„A legjobbamat szeretném nyújtani" – Óriásit alakíthat a Fradi 19 éves tinije





Országos csúcsokat, egyéni rekordokat várnak a magyar indulóktól a budapesti atlétikai világbajnokságon.



Megosztás
Szerző: CHI
Létrehozva: 2023.08.17.
Módosítva: 2023.08.19.
Budapest 2023-as budapesti atlétikai világbajnokság atlétika világbajnokság

Alapvetően annak köszönhetően, hogy Budapest rendezi a szombaton kezdődő atlétikai világbajnokságot, vb-csapatunk a múlt hét elején egyetlen éjszaka alatt több mint a duplájára, 25 fősről 63 fősre duzzadt. A nemzetközi szövetség igazán nagylelkű volt, amikor jóváhagyta a „szabadkártyás” kérelmeinket. Éremszerzésre leginkább csak egyetlen versenyzőnknek, a kalapácsvető Halász Bencének van esélye – írja a Magyar Nemzet

Halász Bence
Halász Bence Fotó: Árvai Károly

Éremesélyes

Éremszerzésre a kalapácsvető Halász Bence a legesélyesebb a magyarok közül, aki akár a magyar atlétika első szabadtéri vb-aranyát is megszerezheti. Mivel a 2019-es világbajnokságon bronzérmes volt, tavaly Eugene-ben ötödik, a müncheni Eb-n pedig 80,92 méteres egyéni csúccsal másodikként zárt, a 26 éves szombathelyi versenyző győzelme nem lenne eget verő szenzáció. Halász a versenyszáma 37 fős mezőnyében 78,27 méterrel idén az ötödik legjobb eredménnyel rendelkezik, az olimpiai bajnok lengyel Wojciech Nowicki pedig 81,92-tel vezeti a világranglistát.

– Ha nyolcvan méter fölé kerülök, akkor már nem okozok csalódást, majd eldől, ez mire lesz elég. Tudom, hogy a szurkolók érmet várnak tőlem, igazuk van, én is ezt várom magamtól – mondta Halász Bence.

Más kávéház

Ami a válogatott egészét illeti, a szakvezetés abban bízik, hogy minél több indulónk megjavítja az egyéni legjobbját, ami egyúttal jó néhány országos csúcsot jelentene. A tavalyi Eb-n Kozák Luca ezüstérmes lett, de a női 100 méteres gátfutás a vb-n „más kávéház”. Versenyzőnk az idei 12,72 másodperces idejével csak a 22. legjobb a mezőnyben, ám a bizonytalan kimenetelű gátfutásban „bármi” megtörténhet.

– Arra készülök, hogy a jövő héten kedden, szerdán és remélhetőleg csütörtökön is nagyon gyorsan tudjak futni – fogalmazott Kozák Luca, aki ezzel elárulta, hogy merész célt tűzött ki maga elé. Tudniillik a női 100 méteres gátfutásban kedden az előfutamokat, szerdán az elődöntőket, csütörtökön pedig a döntőt rendezik.

Herczeg György
Herczeg György Fotó: Török Attila

Hatalmas javulás

Férfi gerelyhajításban Herczeg György a nyolcadik, és ez nagy szenzáció. Az FTC 19 éves versenyzőjének tavasszal meg sem fordult a fejében, hogy kijut a vb-re, a jeruzsálemi U20-as Eb-re készült, amit meg is nyert 79,45 méterrel. Az igazi nagy dobással július 26-án rukkolt ki, 84,98 méteres országos csúcsot hajított. Idén ennél csak heten dobtak nagyobbat a vb mezőnyéből. Herczeg tavaly még csak 75,95-nél járt, ezen idén kilenc métert javított!

– Nagyon örülök, hogy megmutathatom magam a világbajnokságon, arra törekszem majd, hogy a legjobbat hozzam ki magamból – nyilatkozta megilletődötten a magyar atlétika nagy tehetsége.

Gerelyhajításban 37 induló lesz. A szám idei legjobbja a cseh Jakub Vadlejch, aki egyedüliként jutott 89 méter fölé (89,51 m) a világon.

Jegyek kaphatók az atlétikai világbajnokságra a jegy.atletikaivilagbajnoksag.hu weboldalon. A délelőtti jegyek egységesen 3000 forintba kerülnek, míg az esti programokra a hétköznapi versenynapokon 6900, hétvégén 8900 forinttól indulnak a jegyárak. Összesen 9 esti és 5 délelőtti program lesz a világbajnokság alatt és 6, ingyenesen látogatható utcai versenyt rendeznek, amelyek rajtja és célja a Hősök terén lesz. A női maraton augusztus 26-án, a férfimaraton 27-én reggel 7-kor rajtol.

 





 





Ezeket olvastad már?
„Csúcs az edző” – Kiálltak a sokat kritizált Dárdai Pál mellett

„Csúcs az edző” – Kiálltak a sokat kritizált Dárdai Pál mellett

„Csak arra emlékszem, hogy a szurkolókat nézem" - így értékelt a nap magyar hőse

„Csak arra emlékszem, hogy a szurkolókat nézem" - így értékelt a nap magyar hőse

Széttárt combok és csupasz almamellek: pucéran fotózták le ágyában a vadóc tornászlányt

Széttárt combok és csupasz almamellek: pucéran fotózták le ágyában a vadóc tornászlányt

„A Fradi Magyarországon egy vallás" – 125 éves lett az FTC

„A Fradi Magyarországon egy vallás" – 125 éves lett az FTC

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás