„Magyarország a világ egyik legjobbja” – Szoboszlaiékról áradoznak a németek





Az Európa-bajnokság meglepetéscsapata lehet Marco Rossi magyar válogatottja egy német sportportál szerint.



Megosztás
Szerző: MM
Létrehozva: 2023.10.19.
magyar válogatott Szoboszlai Dominik Eb 2024 Marco Rossi

Noha a Litvániában hagyott pontok (2-2) miatt még nem biztosította be a helyét a 2024-es Európa-bajnokságon, a rendező németek egyik legnépszerűbb sporthírportálján már terjedelmes cikkben elemezték a magyar labdarúgó-válogatottat. Sőt, azt is kinézik Marco Rossi szövetségi kapitányunk együtteséből, hogy a jövő nyári Eb meglepetéscsapata lehet.

Szoboszlai (balra) és Sallai az Eb-n is nagyot alkothatnak
Szoboszlai (balra) és Sallai az Eb-n is nagyot alkothatnak a németek szerint  –  Fotó:  Kisalföld

A Spox szerint a bomba formában futballozó Szoboszlai Dominik köré épített magyar válogatott Rossi irányításával „a világ egyik legjobban védekező csapatává nőtte ki magát”. A felemelkedés kezdetét az immár olasz–magyar szakvezető 2018-as kinevezésétől datálják. 

A 2021 nyarán (részben Budapesten) megrendezett Eb-n csoportellenfélként már megtapasztalták a németek, hogy a Rossi-csapat milyen kellemetlen ellenfele még a világelithez tartozó válogatottaknak is: akkor éppen az egymás elleni müncheni meccs (2-2) 84. percéig győzelemre és továbbjutásra álltak a mieink, a világbajnok franciákkal és a címvédő portugálokkal teljes kvartettben. Még meggyőzőbbnek ítélik meg a tavalyi Nemzetek Ligája-menetelésünket, amikor Szoboszlaiék az A liga halálcsoportjából kis híján a négyes döntőbe jutottak: csak az olaszokkal nem bírtak (1-2, 0-2), ellenben megelőzték éppen a németeket (1-1, 1-0) és az angolokat (1-0, 4-0).

Európa élén a mieink

Az Eb-selejtezőcsoportját vezető magyar válogatott veretlenségi sorozata Európában jelenleg a leghosszabb, és világszerte is csak a vb-győztes Argentína és Algéria jár előttünk.

Veretlen válogatottak:

1. Argentína 14 meccs

2. Algéria 14

3. Magyarország 10

Az egyre feltűnőbb magyar sikerek okai között elsősorban azt látják, hogy nagyon nehéz gólt szerezni válogatottunk ellen, amelynek „minden csapatrészében vannak kiváló labdarúgói”. 

Az elemzés szerint a Rossi-csapat védőmunkája Európa, sőt a világ legjobbjai közé tartozik.

– Soha nem volt talpalatnyi helyünk a tizenhatosukon belül. Jól mondják a magyarok: kellemetlen csapatuk van – idézik a német válogatott támadó, Jonas Hofmann magyarázkodását a tavalyi lipcsei 1-0-s magyar sikerről.

Szoboszlai a válogatott vezére

Ideálisnak látják a tapasztalt játékosok és a nagy tehetségek arányát. Utóbbiak közül kiemelik a posztján korosztálya legjobbjai közé tartozó, még csak 19 éves Kerkez Milost, és a vezér, sőt a csapatkapitány szerepét már 22 évesen kiérdemlő Szoboszlai Dominikot. Utóbbi sokoldalúan, védekezésben és támadásban egyaránt az egész pályát bejátszva kulcsszerepet kap abban, hogy válogatottunk fejlődjön korábbi gyengéjében, a felállt védelmek elleni játékban. 

Exlipcseiként, immár liverpooliként a világ egyik legkomplettebb középpályásaként írnak Szoboszlairól. 

Rossi legnagyobb erényének azt tartják, hogy legalább annyira épít a játékosai, a csapata ismert erősségeire, amennyire tudatosan dolgozik a gyengéin. 

Topcsapatok kriptonitja a magyar stílus

A magyar válogatott agresszív és fegyelmezett játékával, kombinálva Szoboszlai és pár játékostársa extra húzásaival akár meglepetésre is képes lehet az Eb-n persze ha valóban sikerül kijutnia, és a sorsolás is kedvezően alakul.

Ezt azzal magyarázza a cikk szerzője, hogy a sűrű meccsprogramban a topcsapatok többsége nem tudja begyakorolni a felállt védelmek ellen igazán eredményes támadójátékot, így a mieink szervezettsége „sok válogatott kriptonitja” lehet, azaz sok csapat megszenvedhet ellenünk.





 





Top hírek







Hírlevél-feliratkozás