A halált is két vállra fektette, 75 éves a magyar tuskirály





Hegedüs Csaba pályafutását világraszóló sikerek és súlyos traumák kísérték. Szeptember 6-án ünnepli 75. születésnapját.



Megosztás
Szerző: Szabó Sándor
Létrehozva: 2023.09.06.
birkózás Hegedüs Csaba születésnap

Szerdán ünnepli hetvenötödik születésnapját Hegedüs Csaba, azaz Mr. Tus, olimpiai bajnok birkózó, edző, sportvezető. Kétség kívül arról a leghíresebb, hogy az 1972-es müncheni olimpián élen végzett a 82 kg-os kötöttfogásúak versenyében. Az oly fontos sorsolás előtt társai invitálták, menjen, és nézze meg, ki lehet az első ellenfele.

Hegedüs Csaba
Hegedüs Csaba

– Nem, inkább maradok a szobámban, tudniillik az első helyhez mindenkit meg kell vernem – hangzott Csaba válasza. Jól tippelt, hiszen az ő nyakába került a magyar sport századik ötkarikás aranyérme.

Hegedüs pályafutása során a földkerekség legjobbjai mellett a halált is legyőzte. 1973. április 10-én a birkózótársától, Gaál Károlytól vásárolt Toyotájával a Bikszádi út és Tétényi út kereszteződésében egy teherkocsival ütközött, combcsont- és medencecsonttörést szenvedett, kórházi lábadozása során 48 kg-ra fogyott le. Több mint 30 műtétet hajtottak végre rajta, egyik lábát amputáció fenyegette. De két vállra kényszerítette a halált, majd egy svéd professzor, Bengt Johansson göteborgi hatórás műtétjét követően a végleges gyógyulás útjára lépett. 

Aktív pályafutása befejezését követően a válogatott szövetségi kapitányaként bizonyított, Kocsis Ferenc, Növényi Norbert, illetve Sike András ötkarikás sikerének örvendhetett, majd a magyar szövetség elnökeként fáradozott tovább. Ma is szakmai tanácsadó a Kozma István Magyar Birkózó Akadémiánál. Kivételes pályafutását az évek során Szombathely, továbbá szülővárosa, Sárvár és Budapest díszpolgári címmel ismerte el. 

A tragédiák sajnos tovább kísértették, 2020 szeptemberében szívinfarktusban elhunyt legnagyobb lánya, Olimpia. 

Bár szakmai fejlődésemet Kocsis Ferencnek köszönhettem, de Hegedüs Csabát kivételes tudású birkózónak ismertem meg – nyilatkozta a Metropolnak az 1996-os barcelonai olimpia bajnoka, Farkas Péter. – Főleg a megalkuvás nélküli harcmodort lestem el tőle, szakmailag pedig azt a megoldását, amikor riválisa indításába akkor fogott bele, amikor arra senki nem számított. Ezt én is beépítettem a repertoáromba.

Hegedüs Csaba öt egyéni magyar bajnoki címet szerzett, 1979-ben vonult vissza. 1979-ben jogi doktorrá avatták. 1980 és 1989 között a válogatott szövetségi kapitánya, 1989-től 2015-ig a szövetség elnöke.

 





 





Ezeket olvastad már?
Kiakadtak a Herthánál, Dárdai keresztbe tett a klubnak

Kiakadtak a Herthánál, Dárdai keresztbe tett a klubnak

Rátalált a szerelem Szoboszlai barátjára, világhírű színész is érintett

Rátalált a szerelem Szoboszlai barátjára, világhírű színész is érintett

Bemutatjuk Marco Rossi csapatát, három érdekesség Balogh Botondról

Bemutatjuk Marco Rossi csapatát, három érdekesség Balogh Botondról

„Ezt tudnám nézni egész nap!” – Hosszú Katinkát elképesztő szögből videózták

„Ezt tudnám nézni egész nap!” – Hosszú Katinkát elképesztő szögből videózták

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás