Gulácsi könnyes vallomása: világsztárokkal tartották egymásban a lelket





Brutális örökkévalóság volt számára a hosszú kihagyás. Gulácsi Péter egyelőre csak nyárig gondolkodik előre Lipcsében és a magyar válogatott tekintetében is.



Megosztás
Szerző: LL
Létrehozva: 2024.02.09.
Gulácsi Péter Lipcse Eb 2024 magyar válogatott dibusz dénes

16 hónap után védett újra a Bundesligában az RB Leipzig magyar kapusa, Gulácsi Péter. A német élcsapat ikonja előbb a 2022 októberében elszenvedett keresztszalag-szakadása, majd a felépülése után vetélytársa remeklése miatt volt kénytelen ilyen sokáig várni. Most, a sikeres visszatérése (2-0 az Union Berlin ellen) után érzelmektől túlfűtve nyilatkozott a mögötte és az előtte álló nehéz időszakról.

Gulácsi túl van a rossz időszakon, és abból is a jót igyekszik leszűrni
Gulácsi túl van a rossz időszakon, és abból is a jót igyekszik leszűrni (Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP)

Légiósunkat meghatotta, amikor edzője, Marco Rose a múlt héten közölte vele: újra ő véd. Egészen más okból, de még a könnyei is hullottak, amikor tavalyelőtt megsérült.

Elmorzsoltam pár könnycseppet, hogy őszinte legyek. Rögtön tudtam: minden, ami addig történt a karrieremben, soha többé nem lesz már ugyanolyan.

„[…] Az emberben százezernyi kérdés és sok kétség merül fel. Akkor tíz hónap kihagyásról volt szó. Ez a futballban egy brutális örökkévalóság” – emlékezett vissza Gulácsi, akinek végül még tovább tartott a felépülése egy fertőzés, és ebből adódóan két pluszműtét miatt.

A borzalmas hónapok során szintén súlyosan sérült, világklasszis kapuskollégáival egyeztetett.

„Időnként kapcsolatba kerültem Manuel Neuerrel (Bayern München – a szerző), és beszéltem Marc Flekkennel (Brentford), aki a pályafutása elején szenvedett keresztszalag-szakadást.” 

Tartjuk a kapcsolatot a Real-kapus Thibaut Courtois-val is. Tudja, hogy bármikor jelentkezhet, ha kérdései merülnek föl.

„Elmondtam neki, kapusként mit tartok fontosnak a rehabilitáció során, és mit tennék ma talán másképpen. Segíthet olyasvalakikkel beszélni, akik megéltek hasonló sérülést” – mondta a magyar kapus.

Gulácsi kiemelte, hogy megannyi siker – Bajnokok Ligája-elődöntő, Német Kupa-győzelem és a többi – után is mekkora örömmel töltötte el, amikor először tudott újra sprintelni.

„Mindig az utolsó lépés a legnehezebb. De az izgalom, a tűz még mindig megvan bennem.”

Újra 100 százalékos vagyok és örülök mindannak, ami előttem áll. Jót is tett az az idő, amit a futballtól távol töltöttem.

„Előtte nagyon fárasztóak voltak az évek, a BL-lel, Európa-ligával, Európa-bajnoksággal, koronavírussal. Nekünk, labdarúgóknak van ugyan szabadidőnk, de mindig stressz alatt állunk. És ettől most egy időre megszabadultam. Hétfőtől szombatig keményen dolgoztam, de a hétvégéim szabadok voltak. Sok időm maradt a családomra és a barátokra. Egyfajta pihenést jelentett ez számomra, mentálisan is. Májusban már 34 éves leszek. A sérülés természetesen nagyon rossz volt, de próbálom a pozitív oldalát nézni: hiszem, hogy ez a kihagyás meghosszabbította a karrieremet, mert megannyi terhelés után volt egy év szünetem” – mondta Gulácsi.

Az őszi kispadozás után januárban eligazolhatott volna a Premier League-be, de érezte, hogy esélyt fog kapni Lipcsében. Így is történt, és most élni akar vele, ugyanolyan csúcsteljesítményt nyújtani, mint korábban évekig. A szerződése még másfél évig tart, de nyáron új helyzet állhat elő a belga tehetség, Marteen Vandevoordt érkezésével.

„Abban maradtunk, hogy előbb koncentráljak a játékra, aztán legkorábban márciusban összeülünk. Akkor még egy év lesz hátra a szerződésemből, és jön Marteen, aki fiatalon már a Genk alapembere, és nyilván nagy potenciállal rendelkezik.”

Rendkívül jól érzem itt magam, és természetesen a pályán akarok lenni, nemcsak a jövő héten, de nyár után is. […] De ez már csak spekuláció, és azzal mindig óvatos voltam.

„Látni kell az összképet. Most az az elsődleges, hogy addig jó teljesítményt nyújtsak” – válaszolta a felvetésre az 51-szeres magyar válogatott kapus, akinek a közelgő németországi Eb előtt hasonló a helyzete Marco Rossi csapatánál is, mint volt Lipcsében: az utóda kiválóan védett.

„Nehéz lesz a dolgom, főleg az Eb-n. Dibusz Dénes nagyon jól tette a dolgát a sérülésem alatt, közvetlenül kvalifikáltunk vele a tornára. Én pedig a múlt vasárnapig csak három meccsen védtem a klubomban. Jó a kapcsolatom Marco Rossi szövetségi kapitánnyal, szeptemberben már kerettag voltam, ami rendkívül sokat adott nekem. Szívesen megyek a válogatotthoz. Aztán, hogy milyen szerephez jutok nyáron, majd meglátjuk.”

Nyilván szeretnék a kapuban állni az Eb-n. De semmi értelme nagy szavakkal dobálózni.

„Ugyanaz számít, ami itt: a teljesítményemre kell koncentrálnom, csak ezzel javíthatok az esélyeimen” – mondta Gulácsi Péter, aki csapatával szombaton 15.30-kor (tv: Aréna 4) az Augsburg otthonában lép fel a bajnokságban.





 





Ezeket olvastad már?
„A Fradi Magyarországon egy vallás" – 125 éves lett az FTC

„A Fradi Magyarországon egy vallás" – 125 éves lett az FTC

Marco Rossi csapatának legnagyobb vesztese a lelátóról szurkol

Marco Rossi csapatának legnagyobb vesztese a lelátóról szurkol

Szoboszlai edzője mindenkit átvert? Mégis itt dolgozna Jürgen Klopp

Szoboszlai edzője mindenkit átvert? Mégis itt dolgozna Jürgen Klopp

Szavazz Te is! Ők lehetnek Pest vármegyében az év tesitanárai

Szavazz Te is! Ők lehetnek Pest vármegyében az év tesitanárai

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás