Letiltotta a család Dobos Attila fiókban maradt dalait





Hiába vannak meg a kéziratok a fiókban, és bízta rá névlegesen a szellemi örökségét volt párjára a táncdalénekes, Dobos Attila családja nem segít Erzsónak, hogy bejegyeztethesse a szerző nevére a dalokat.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2022.10.26.
szerelmi bánat

Két dalszöveg is vár Dobos Attila szerelménél, hogy megzenésítve a nagyközönség is hallhassa, de a család nem szeretné, ha ezek megjelennének – írja a Bors.

Dobos Attilára utolsó éveiben még rátalált a szerelem Fotó: Bors

Életben tartja az emlékét

Nemrég számolt be a Bors arról, hogy Dobos Attila egykori szerelme, Hatvaniné Erzsó kiadott egy emlékalbumot, ahol a dalszerző számait ő adja elő. A hölgynek nem titkolt szándéka párja emlékének és munkásságának ápolása. A dalok feléneklése hatalmas kihívás volt számára, mert a gyász okozta sebeket feltépte.

„16 dalt énekeltem fel az albumra. Most is összeszorul a szívem, amikor az én drágámra gondolok. Lelkileg nagyon megérintett a felvétel. Szerettem volna, ha Attila látja és hallja ezt. A mai napig azt érzem, hogy rengetegen szeretik őt. Én is kapok ebből, amikor az ő dalaival fellépek. Sokszor elmerengek azon, mennyire jó lenne együtt elénekelni ezeket, és közösen járni előadásokra. Ezek a gondolatok mindig boldoggá tesznek” – mondta a Borsnak.

A komáromi hölgy máig előszeretettel énekli fellépésein szerelme slágereit Fotó: Bors

Fiókban kell maradnia

Dobos Attila halála után pár dalt még ráhagyott kedvesére, amit nem tudott már életében kiadatni. A lírai dalokat szerette volna Erzsóval felénekeltetni, de sajnos a dalszerző betegsége miatt nem volt már rá lehetőség. Az énekesnő azért szerette volna ezeket bejegyeztetni a szerzői jogvédő hivatalnál, hogy továbbvigye az ő drágája emlékét. Ám egy, a családhoz közelálló ismerős elmondta, hogy nem szeretnék bejegyeztetni ezeket a műveket.

A család és gyerekek határozottan kijelentették, hogy nem szeretnék, ha kiadnák ezeket a szerzeményeket. Úgy hallottam, hogy Erzsó teljesíti a rokonok kívánságát, hogy elkerülje a konfliktust, és tiszteletben tartsa a kívánságukat” – mondta az ismerős.

A Bors információi szerint a családot is megkereste Erzsó, akik vele is közölték, hogy nem szerettek volna a lejelentéssel foglalkozni. Ezért Dobos egykori párja nem is próbálta meg a levédést, hogy így elkerülje a rossz kapcsolatot a hozzátartozókkal. Ennek hiánya miatt azonban az albumra se kerülhetett fel az a két, soha nem hallott szerzemény.

Nem titkolt szándéka Erzsónak, hogy párja emlékét ápolja Fotó: Bors

Halott szerzőtől bárki nem védethet le új dalt

Ha a család bele is kezdene a dal levédésébe, akkor sem lenne egyszerű – mondta a Bors megkeresésére Dred Bíró Zsolt, az Artisjus Jogvédő Iroda szerzői bizottságának elnöke, és részletesen elmondta, hogy miért nem teljesülhet a zeneszerző kívánsága.

„Gyakorlatilag csak az alkotó és az örökösök, jogutódok jegyezhetik be a még meg nem jelentetett dalokat. Egy A/4-es lapra írt szerzeményre bárki mondhatja, hogy az ennek és annak az alkotónak a dala. Mivel egy halott személy nem tud újat alkotni, ezért csak egy bonyolult jogi procedúra során lehet bizonyítani az alkotás eredetét. Ilyenkor a bíróság tanúkat, dokumentumokat kér a bizonyításhoz és szakértőket is bevon, hogy legyen egy biztos határozat„ – mondta Bíró Zsolt és hozzátette: a már lejelentett dalok értékesítéséből természetesen a jogörökös is részesül. Egy stúdió- vagy videófelvétel esetében kicsit másabb a helyzet. Ott bizonyítható a szerző kiléte és a tulajdonjog is. Ezért fordulhatnak elő olyan esetek például, mint amikor Freddie Mercury soha nem hallott dala megjelenhetett.





Ezeket olvastad már?
Rajongók milliói zokognak most, meghalt a Gyűrűk ura sztárja

Rajongók milliói zokognak most, meghalt a Gyűrűk ura sztárja

Kökény Attila: „Soha nem féltem a kihívásoktól, bevállalós vagyok!”

Kökény Attila: „Soha nem féltem a kihívásoktól, bevállalós vagyok!”

Jákob Zoli olyat tett, amire nem számítottak

Jákob Zoli olyat tett, amire nem számítottak

Fotókon a legnagyobb sztárok büszke anyukái

Fotókon a legnagyobb sztárok büszke anyukái

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás