Megható felvételek! Lady Diana 25 éve halt meg - Videó!





Huszonöt éve, 1997. augusztus 31-én vesztette életét autóbalesetben Diana hercegnő, Károly brit trónörökös volt felesége.



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2022.09.01.
gyász

Diana Francis Spencer 1961. július 1-jén született brit arisztokrata családban, a Lady előnevet 1975-ben kapta meg, amikor apja Spencer grófja lett. Szülei 1969-ben elváltak, ő iskolái elvégzése után gyermekgondozóként dolgozott. 1977-ben egy vadászaton ismerkedett meg a nála tizenhárom évvel idősebb Károly walesi herceggel, akivel 1981. július 29-én a londoni Szent Pál-székesegyházban „az évszázad esküvőjén” fogadtak örök hűséget.

Károly herceg és Lady Diana Spencer megcsókolják egymást a Buckingham-palota erkélyén, az esküvőjük után Fotó: Getty Images

Diana egyik napról a másikra a világ legtöbbet fényképezett asszonyává vált

A félénk és tapintatos hercegnő természetes kedvességével meghódította alattvalói és az egész világ szívét, kiérdemelve „a nép hercegnője” nevet, népszerűségét jótékonysági célokra használta fel. A csillogó felszín mögött azonban boldogtalan nő rejtőzött, szenvedett a királyi családot gúzsba kötő merev szabályoktól, hagyományoktól, viszonya feszültté vált anyósával, II. Erzsébet királynővel.

Diana hercegnő és II. Erzsébet királynő Fotó: Getty Images

A házasságból 1982. június 21-én megszületett Vilmos herceg, 1984. szeptember 15-én Harry herceg, de a szülők egyre távolabb kerültek egymástól.

Diana hercegnő fiaival: Vilmos herceggel és Harry herceggel Fotó: Getty Images

Károly az esküvő után is fenntartotta viszonyát titkos, majd egyre kevésbé titkos szerelmével, Camilla Parker Bowlesszal, akit 2005-ben feleségül is vett. A sértett és megalázott hercegnőnél 1984 után depressziós tünetek, kóros evési rohamok (bulimia) jelentkeztek, többször öngyilkosságot is megkísérelt.

Mindebből a nagyközönség sokáig semmit sem sejtett:

Lady Di manökennek beillő alakjával és fotogén arcával, elegáns ruhákban gyakran tűnt fel a színes bulvármagazinokban, divatikonnak is számított. A hercegi pár 1992 végén hivatalosan is külön költözött, a válást tizenöt év házasság után, 1996. augusztus 28-án mondták ki. Diana az előző évben, 1995-ben a brit monarchiát alapjaiban megrázó, híres-hírhedt interjút adott, amelyben nyíltan megkérdőjelezte Károly trónörökös alkalmasságát az uralkodással járó feszültségek elviselésére, házasságát pedig „kissé zsúfoltnak” nevezte, „mert hárman voltak benne”.

Lady Di Fotó: Getty Images

Diana a válás után elvesztette az „Ő Királyi Felsége” címet, de megtarthatta a „walesi hercegné” titulust

Élete nem lett könnyebb, a minden lépését követő lesipuskás fotósok, a paparazzik továbbra is a nyomában loholtak. 1997. augusztus 31-én éjszaka is a sajtó szenzációra éhes munkatársai elől menekült barátjával, az egyiptomi milliomos Dodi Fayeddel, amikor autójuk egy párizsi híd aluljárójába csapódott. Fayed és a sofőr a helyszínen életét vesztette, a biztonsági övet nem használó Diana a kórházban halt bele sérüléseibe. A hercegnő az egész világot sokkoló halála „kollektív hisztériát” váltott ki hazájában, temetésén több millióan vettek részt, a szertartás tévéközvetítését becslések szerint két és félmilliárd ember nézte világszerte. A hercegnőt a Spencerek althorpi birtokán, a hatalmas kastélypark tavának közepén, egy kis szigeten helyezték örök nyugalomra.

Diana hercegnő temetése
Fotó: Getty Images

Lady Di élete és halála körülményei iránt azóta sem lankad az érdeklődés, megjelent „igaz története”, könyvet írt inasa és vélt szeretője is. Az összeesküvés-elméletek hívei - élükön Mohamed Fayeddel, Dodi apjával - nem találják kielégítőnek a francia és brit hatóságok által lefolytatott vizsgálat egybehangzó eredményét, amely szerint a sofőr részegen ült a volán mögé és túl gyorsan hajtott. (2008-ban a londoni felsőbíróság esküdtszéke a hivatalos vizsgálat eredményétől eltérően nem balesetnek, hanem gondatlanságból elkövetett emberölésnek minősítette Diana halálát, amelyért a kocsit üldöző paparazzikat és a sofőrt tették felelőssé.) Az összeesküvés-elméletek hívei szerint Diana merénylet áldozata lett, amely a brit titkosszolgálat a királyi család utasítására szervezett meg, akár azért, mert a hercegnő volt férje útjában állt, akár azért, mert tartottak attól, hogy a házassági terveket szövögető Dodi személyében muszlim kerülhetett volna Vilmos herceg, a trón várományosának közvetlen környezetébe. Időről időre az az újra meg újra megcáfolt hír is felröppen, hogy Diana a baleset idején már állapotos volt.

Diana hercegnő ételt oszt a zimbabwei menekültek számára Fotó: Getty Images

A hercegnő számtalan alkotást ihletett, Elton John a temetésén előadott Candle in the Wind című dala akkor minden idők legkelendőbb kislemeze lett, született róla regény és zenemű, színházi előadás. Londonban szökőkút őrzi emlékét a Hyde parkban. Stephen Frears rendező A királynő című filmje a halála utáni feszültségekkel és érzelmekkel teli hétről szól. 2020-ban 3D virtuális múzeum nyílt az interneten, ahol ezernél több tárgy mutatja be interaktív környezetben a hercegnő életét. A hercegnő feltűnik a Netflix a brit királyi családról szóló A korona című sorozatában, s nemrég került a mozikba a Spencer című film, amelyben Kristen Stewart személyesíti meg Dianát.

Diana minden porcikájában modern nő volt, vállalta önmagát, még gyengeségeit és betegségét is.

Fiai is őrzik anyjuk emlékét:

Vilmos az ő eljegyzési gyűrűjével jegyezte el Katalin hercegnőt, másodszülött kislányuk megkapta a Diana nevet is. Harry és Vilmos tavaly, anyjuk születésének hatvanadik évfordulóján állíttatott szobrot Diana egykori, Vilmos és Harry jelenlegi londoni rezidenciája, a Kensington-palota parkjának nyilvánosan látogatható részén. Magyarországon 1990-ben járt a brit trónörökösi pár, Diana 1992-ben jószolgálati tevékenység keretében tartózkodott Magyarországon.





Top hírek







Hírlevél-feliratkozás