Őt utálja a fél világ: ő Iman Helif, a nemi teszten megbukott bokszoló

Hatalmas népharag zúdult az algériai bokszolóra a párizsi olimpián, aki megbukott a nemi teszten. Sokan kérdezik: most akkor Iman Helif férfi vagy nő?



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2024.08.02.
bokszoló Iman Helif algériai

Dagad a botrány az algériai Iman Helif körül. A párizsi olimpián a női ökölvívók 66 kilós súlycsoportjában indul, ám elvileg nem is lehetne a versenyben, ugyanis korábban megbukott a nemi teszten. A NOB annak ellenére engedélyezte az algériai férfi indulását a nők között, hogy a Nemzetközi Ökölvívó Szövetség korábban már eltiltotta őt.

Fotó: AFP

Mindössze 46 másodpercig tartott a korábban nemi teszteken megbukott Iman Helif Angela Carini elleni mérkőzése. Az olasz az eredmény kihirdetése után nem volt hajlandó kezet rázni Heliffel, sírva távozott a ringből, utána pedig elmondta, hogy azért adta fel a harcot, mert féltette az életét.

Nem sokkal később Hámori Luca hatalmas bravúrral legyőzte a negyedik kiemelt Marissa Williamsont, így eldőlt, hogy Heliffel kell megküzdenie az éremért a nyolc között. Noha Hámori, a Magyar Ökölvívó Szakszövetség és szinte az egész világ – a Harry Potter szerzője, J.K. Rowling, Elon Musk, Donald Trump, Jake Paul, Kásás Tamás is felszólalt – igazságtalannak tartja, hogy az algériai indulhat az olimpián, a magyar öklöző egyértelművé tette, esze ágában sincs visszalépni. A NOB közleményben védte meg Iman Helifet, aki szerinte jogosan szerepel az ötkarikás játékokon, így a negyeddöntőt megrendezik szombaton, 17.20 órakor.

Az eset világszerte hatalmas port kavart, sokan értetlenkedve nézik, miért hagyja a Nemzetközi Olimpiai Bizottság, hogy Helif nők között versenyezzen, míg a másik oldal azon háborog, miért nem érti a közvélemény, hogy neki ebben a kategóriában van a helye. 

Mit lehet tudni Iman Helifről?

Iman Helif 1999 májusában látta meg a napvilágot Algériában, Tiaretben. Bokszkarrierje 2018-ban indult be igazán, amikor ő lett az első algériai nő, aki döntőbe jutott, ahol végül azonban vereséget szenvedett. Több világversenyen részt vett, majd 2023-ban megtörtént vele az, amitől vélhetően mindig is tartott, ugyanis egészségügyi okokra hivatkozva kizárták a világbajnokságról. Később arról számoltak be, hogy a kizárás valójában a túl magas tesztoszteronszintje miatt volt indokolt. 

Umar Kremlev, az IBA elnöke nyilatkozatot adott ki akkor az orosz TASS Ügynökségnek arról, miért tiltották el Helifet.

„DNS-tesztek alapján számos olyan sportolót azonosítottunk, akik megpróbálták becsapni kollégáikat, hogy nőnek adják ki magukat. A tesztek eredményei alapján bebizonyosodott, hogy XY kromoszómájuk van. Az ilyen sportolókat kizárták a versenyből” – mondta Kremlev.

Az Algériai Olimpiai Bizottság akkor azt közölte, hogy Helifet „egészségügyi okok miatt” kizárták. Az algériai média arról számolt be, hogy Helifet magas tesztoszteronszint miatt zárták ki.

Gianluca Aimaretti endokrinológus azt mondta, hogy bár nem ismeri Helif klinikai dokumentációját, előfordulhat olyan ritka, kóros eset, amikor egy nő X és Y kromoszómát is hordoz, így szerinte előfordulhat, hogy ő is egy ilyen veleszületett betegséggel rendelkezhet, ami a szexuális differenciálódásának zavarát is okozhatja.

Helif akkor azt mondta, hogy az ítélet szerint ő olyan jellemvonásokkal bír, melyekkel nem bokszolhat nőkkel, azonban úgy gondolja, a kizárással egy ellene szőtt összeesküvés áldozata lett. Nem sokkal később fellebbezést nyújtott be a döntés ellen, majd visszavonta, ezzel elismerve a kizárását.

Összeesküvés áldozata lettem. Ez a döntés árt a boksznak és árt Algériának is. Azt mondták nekem, hogy nem vagyok nő. Az vagyok, aki vagyok. Büszke vagyok arra, aki vagyok. Algériai nő vagyok, aki tiszteli a hazáját. Nem gondolom, hogy férfi lennék. Allah úgy döntött, hogy nő vagyok.

Iman Helif férfi vagy nő?

A Daily Mail cikke szerint Khelif egy nemi kromoszóma-rendellenességgel járó nemi fejlődési zavarokat okozó betegségben, egy úgynevezett DSD nemi kromoszóma-rendellenességgel küzd. Khelif azonban algír, Algériában pedig mindenféle hormonális kezelés tilos. A sportoló egyébként már csak azért sem lehet transznemű, mert országában ezt az identitást felvenni is tiltott. Az útlevele szerint is nő, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság is többek között ezt hozta fel érvként akkor, amikor a nyári játékokon való indulását megkérdőjelezték.

Az IBA új közleményt adott ki Helif meccse előtt, és elmagyarázta, miért tiltották ki a harcost.

„2023. március 24-én az IBA kizárta Lin Yu-tinget és Iman Helif atlétákat a 2023-as újdelhi női ökölvívó-világbajnokságról” – közölte az IBA. „Ez a kizárás annak az eredménye, hogy nem teljesítették a női versenyen való részvételhez szükséges, az IBA szabályzatában meghatározott és lefektetett alkalmassági feltételeket. Ez a döntés, amelyet alapos áttekintés után hoztak, rendkívül fontos és szükséges volt ahhoz, hogy fenntartsák a női verseny tisztességét.”

„Meg kell jegyezni, hogy a sportolók nem estek át tesztoszteronvizsgálaton, hanem más, elismert tesztnek vetették alá őket, amely során a részletek bizalmasak maradnak” – folytatódik az IBA közleménye. „Ez a teszt határozottan azt mutatta, hogy egyik sportoló sem felelt meg a szükséges alkalmassági feltételeknek, és versenyelőnyük van a többi női versenyzővel szemben.”

Iman Helifnek egy genetikai mutációja van, amely alapján úgy néz ki, úgy hangzik, úgy mozog, mint egy férfi. Magas a tesztoszteronszintje, XY kromoszómája van, viszont női nemi szervei vannak, tud gyermeket kihordani és megszülni. Biológiailag férfi, vaginával.

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás