Csoda az Eb-n! A 100. percben nyert a magyar válogatott, de a legfontosabb: Varga életben van

Győzött és még továbbjuthat a magyar válogatott az Eb-n! Két kapufa és helyzetek sora után, a 100. percben jött a slusszpoén, Csoboth győztes gólja. Varga Barnabást ijesztő állapotban kellett ápolni, de öntudatánál volt, amikor kórházba vitték.



Megosztás
Szerző: MM
Létrehozva: 2024.06.23.
Módosítva: 2024.06.23.
magyar válogatott Varga Barnabás foci Eb 2024 Skócia

A svájciak elleni 1-3, majd a házigazda németek elleni 0-2 után a képlet egyszerű, a feladat nehéz volt a magyar labdarúgó-válogatott számára: meg kellett nyerni a Skócia elleni meccset az Európa-bajnokság A csoportjának zárókörében, hogy Szoboszlai Dominikék a nyolcaddöntőbe jutás reményében várhassák a további csoportharmadikok eredményeit.

A meccs hőse, Csoboth Kevin a csapattárs Varga Barnabás mezével üzent jobbulást a kórházba került csatárnak
A meccs hőse, Csoboth Kevin a csapattárs Varga Barnabás mezével üzent jobbulást a kórházba került csatárnak       Fotó: Robbie Jay Barratt - AMA / Getty Images

A Stuttgartot tízezrével ellepő, és az itthon maradt magyar szurkolók közül is sokan rossz előjelnek tekintették, hogy Marco Rossi szövetségi kapitány csapata a hagyományos meggypiros helyett harmadszor is fehér mezben kellett játszania az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) döntése értelmében. Egyik-másik poszton ráadásul meglepetés volt, ki került be a kezdőcsapatba: a tornán eddig csak kispadozó Botka Endre volt a jobbhátvéd, a középpálya jobb szélén Bolla Bendegúz játszott, Nagy Ádám helyett pedig egy másik Eb-újonc, Callum Styles kapott lehetőséget. 

Az első védést a 8. percben éppen Bolla kellemetlenül lepattanó távoli lövésekor kellett bemutatnia Angus Gunn-nak. A túloldalon viszont Gulácsi Péternek az egész első félidőben egyetlen kapujára tartó próbálkozást sem kellett hárítania: a lelátóhoz hasonlóan a pályán is fölényben voltak ugyan a skótok, de hiába volt zömében náluk a labda, veszély csak a mieink ellentámadásaiban volt. Sallai Roland és Szoboszlai távoli lövései fölé szálltak; utóbbi távoli szabadrúgása a sorfalról pattant ki, egy közelit pedig meglepetésre Orbán Willi elé varázsolt, aki közelről (igaz, lesgyanús helyzetből indulva) a lécre fejelt. A krónikához tartrozik még, hogy egy szögletünk után a skót kapu előtt lekönyökölt Botka ügyében még csak nem is vizsgálta a VAR a lehetséges büntetőt...

A második félidő egy-egy védett és szögletre pattant Sallai-lövéssel indult be, majd Dárdai fejese szállt a skótok kapuja fölé. Ekkor már 8-1 volt a gólszerzési kísérletek aránya a magyar csapat javára – "csak" az eredmény volt még mindig a senkinek sem jó 0-0-s döntetlen. 

A 68. percben aztán egy kapu elé ívelt Szoboszlai-szabadrúgás utáni tömegjelenetben Varga Barnabás elterült a földön. Magatehetetlenül fekvő társuk szenvedése láttán Szoboszlaiék ijedten hívták az orvosi stábot, majd a hordágyat. 

Idegtépő percekig ápolták a kíváncsi szemek és a kamerák elől eltakarva – miközben óhatatlanul is mindenkinek Christian Eriksen 2021-es drámai élethalálharca jutott az eszébe –, mire végre jött az információ: Varga magánál van, de természetesen le kellett cserélni (Ádám Martin váltotta). A 80. percben mi is megúsztunk egy VAR-vizsgálatot: Orbán és a kiugró Armstrong ráncigálták egymást a 16-osunkon belül. 

Az utolsó percekben már sokat kocáztatott a Rossi-csapat, a 90. percben Schäfer, majd a következőben Szoboszlai közeli lövését védte Gunn a bal alsó lőtt. A tízperces hosszabbítás 2. percében a cserecsatár Csoboth Kevin került helyzetbe, jobbról éles szögből ladott lövése a túlsó kapufáról pattant ki.

A 100. percben aztán megtörtént végre a csoda! Egy gyors ellentámadás végén újra Csoboth lőtt, és a jobb alsó sarokba lőtt (1-0).

A csoport másik mérkőzésén: Svájc–Németország 1-1 (gólszerzők: Ndoye, ill. Füllkrug).

Az A csoport végeredménye

1. Németország 7 pont (8-2)

2. Svájc 5 (5-3)

3. Magyarország 3 (2-5)

4. Skócia 1 (2-7)

(Az első és második helyezettek mellett a négy legjobb csoportharmadik is továbbjut a nyolcaddöntőbe.)

Mostantól a "matekozás" lényege, azaz a következőknek szurkolhatunk a hátralévő Eb-csoportokban:

  • hétfőn a B csoportban Horvátország ne nyerjen Olaszország ellen, ugyanitt Albánia ne nyerjen a spanyolok ellen;
  • kedden a C csoportban Anglia győzze le Szlovéniát;
  • ha a fentiek közül valamelyik eredmény kedvezőtlenül alakul számunkra, akkor még a szerdai napban bízhatunk: az F csoportban arra van szükségünk, hogy Csehország ne győzze le Törökországot, és Grúzia se nyerjen a portugálok ellen.

 

Top hírek









Hírlevél-feliratkozás