Kandász Andi: Nagyon megijedtem, azt hittem, megvakulok!





Október nem csak a mellrák elleni küzdelem, hanem a látás hónapja is. Kandász Andi ennek apropóján fontos dologra hívta fel a figyelmet. Elmesélte a saját példáját, amikor lesújtó diagnózist kapott.



Megosztás
Szerző: DrCell
Létrehozva: 2023.10.07.
Kandász Andrea lézeres szemműtét műtét

Akik odafigyelnek magukra, minden évben részt vesznek a különböző szűrővizsgálatokon, ám a legtöbb ember esetében valamiért a szem egészségének ellenőrzése háttérbe kerül. Ha valaki, akkor Kandász Andi pontosan tudja, mennyire fontos, hogy időben észrevegyék az esetleges elváltozásokat. Nemrégiben ugyanis valami olyasmi történt vele, amire a legvadabb álmában sem gondolt volna.


kandász andi
Kandász Andi évekig nem sejtette, hogy ilyen nagy a baj
Fotó: Nagy Zoltan

„Nem vagyok még hetven!”

A műsorvezető három évvel ezelőtt figyelt fel arra, hogy valami nincs rendben a látásával. Az esti szürkületben való vezetéskor homályosabban látott, s mivel gyermekkora óta szemüveget és kontaktlencsét hordott, ezért arra gondolt, talán romlott a látása, ám nem ez volt a probléma oka. Mivel egyre rosszabb lett a helyzet, felkereste azt az európahírű zalaegerszegi főorvost, akiben a leginkább megbízik. A vizsgálatokat követően Andi lesújtó diagnózist kapott; szürkehályog alakult ki a szemén.

Nekem -2,5-ös volt a bal szemem, de a szürkehályog miatt a látásom -12-re csökkent!

 - kezdte lapunknak és elárulta, hogyan fogadta a diagnózist.

Az volt az első gondolatom, hogy: de hát nem vagyok még hetven! Nagyon megijedtem, ilyen kérdések kavarogtak bennem, hogy akkor most mi lesz, nem fogok látni? Megvakulok? Nem voltak ismereteim arról, hogy mi a különbség a szürke- és a zöldhályog között 

- vallotta be. 

@kandispecial #szemünkfénye Tanulságos a történetem a számotokra is . Köszi , ha végig olvasod. 👇szóval a műtét … ‼️👉 ( drága sajtósok, nyugodtan oszthatjátok 🙏❤️) 👉 Az úgy kezdődött, hogy kb . 3 éve , amikor az Ázsia Expressz szereplőjeként nyíllal kellett lőni, ami egyébként nekem nagyon jól megy, rendszeresen nem találtam el a táblát 🫢. Aztán szürkületben a vezetésnél is kezdtem azt érezni itthon, hogy olyan, mintha egy fátylat vagy függönyt engedtek volna a szemem elé. “Gyanús “- gondoltam, de megy az idő , biztosan romlik a látásom, hiszen 12 éves korom óta rövidlátó vagyok, nyilván erősebb szemüveg, vagyis kontaktlencse kell . 👉 Bejelentkeztem Dr. Szalczer Lajos főorvoshoz Zalaegerszegre, nekem ő a “Nagy Ő “a Szemészetben, benne bízom évtizedek óta , a legjobb szakember és EMBER‼️ 👉 Alaposan kivizsgált és megállapította, hogy szürkehályogom van . Teljesen ledöbbentem, mert azt hittem, ahogy sokan, hogy a szürkehályog 70 körül kezdődik . Nos❗️Jelentem : ez tévhit ‼️Ugyanis számtalan más oka is lehet, például az erős napsugárzás, így akár már 20-30 éves korban is jelentkezhet . Akit nem zavar, annak semmi tehendője, de nálam rendkívül erős látásromlást okozott, így feliratkoztam a listára és nagyjából 1 év múlva, nemrégiben, “bevonultam” a Szent Rafael Kórház rendkívül igényes, kényelmes és technikailag is kiválóan felszerelt Szemészeti Osztályára, a műtétre. 👉 Kicsit izgultam, de Szalczer főorvos úr és stábja olyan fantasztikus , megnyugtató emberi és szakmai miliőt teremt, hogy észre sem vettem, hogy operálnak . Hálásan köszönöm ! 🙏😍👉 Mivel korábban szinte semmilyen videós információt nem találtam a témában, ezért úgy döntöttem, hogy leforgatom a miérteket, hogyanokat, vagyis a műtétet. A következő posztban kirakom, hogy hol tudjátok megnézni . Hiánypótló ! Kicsit SEM félelmetes, sőt! És ! Megváltozott a világ számomra! 12 éves korom óta először tökéletesen látok. Imááádom! Nem lehetek elég hálás ! Köszönöm ! A Szent Rafael Kórház Szemészeti Osztály minden dolgozójának! 🙏❤️ Ölelés ! #szür#szürkehályogür#szürkehályogspecialistaür#szürkehályogműtétem#szemm#szemunkfenyea#halan#szentrafaelkorhazl#szalczerlajosdoktord#kandivagyokd#kandászandivagyokd#kandaszandrea ♬ eredeti hang - Kandász Andrea

Már a 20-30 évesek is veszélyben vannak

A műsorvezető nagyon meglepődött, amikor a főorvostól megtudta, hogy a szürkehályog sajnos már nem csak idős korban alakul ki; egyre gyakoribb a 20-30 éves korosztályban is.

Régen ezt a nagymamák és a dédnagymamák betegségeként ismertük, de megtudtam, hogy a napsugárzás miatt már a fiatalabb korosztályban is előfordul. Imádok a napon lenni, azt szoktam mondani, hogy „szolár fóbiám” van. Nyáron és télen is rengeteget forgatok és két minőségi, drágább napszemüvegem is van, amik valóban védenek a káros napsugaraktól, de azokat a sivatagi körülmények között sajnáltam felvenni…

 - vallotta be töredelmesen Andi, aki 40 éven át szemüveget és kontaktlencsét hordott, ám a műtétnek köszönhetően ismét tökéletesen látja a világot. 

Egy másik félelme is szertefoszlott

A beavatkozás során nem csak a szürkehályogot távolították el, hanem egyúttal a szinte egész életében fennálló látásproblémáját is orvosolták.

Egy világszerte elismert  főorvos műtött, Dr. Szalczer Lajos. Amikor kijöttem a műtőből, az fantasztikus érzés volt! Azóta mindent élesen látok és minden nap hálát adok ezért

 - mondta örömmel, ráadásul a különleges eljárásnak köszönhetően egy másik félelme is szertefoszlott.

Mivel rövidlátó vagyok, sosem volt szükségem olvasószemüvegre, attól féltem, hogy talán az operáció után csak azzal tudok majd olvasni. Egyébként nem egyszerre műtötték a két szememet, az orvos azt javasolta, nézzük meg, egyáltalán én szeretem-e hogy rendesen látok. Mert állítólag van, aki annyira hozzászokik ehhez az állapothoz, hogy a változás problémát okoz neki. Emiatt a másik szememet csak egy év múlva műtötte meg úgy, hogy az egyikkel távolra látok, a másikkal pedig közelre, így aztán az agyam megtanulta összekoordinálni a kettőt és ennek köszönhetően 50 éves koromra tökéletesen látok!

 - mondta boldogan Andi, s mindenkit arra biztat, hogy ne halogassák a vizsgálatot.

 





 





Ezeket olvastad már?
Van rajta bugyi? Elizabeth Hurley végre melltartó nélkül táncol

Van rajta bugyi? Elizabeth Hurley végre melltartó nélkül táncol

Házasság első látásra: szédítő videót tett ki Bogi, egyből beszóltak neki

Házasság első látásra: szédítő videót tett ki Bogi, egyből beszóltak neki

Drámai évforduló: egy éve koronázták meg Károly királyt

Drámai évforduló: egy éve koronázták meg Károly királyt

Elszabadult a pokol, biztonsági őrök menekítették ki Zalatnay Cinit

Elszabadult a pokol, biztonsági őrök menekítették ki Zalatnay Cinit

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás