„Nem megbántva a labdarúgókat, de..." - Változhat az NB I lebonyolítása, reagált a szakértő





A focisták saját, jól felfogott érdekükből felemelnék az NB I-es csapatok számát. Az MLSZ-elnök óvatos ezzel kapcsolatban. Megkérdeztünk egy szakértőt, jó ötletnek tartja-e a variálást.



Megosztás
Szerző: Hanti Gábor
Létrehozva: 2024.04.06.
nb1 Csányi Sándor Szabados Gábor MLSZ sportfogadás

"Szavaztak a Játékosok! A legtöbben 16 csapatos NB I-et szeretnének” – adta hírül a Hivatásos Labdarúgók Szervezete (HLSZ). A körkérdésre válaszoló több mint 300 futballista 69,3 %-a „a magyar hagyományoknak leginkább megfelelő” 16 csapatos bajnokságot várja vissza a jelenlegi 12-es NB I-es mezőny helyett. A jelenlegi rendszert (12 csapat, 33 forduló) 14,2%-uk favorizálta. A legkevesebben (13,9%) támogatták a nemrég Csányi Sándor MLSZ-elnök által kilátásba helyezett, szintén 12 csapatos, de egy alapszakasz után alsó- és felsőházi rájátszásra osztott lebonyolítási módot.

Nem csak sorfalban, a Fradi jelenleg így is, úgy is kiemelkedik az NB I-es mezőnyből
Fotó: Szabó Miklós / Nemzeti Sport

Csányi Sándor: „El tudnám képzelni, de...”

A Magyar Labdarúgó Szövetség elnöke kilátásba helyezte, hogy idővel átalakulhat az NB I lebonyolítása. A legvalószínűbb, hogy a 3x11 forduló helyett, előbb minden csapat oda-vissza játszana egymás ellen, majd az alapszakasz 1-6. helyezettjei a felsőházban a bajnoki címért, a 7-12. helyezettek az alsóházban a kiesés elkerüléséért küzdenének.
– A 2025/26-os idényig marad a 12 csapat az élvonalban. A 16-os mezőnyt el tudnám képzelni, de van egy anyagi korlátja, mit bír el a magyar gazdaság. Foglalkozunk a kérdéssel, hogy változtassunk-e rajta, de a többség a 12 csapatos bajnokságot támogatja – mondta Csányi Sándor a szövetség közgyűlésén.

A szavazást deklaráltan játékként tálalta a HLSZ, kiemelve, hogy a játékosoknak természetesen nincs beleszólásuk sem a versenykiírások, sem a szabályok kialakításába és módosításába. Elsőként ezt hangsúlyozta a Metropol megkeresésére Szabados Gábor sportközgazdász is.

– Nem megbántva a labdarúgókat, ne feledjük el, hogy ők az érdekeltségüknek megfelelően alkottak véleményt. Magától értetődő, hogy több NB I-es csapatban több hely lenne nekik, ez nyilván befolyásolja őket. Ami engem illet, 

éppen azt tartom a legfontosabbnak, hogy maradjunk a 12 klubot számláló mezőnynél 

– emelte ki a szakértő.

– Korábban, amikor 16 csapat alkotta az NB I-et, már akkor is sokszor hangoztattam, hogy csökkenteni kéne a létszámot, mert a magyar gazdaság egyszerűen nem bír el annyit. Más kérdés, hogy 2015-ben végül nem is csökkentették a létszámot, hanem gyakorlatilag magától csökkent. Emlékezhetünk: akkor a két kieső mellett négy klub (a Győr, a Kecskemét, a Pécs és a Nyíregyháza – a szerző) éppen a gazdasági nehézségek miatt nem kapott licencet a következő szezonra. Igaz, ma már olyan jelentős a központi támogatás, kiváltképpen a televíziós jogdíjaknak köszönhetően, hogy immár 16 felé osztva is komoly összeget jelentene, de 

szerintem a 12-es mezőny jól bevált. Óriási előnye ennek az NB I-nek, hogy rendkívül kiegyensúlyozott és izgalmas.

A Fradi ugyan egyedüliként kiemelkedik a többiek közül, de inkább a szűk létszám ellenére, mint annak a következményeként: ha újra 16 csapat szerepelne az élvonalban, a Ferencváros még inkább kilógna a sorból – érvelt Szabados az esetleges létszámbővítés ellen.

Az MLSZ-ben állítólag mérlegelt, alapszakasz után alsó- és felsőházra bontott rájátszást ő is üdvözölné. A sportközgazdász egyébként arra is fölhívta a figyelmet, hogy a jelenlegi két kieső miatt is izgalmas az NB I. Ha – miként azt sokan javasolják – egyenes ágon csak egy csapat szánkázna a másodosztályba, egy másik pedig osztályozót játszhatna a bennmaradásért egy másodosztályú riválissal, az igazságtalan végeredményhez vezetne.

– Az esetleges osztályozó bevezetését mindenképpen meggondolandónak tartanám. Az első és másodosztály eltérő szabályai és támogatási rendszere miatt erősen kérdéses, mennyire szabad összeereszteni őket egymással – gondoljunk csak a finanszírozásbeli különbségekre, ezzel összefüggésben a külföldi játékosok foglalkoztatásának lehetőségeire – figyelmeztetett a sportközgazdász.

Így alakult az NB I lebonyolítása:

1970/71-től 1975/76-ig:    16 csapat, 2x15 forduló

1976/77-től 1981/82-ig:    18 csapat, 2x17 forduló

1982/83-tól 1995/96-ig:    16 csapat, 2x15 forduló

1996/97-től 1998/99-ig:    18 csapat, 2x17 forduló

1999/2000:    18+1 csapat (a télen visszalépett Gázszer helyét és eredményeit átvette a másodosztályból felemelt Pécs)

2000/01:    2x8 csapat A és B csoportban, alapszakasz után 12 csapatos rájátszás

2001/02:    12 csapat, 3x11 fordulós alapszakasz, 5 fordulós alsó/felsőházas rájátszás

2002/03 és 2003/04:    12 csapat, 2x11 fordulós alapszakasz, 2x5 fordulós alsó/felsőházas rájátszás

2004/05-től 2014/15-ig:    16 csapat, 2x15 forduló

2015/16-tól:    12 csapat, 3x11 forduló

Hirdetés: Ha kedvet kapott a fogadáshoz, keresse fel a Szerencsejáték Zrt. Tippmix Pro oldalát, ahol azonnal fogadhat, játszhat, nyerhet.





 





Ezeket olvastad már?
Rettegnek tőlük az ellenfelek, 37 évesen is varázsol az olimpiák magyar hőse

Rettegnek tőlük az ellenfelek, 37 évesen is varázsol az olimpiák magyar hőse

Átlátszó felsőben mutatta meg hatalmas melleit a szégyentelen bombázó

Átlátszó felsőben mutatta meg hatalmas melleit a szégyentelen bombázó

Rengeteg édesanya a pályán, csoda történt a Fradi meccse előtt

Rengeteg édesanya a pályán, csoda történt a Fradi meccse előtt

Kontinenst válthat a Fradi bajnoka, nem akárhonnan keresik

Kontinenst válthat a Fradi bajnoka, nem akárhonnan keresik

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás