerette, hogy a Kensington-palotában szinte minden reggel ezt kérte.
A McGrady-féle recept tartalmaz zabpelyhet (nem az instant fajtát), frissen facsart narancslevet, natúr joghurtot, mézet, citromlevet, reszelt almát, áfonyát és pirított diót. A zabot előző este beáztatják, reggelre megduzzad, és így egy krémes, hidegen fogyasztható, tápanyagban gazdag reggeli lesz belőle. „Diana akkoriban élete legjobb formájában volt” – emlékezett vissza a séf, hozzátéve: „Annyira ízlett neki, hogy én is mindig dupla adagot készítettem – egyet neki, egyet magamnak.” A hercegnő messze megelőzte korát: míg a zabos reggeli csak 2012 után vált divattá a közösségi médiában, ő már 1993-ban előszeretettel fogyasztotta.
McGrady visszaemlékezései nem csupán recepteket rejtenek, hanem bepillantást engednek abba is, hogyan étkeztek és éltek a királyi család tagjai a hétköznapokban – személyesen, emberközelből. A receptek mögött nem csupán ízek, hanem emlékek és sorsok is megbújnak, amelyek még egy királyi asztalt is nagyon emberivé tudnak tenni.
Mindkét oldalát megmutatta Brumi exe.
Ezt sosem gondoltuk volna! Jennifer Lopez mindenkit meglep!
Nem akar lemaradni a Metropol cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi hetente három alkalommal elküldjük Önnek a legjobb írásokat!
Feliratkozom a hírlevélrePortfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.