Gulácsinál új helyzet állt elő, edzője négyszemközt közölte vele a döntést





Őrült ötlet? Emberemlékezet óta nem történt ilyen a német Bundesligában. Hónapok óta tartó huzavona után derült ki, hogyan tovább.



Megosztás
Szerző: MM
Létrehozva: 2024.01.16.
Gulácsi Péter RB Leipzig Kapus magyar válogatott

Miután tavaly szeptemberre – 11 hónap után – felépült súlyos térdsérüléséből, Gulácsi Péter egész ősszel hiába küzdött az „igazi” visszatéréséért: a 33 éves magyar klubikon csak két Német Kupa-meccsen és egy már tét nélküli Bajnokok Ligája-találkozón védhette az RB Leipzig kapuját. A mérkőzések zömében a kidőlésekor vészmegoldásként mély vízbe dobott, és remekül helytállt Janis Blaswich bizonyított. Kiválóan, hiszen 32 évesen először behívták a német válogatott keretbe. A korábbi csapatkapitány Gulácsi most végre jó hírt kapott: tavasszal mégis több lehetőséget kaphat a BL-nyolcaddöntős Bundesliga-élcsapatban, ami a nyári Európa-bajnokság miatt is fontos számára.

Gulácsi Péter mostanra bombaformába lendült, többet érdemel az állandó kispadozásánál
Gulácsi Péter mostanra bombaformába lendült, többet érdemel az állandó kispadozásánál (Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP)

Marco Rose vezetőedző számára luxusproblémát jelent, hogy két remek kapusa van a keretben. A téli szünetig egyértelműen letette a voksát Blaswich mellett, sőt a 2024-es év első tétmeccsén (hazai 0-1 az Eintracht Frankfurt ellen) is, de a Bild úgy értesült, Gulácsi is sokkal több szerepre számíthat. Ezt a tréner mindkét kapusával közölte, négyszemközti beszélgetések során.

„Mostantól két egyesünk van – ez valószínűleg eddig is benne volt a csillagok állásában, de most már sportszakmailag is így van.” 

Mindketten teljesen egy szinten vannak. Péter nagyon jó benyomást tesz az új évben, az edzőtáborban és a felkészülési meccsünk rá jutó félidejében is csúcs volt.

„Optimális esetben valamikor leülünk egymással és azt mondjuk: ilyen volt az edzéshét, valahogy most Pete van soron. És ezt nem feltétlenül kell megelőznie hibának. És akkor Pete-et tesszük a kapuba”

– idézte a Bild a lipcsei trénert.


A lap szerint a Gulácsi, Blaswich páros tervezett rotálása „őrült ötlet”, amilyenhez hasonlóra emberemlékezet óta nem volt példa a német topligában. Pontosabban legutóbb az 1960-as évek végén a Hertha kapusai – Volkmar Gross és Gernot Fraydl – részesült hasonló bánásmódban. Ellenzi a megoldást a lipcsei klubnál játékosmegfigyelőként dolgozó egykori (kelet)német válogatott kapus, Perry Bräutigam is:

„A szerda-szombat ritmusú hetek előtt el kell dőlnie, ki az első számú kapus. Nem lehet mindig cserélgetni. Egy kapusnak biztonságra van szüksége. Valaki mellett el kell köteleződni, ez nagyon fontos” – intett a szakember hétvégén a Sky adásában.

Most Rose és a kapusedző Frederik Gössling mégis így vágná át a gordiuszi csomót. A hónapok óta tartó fejtörést az okozta, hogy Gulácsi – bár keresztszalag-szakadása és egy fertőzés okozta második műtét miatt eleinte az is kérdéses volt, folytathatja-e a karrierjét – tökéletesen felépült. Az őt kifogástalanul helyettesítő korábbi harmadik számú kapus, Blaswich az utóbbi meccseken (talán éppen a rivális okozta nyomás miatt?) olykor hibázott ugyan, de edzője nem akarta egyből lecserélni. Másrészt viszont a 7,5 éven át a kapuból kirobbanthatatlan magyar légiós is többet érdemel a kispadkoptatásnál.

Napok vagy hetek kérdése Gulácsi visszatérése?

Egyelőre kérdés, hogy Gulácsi Péter már szombaton (18.30, tv: Aréna4), az éllovas Bayer Leverkusen elleni hazai rangadón lehetőséget kap-e, vagy majd a februárban kezdődő sűrűbb menetelés során, amikor az RB Lepzig a bajnokság mellett a Real Madrid elleni nyolcaddöntőit (február 13. és március 6.) játssza.

Az új év első meccsén újra Blaswich védett, de Rose szavai alapján bármikor Gulácsira bízhatja a kaput, aki már csak a nyári, németországi Eb-szereplése miatt is védeni akar. Addig ugyanis vissza akarja szerezni a helyét Marco Rossi válogatottjának kezdőcsapatában is Dibusz Dénestől, aki – akárcsak klubjában Blaswich – remekelt a helyén.





 





Ezeket olvastad már?
„A Fradi Magyarországon egy vallás" – 125 éves lett az FTC

„A Fradi Magyarországon egy vallás" – 125 éves lett az FTC

Marco Rossi csapatának legnagyobb vesztese a lelátóról szurkol

Marco Rossi csapatának legnagyobb vesztese a lelátóról szurkol

Szoboszlai edzője mindenkit átvert? Mégis itt dolgozna Jürgen Klopp

Szoboszlai edzője mindenkit átvert? Mégis itt dolgozna Jürgen Klopp

Szavazz Te is! Ők lehetnek Pest vármegyében az év tesitanárai

Szavazz Te is! Ők lehetnek Pest vármegyében az év tesitanárai

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás