A 11 éves magyar tudósfiú, aki még Kínának is tudott újat mutatni





A kecskeméti Bányai Júlia Gimnáziumban sok tanuló már most robotikával foglalkozik. 2019-ben részt vettek egy többfordulós nemzetközi szumórobot-programozó és versenyeztető bajnokságon, aminek a végén még Pekingbe is eljutottak a gyerekek és a világbajnokságon előkelő helyezést érték el.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2021.02.09.
magyar siker

Van, aki játszik szabadidejében, van aki robotokat programoz. Ilyen a 6. osztályos kecskeméti Komáromi Zsombor, aki már 7 éves korában is érdeklődött a számítógép és a programozás iránt. Családja és iskolája támogatásával lehetősége lett később, hogy felkészítő tanáraival és két csapattársával, Bíró Richárddal és Balla Gézával részt vegyenek a Lengyelországban megrendezett RoboRAVE nemzetközi robotika versenyen, Gdansk-ban. Itt az első helyen végeztek, ezzel elnyerték az indulás jogát a Kínában rendezett világversenyre, ahol kategóriájukban egyedüli magyar indulók voltak. Csapatuk neve: Robo-Rombolók volt.

3D-s nyomtatóval készítettek rámpát a robotnak

„A verseny előtt szakkörökre jártunk, ahol megépítettük a robotot, és mi is programoztuk be. Közvetlen a világbajnokság előtt többször leteszteltük, akkor derült ki, hogy a tömege miatt az elejére 3D nyomtatóval rámpát kell készíteni. Ugyanis a versenyeken figyelembe veszik a robotok nagyságát, nem lehetett egy adott színű, például fehér a rámpa. A programozás volt az én feladatom, nekem figyelnem kellett például, hogy 3 másodpercet bele kell kódolni a programba, mielőtt bármi elindulna - mondta el a fiú a Metropolnak.

smart

Addig repülőn sem ült még

Sokan még csak álmodni sem tudnak olyan helyekről, ahova eljuttatta a tudása a fiatal fiút.

„Kínában nagyon sok újdonságot és érdekességet láttunk. A kedvencem a Nagy Fal és a kínai sárkánnyal való találkozás volt, persze még a járványidőszak előtt. Kipróbáltuk a kínai taxit, ami nem is autó, hanem riksa volt„ - mesélte mosolyogva Zsombor. Hozzátette: „Én repülőn is akkor ültem először, ami szintén hatalmas élmény volt, különösen hogy emeletes repülőn utaztunk.”

Komáromi Zsombor példája megmutatja, hogy nem számít, mennyi idős az ember, hogyha valami igazán érdekli és kemény munkát fektet bele, szó szerint bárhova eljuthat.

A szumórobot küzd, más robot akadálypályákat teljesít

A robotprogramozó versenyeknek különböző kategóriái vannak, a „szumórobotok” ki akarják szorítani az ellenfél által készített és programozott gépet a pályáról, de vannak olyan szerkezetek, amelyeknek különböző akadálypályákat és feladatokat kell teljesíteniük. Ezeken a versenyeken nem csak a programozás, hanem a tervezés és az összeszerelés is a gyerekek dolga.

A járványhelyzet miatt egyelőre nem készül versenyre

A világversenyen 2019 augusztusában érték az eredményt a fiúk, a tavalyi évben azonban nem tudtak felkészülni újabb kihívásokra, mert a pandémia miatt, nehezen juthattak volna el más országba, valamint itthon is kevesebb lehetőségük volt megmérettetéseken részt venni. Zsombor azonban továbbra is aktív résztvevője a robotika szakköröknek, és amint módjában áll egyénileg szeretné megmérettetni magát a robotok és az informatika területén.

Szórakozva fejlődik

A fiú szabadidejében két kedvenc tantárgyát az informatikát és az angolt ötvözi, ugyanis kedvenc sorozatait angol nyelven nézi, valamint barátaival rendszeresen játszik különböző számítógépes játékokat, amelyekhez ráadásul már egyéni ötleteket és „csaló kódokat” készítenek közösen. De nagyon érdekli a videózás és a streamelés , a jövőben szeretne ezekkel foglalkozni.





Ezeket olvastad már?
Mesterséges intelligencia által kreált modelleknek rendeznek szépségversenyt

Mesterséges intelligencia által kreált modelleknek rendeznek szépségversenyt

Óriási bejelentést tett a NASA: megtörtént az újabb történelmi holdra szállás

Óriási bejelentést tett a NASA: megtörtént az újabb történelmi holdra szállás

5 hétköznapi jel, ami arra utal, hogy Téged is raboltak már el ufók

5 hétköznapi jel, ami arra utal, hogy Téged is raboltak már el ufók

Csupán ezek az emberek élhetik túl a 2023-as világvégét: aggasztó számokat közölt az időutazó

Csupán ezek az emberek élhetik túl a 2023-as világvégét: aggasztó számokat közölt az időutazó

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás