Ne hagyd ki ezeket a téli sportokat! Tutira nem ismered a felét

Télen éppúgy igényünk lehet a családdal, illetve a barátokkal együtt töltött időre és új élmények felfedezésére, mint a nyári szezonban. Összegyűjtöttünk néhány sportot, amit a hidegben is kipróbálhatunk, legyen szó extrém élményről vagy könnyed kikapcsolódásról.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2024.01.13.
téli sport snowboard havas

1. Túrázás a kétkerekűvel

tél, havazás, havas táj
Fotó: Pexels

Sokan ismerik azokat a kétkerekű, elektromos eszközöket, amiket a legtöbbször városnézésekhez használnak, főleg nyáron. Ám a téli túrákon a hóban is gurulhatunk vele. Ráadásul ezt hazánkban több helyszínen megtehetjük, ahol szakképzett túravezetők segítségével indulhatunk útnak egyedül vagy akár csapatban - írta a Fanny magazin.

2. A hótenger csónakja

Az airboard leginkább egy gumimatrachoz hasonlít, amire ráfekve csúszkálhatunk a havas pályán. Ha különleges élményre vágyunk, hazánkban csoportos túrán is kipróbálhatjuk. Amennyiben egy általunk szervezett eseményt dobnák fel vele, lehetőségünk van kibérelni.

3. Kerék nélküli bicikli?

Amennyiben szívesen BMX-ezünk és snowboardozunk, mindkettőhöz hasonló élményt nyújt a snowscooter. Ha részt veszünk vele egy élménytúrán, olyan érzésünk lehet, mintha a kettő ötvözetén siklanánk a havon. Ezt Magyarországon is megtehetjük, de ha külföldre mennénk, akár kölcsönözhetünk is egy ilyen hójárót. 

4. Síelés szabadesésben

Az egyik legextrémebb téli sport a Bun-J-Ride, ami csak az igazán bevállalósaknak ajánlott. Aki kipróbálná, annak egy síugró sáncról kell a mélybe vetnie magát. Az ugróra erősített gumikötél gondoskodik róla, hogy az illető ne zuhanjon a szakadékba. Pár pillanat szabadesést követően a sánc két oldalán futó drótkötél segíti a siklást a pálya végéig. Franciaországban több helyen is űzhetjük a sportot.

5.  Jeges versengés

Az igazán elhivatottak kipróbálhatják az icekartot, ami hasonló élményt nyújt, mint a gokartozás, azzal a különbséggel, hogy egy befagyott tó jegén versenyezhetünk. Ha szívesen volán mögé ülnénk, ellátogathatunk a finnországi Kuusamo-ba, ahol a sport már hagyománnyá vált.

6. Száguldás téli terepen

Az extrém élmények kedvelőinek lehetősége van téli quad túrán részt venni. A kétszemélyes elektromos járgányok bármilyen terepen megállják a helyüket. Vezetésükhöz „A” vagy „B” kategóriás jogosítvány szükséges. Miután az oktatás és a gyakorlás során elsajátítottuk a kellő ismereteket, túravezető segítségével útnak indulhatunk.

7. Kettős élmény

A dual snowboardot leginkább úgy képzelhetjük el, mintha két kisebb hódeszkát csatolnánk a lábainkra, így külön tudjuk mozgatni őket. Előnye, hogy a hagyományosnál egyszerűbb közlekedést biztosít, ráadásul különböző trükköket mutathatunk be vele!

8. Száguldás hófánkon

Ha az élményfürdőkben szívesen csúszdázunk, valószínűleg a hófánkot is szeretni fogjuk. Miután beleültünk a közepébe, egy előre kialakított pályán kipróbálhatjuk, hogy milyen érzés lesiklani vele. Arra azonban számítsunk, hogy gyakran irányíthatatlanul pörögni kezd, ezért figyelni kell, hogy csúszás közben rajta maradjunk!

9. Siklás, könnyedén

Ha maradnánk a jól ismert téli sportoknál, a sípályák ránk várnak! Az élményre felkészülhetünk műanyagpályás síoktatással is, amely során szakképzett oktató segítségével tanulhatjuk meg az alapokat. Ha úgy érezzük, készen állunk siklani a havon, hazánkban és külföldön egyaránt magas színvonalú pályákat találunk.

10. Talpnyomok a hóban

Ha hótalpas túrán vennénk részt, jó hír, hogy nem szükséges hozzá előképzettség és bármelyik korosztály kipróbálhatja. Így akár az egész család számára kellemes kikapcsolódást nyújthat. Sétatempóban haladva úgy mozgathatjuk át magunkat a hegyi levegőn, hogy nem veszélyeztetjük az ízületeinket. 

11. Gyerekkorunk kedvence

Amennyiben szeretnénk feleleveníteni a gyerekkori emlékeket és szánkóznánk, hazánkban számos alkalmas helyszínt találhatunk. Ha elindulunk a gyerekekkel, válasszunk biztonságos pályát, távol az utaktól! Ellenőrizzük, hogy nincs-e bármilyen akadály a domb környékén, aminek csúszás közben nekicsapódhatunk! Kesztyű viselésével megelőzhetjük a horzsolásokat, ha véletlenül elesnénk. 

12. Golfozás télen

A golf kedvelőinek a hideg évszakban sem szükséges lemondaniuk a sportról. A hógolf nagyban emlékeztet a hagyományos változatra, a játékosoknak azonban eltérő környezeti adottságokhoz kell alkalmazkodniuk. A pálya kemény és csúszós, valamint a lyukak is nagyobbak a megszokottnál, amiket piros festékkel tesznek észrevehetőbbé a havas terepen. A sportfelszereléshez pedig hozzátartozik a meleg kabát és csizma. 

13. Elő a jégkorcsolyát!

Télen számos városban állítanak fel jégkorcsolya pályákat. A sport átmozgatja a testünket, különösen a láb és fenék területén. Ráadásul fejleszti az egyensúlyérzéket és javítja az állóképességet. Habár az előnyöket leginkább akkor élvezhetjük, ha rendszeresen űzzük a tevékenységet, az egész családnak izgalmas időtöltés lehet legalább egyszer kipróbálni. 

14. Csússzunk snowboardon!

A snowboard a síeléssel ellentétben egy deszkával űzhető. Ha belekóstolnánk, különféle deszkák közül válogathatunk, a kezdőtől a haladó szintig, ezért érdemes szakértő segítségét kérni a választáshoz. A másik fontos szempont a megfelelő bakancs és ruházat viselése. Ha felkészültünk, hazánkban és külföldön is hódolhatunk a sportnak.

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás