Te hallottál már Ned Kelly-ről? Ő volt az ausztrál Rózsa Sándor - Videó!





Száznegyven éve, 1880. november 11-én akasztották fel Edward (Ned) Kellyt, Ausztrália legismertebb népi hősét.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2020.11.09.
bandita történelem legendák

Kelly vélhetőleg 1854-ben vagy 1855-ben született az akkoriban igencsak civilizálatlan délkelet-ausztráliai Victoria államban, egy Írországból deportált farmer harmadik gyermekeként. Tizenegy évesen, apja elvesztése után már nem járt iskolába, a népes család ezután anyja rossz hírű rokonságához költözött, ahol ők is illegális üzelmekbe bonyolódtak.

Ned Kelly először 14 évesen állt a bíróság előtt garázdaság miatt, de ekkor még felmentették. Egy év múlva már rács mögé került egy házaló megverése miatt, nem sokkal később lótolvajlásért kapott három év kényszermunkát. Szabadulása után egy malomban dolgozott, de marhatolvaj-hálózatot is működtetett, s aranyásással is próbálkozott. 1878 végén a család otthonában megvertek egy rendőrt, aki állítólag molesztálta ez egyik Kelly-lányt, s mivel Ned és fivérei a bozótba vették be magukat, anyjukat zárták börtönbe.

Az immár körözött Kelly háborút hirdetett az általa tisztességtelennek és elnyomónak tartott „Törvény” ellen. Öccsével és két társával az őket üldöző rendőrök közül hármat lelőttek, ezzel végleg törvényen kívüliek lettek. A hajtóvadászat azonban nem hozott eredményt, sőt, az üldözöttek elképesztő merészséggel több tucat foglyot ejtve megszálltak egy kisvárosi vasútállomást, kirabolták a bankot és elégették az adósleveleket. Két hónappal később egy másik bank kirablása után már a rendőrségre szállásolták be magukat és minden helybéli férfit letartóztattak. Ned Kelly fejére nyolcezer font vérdíjat tűztek ki, a brit gyarmatokon ennyit még soha nem kínáltak egy bűnöző elfogásáért.

A két bandita: Ned Kelly (b) oldal, Rózsa Sándor (j) oldal

Ez azonban váratott magára, sőt Kelly terjedelmes, darabos nyelvezetű, mégis elsöprő erejű kiáltványban taglalta az őt ért méltánytalanságokat és az ír katolikusokat sújtó elnyomást a protestáns hatóságok részéről. Az üldözöttek hírneve és népszerűsége egyre nőtt, a rabolt pénznek és segítőiknek köszönhetően egy évig tartották magukat. Mi több, támadásba mentek át: 1880. június 26-án Glenrowan városkában kivégeztek egy besúgót, majd túszul ejtettek hatvan embert a helyi kocsmában. Tervük az volt, hogy kisiklatják az erősítést hozó vonatot, majd ekevasból készített, fél mázsát nyomó páncéljaikban végeznek a rendőrökkel. A rendőrök azonban értesültek a csapdáról, így a vonat már a város előtt megállt, a támadást pedig csak június 28-án hajnalban indították meg, amikor a banditák a virrasztástól és az éjszakai dorbézolástól teljesen kimerültek. Az ostromban Kelly három társa meghalt, őt magát 28 golyóval a testében, de élve fogták el.

A jelenetet egy szemtanú így írta le: „Ned páncélja 45 kilót nyomott. A rendőrök azt hitték, hogy szellemmel van dolguk, mert puskagolyóik jégverésként pattantak le róla. A lövedékek ütésétől Kelly meg-megtántorodott, de végül csak azután hanyatlott a földre, hogy a lábán és a karján is eltalálták. Hordágyra tették, melyen nyugodtan feküdt a sebei miatti kínzó fájdalom dacára.”

A hatalmas érdeklődés övezte perében halálra ítélték, a kivégzésre 1880. november 11-én a melbourne-i börtön udvarán került sor, utolsó szavai ezek voltak: „Ilyen az élet”. Ned Kelly halála után az ausztrál folklór része lett, ellentmondásos személyiségében látták már a közönséges bűnözőt, afféle helyi Robin Hoodot, de az igazságtalanság ellen lázadó szabadsághőst, sőt forradalmárt is.

Életét és halálát számtalan regény és film tárgyalja, filmen megszemélyesítette Mick Jagger és egy ausztrál monstre produkcióban Heath Ledger is.





Ezeket olvastad már?
Kitálalt a műsorvezető: az eljegyzésük előtt megcsalta a vőlegénye

Kitálalt a műsorvezető: az eljegyzésük előtt megcsalta a vőlegénye

Danny Blue már egy nénit is megmentett a csalóktól

Danny Blue már egy nénit is megmentett a csalóktól

Lehetetlen máshova nézni: kivágott fenekű bőrszerkóban villantott Tolvai Reni

Lehetetlen máshova nézni: kivágott fenekű bőrszerkóban villantott Tolvai Reni

Szandi elárulta évtizedek óta tartó házassága titkát: Sosem hinnéd, mi az

Szandi elárulta évtizedek óta tartó házassága titkát: Sosem hinnéd, mi az

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás