A törékeny, légiesen karcsú lányt első ránézésre inkább kecses modellnek vagy táncosnak gondolnánk. Suták Csenge azonban rácáfol a sztereotípiákra: sikeres zsoké, édesanya és 142 versenyt tudhat maga mögött.

Csenge a nyeregben (Fotó: Kincsem Park)

Nővére nyerte az első Nemzeti Vágtát

– Édesapám trénerként és tulajdonosként dolgozik, így szinte adott volt, hogy előbb-utóbb én is lovas leszek – mesélte a Metropolnak Csenge. – Ez családi hagyomány, hiszen nővérem, Vanda korábban szintén zsoké volt, az első Nemzeti Vágtát 2008-ban ő nyerte meg. Mondjuk azért nem volt annyira egyértelmű, hogy profi zsoké leszek, mivel korábban inkább atletizáltam, kimondottan biztattak, szerintem valóban tehetséges 400-as futó voltam. Ám a sors végül a lovakhoz vezetett.

Reggel 5-6 lovat is lelovagol

A sors kifürkészhetetlen útjai mellett jelentős mennyiségű munka is van ezekben a lovas sikerekben. – Nem könnyű szakma, az biztos! –szögezte le a zsoké. – Eleve mindig figyelnünk kell a súlyra. Én például magas vagyok a 172 centimmel, viszont így is tudok 53 kilót lovagolni. Ez elsősorban a szerencsés alkatomnak köszönhető, hiszen nemigen kell koplalnom. Emellett a megfelelő fizikum is szükséges a jó eredményekhez, nem beszélve arról, hogy korán kell kelni, mert a munka az istállókban nagyon korán indul. Reggelente 5-6 lovat is lelovagolok.

Suták Csenge anyuka és zsoké – Fotó: Metropol

Európában ilyen még nem volt

Suták Csenge a novemberi, emlékezetes versenynap előtt, amikor 4 futamot is megnyert, még nem sejtette, hogy a bravúr kapujában áll. – Eszembe sem jutott, hogy mesternégyest szerzek. Korábban már tudtam egy napon 3 nyerőt ülni, de ez a négyes siker Európa egyetlen versenyterén sem megszokott, főleg egy nőtől nem. Bevallom, nem hallottam ilyenről a közelmúltban egyetlen európai versenypályáról sem – mondta Csenge, és elárulta, hogy nagy vágya egy Derby-győzelem. – De szeretnék egyszer zsoké champion is lenni, mert az elmúlt években „csak” a képzeletbeli dobogó 2. fokára állhattam fel. Egy-egy férfi lovas mindig megelőzött… Jelenleg 142 nyerésnél járok, remélem minimum a 300-at elérem majd – bizakodik a zsoké, aki a számos verseny mellett egy kétéves kislány édesanyja is. – Gyakran jön velem Zara a tréningekre, nem egyszer ült már lóháton, beleszocializálódik a lóversenyzés világába. Imádja a lovakat, azok is szeretik őt.

Névjegy
* Suták Csenge
* Legnagyobb sikerei: Imperiál Díj és Nemzeti Díj győzelem My Luck-kal, Kancadíj nyerés Messerschmitt-tel
* Legjobb helyezése a Nemzeti Vágtán: Nyírségi Vágta, 1. hely (2011)
* Jelenleg futó kedvenc lovai: Pokolfajzat, La Shaba, Santis
* Hobbija: pihenés