RETRO RÁDIÓ

Megrázó titkot árult el a Dallas Lucyje: Charlene Tilton teljesen összetört

A Dallas-sorozat az egész világon szárnyalt, miközben a Lucyt alakító színésznő, Charlene Tilton súlyos tragédiákkal küzdött.Megosztás
Szerző: P. E.
2023.03.21. 17:15
Dallas Charlene Tilton

A 80-as évek egyik leghíresebb és legirigyeltebb tévésztárja volt Charlene Tilton, aki az Ewing család Lucyjaként vált híressé. 1981-es tévés esküvője 65 millió nézőt vonzott, több mint 500 magazin címlapján szerepelt, és rendszeres vendége volt a show-műsoroknak is. De a színfalak mögött Tilton komoly traumákkal küzdött. Még a kollégái – a szeretett Larry Hagman – előtt is titkolta, hogy keményen kell küzdenie azért, hogy segíteni tudjon mentálisan sérült édesanyjának. A People magazinnak adott interjújában a színésznő elmeséli fájdalmas múltjának történetét, és azt, hogy 64 évesen hogyan talált elégedettséget egy csendes nashville-i életben lányával, Cherish Leevel és unokáival.

Television Academy 70th Anniversary Celebration
Fotó: AFP

„A Dallasban igazi forgószél voltam. Minél idősebb lettem, annál jobban megtanultam a jelenben lenni a mindennapokban. Most nagyon elégedett vagyok” – mondta az interjúban Tilton. 

A béke érzése nem volt mindig jelen a színésznő életében, ugyanis gyerekkorában nem vállalta fel őt édesapja. Charlene édesanyja, Katherine titkárnőként dolgozott és váratlanul esett teherbe, miután találkozott a légierő egyik pilótájával a Pentagonban.

„A biológiai apám nem akarta, hogy bármi köze legyen hozzám. Látnia kellett, hiszen a Dallas nagy népszerűségnek örvendett, mégsem keresett sosem.”

Míg minden péntek este amerikaiak milliói ámultak a Dallas csillogásán, Tilton titokban tartotta megrázó magánéletét: édesanyja súlyos mentális betegséggel küszködött, és végül skizofréniával diagnosztizálták. „Akkoriban a mentális betegségekről nem beszéltek.  A szőnyeg alá söpörték” – mondja Tilton. 

A színésznő felidézte a fájdalmas emlékeket, amiktől teljesen összeomlott: az anyja gyakran őrjöngött, kis dolgokon is felhúzta magát, ledobták őket egy vonatról is, mert az anyja összeomlott az út során, 5 éves korában egy idegen városban maradt egyedül, mert a rendőrség letartóztatta az anyját, mert akkor is őrjöngött.

„Emlékszem, a filmek menekülést jelentettek nekem. Néztem Julie Andrewst a Muzsika hangjában vagy a Mary Poppinsban, és arra gondoltam, bárcsak ő lehetne az édesanyám."

Ötéves korában az anyját végül intézetbe zárták, ő pedig rokonokhoz, majd nevelőszülőkhöz került. „Hallottam, amikor arról beszéltek, hogy le akarnak passzolni valakinek. Akkor megfogadtam, hogy nem fogom engedni, hogy valaha is függjek valakitől.”

Amikor Tilton majdnem 8 éves volt, az anyját kiengedték, és visszaköltöztek Kaliforniába. Ám a gyógyszeres kezelés ellenére („Mindig sok pirulásüveg volt a környéken”), az anyja továbbra is küzdött. Egyszer, amikor Tilton egyik középiskolai műsorát nézte, „küzdeni kezdett önmagával, és hangosan kezdett vitatkozni magával” – emlékszik vissza Tilton. „Meg akartam halni zavaromban.” 

Lakásuk gyakran koszos volt, és az anyja nem volt hajlandó másba vizelni, mint Tupperware dobozokba: „Ez évekig ment. Soha nem tudtam áthozni barátokat.

Még tinédzser volt, amikor 1978-ban Jockey Ewing cselszövő unokahúgaként megkapta a szerepet, Tilton már egyedül élt Los Angelesben, miután elköltözött anyja nyomorúságos lakásából. „Egy este átkúszott rajtam egy patkány, és azt mondtam: Nem tudok így élni."

Anyja gyakran zaklató leveleket írt a Dallas készítőinek is, amikor azonban a lánya segíteni akart neki, elzárkózott. A stábból senki sem tudta, min ment keresztül a színésznő.

Miután édesanyja 2001-ben meghalt, randevúzni kezdett Cheddy Hart operatőrrel, és elvállalt néhány kisebb szerepet. De 2009-ben, amikor eljegyezték egymást, a férfi hirtelen meghalt szívelégtelenségben, ami egy sötét időszakba sodorta a színésznőt. „Csak ültem a kanapén, ittam és cigarettáztam” – mondta. Egy barátja Autism Színészek szervezetében való részvétele inspirálta őt az önkéntességre. „Szerettem a diákokat” – mondja. „Ahhoz, hogy megszabadulj a saját depressziódból vagy bánatodból, segíts valakinek.”

 

Ezeket olvastad már?
Rendkívüli műsorváltozás a Szerencsekerékben: ő cserélte le Kasza Tibit

Rendkívüli műsorváltozás a Szerencsekerékben: ő cserélte le Kasza Tibit

Vigasztalhatatlanul gyászol a magyar énekes: ezért mégis hálás az orvosoknak

Vigasztalhatatlanul gyászol a magyar énekes: ezért mégis hálás az orvosoknak

Hajdú Péter beleállt Köllő Babettbe

Hajdú Péter beleállt Köllő Babettbe

"Eléggé prolin nyilvánult meg" csúnyán kiosztotta követőit Polgár Kriszta

"Eléggé prolin nyilvánult meg" csúnyán kiosztotta követőit Polgár Kriszta

Top hírek

Ezek is érdekelhetikHírlevél feliratkozás