Megkezdődött Suhajda Szilárdért a mentőakció: „Nagyon-nagyon kevés az esély”

Újabb drámai részletek láttak napvilágot.Megosztás
Szerző: K.C.
Létrehozva: 2023.05.26.
Suhajda Szilárd Mount Everest mentőakció

Mint arról korábban a Metropol beszámolt, Suhajda Szilárd szerdán kezdte meg a csúcstámadást a Mount Everestre. A magyar hegymászó azóta nem adott jelet magáról, így egy ország aggódik érte. Csütörtök késő este következett be a várva vár fordulat: megtudták, hol lehet Szilárd. Közös megegyezés során pedig a háttércsapat hajnalban el is indult felkutatni. 

Fotó: Suhajda Szilárd Facebook-oldala

Édesapja még csütörtök este könnyes szemmel, aggódva osztotta meg a biztató friss híreket. Péntek reggel pedig a Mokka műsorában szólalt meg egy bennfentes arról, hol is tart jelenleg az akció - írja a Bors. 

„Amikor egy arra mozgó csapat megtalálta, sajnos nem volt olyan állapotban, hogy lesegítsék a hegyről. Ezt az információt nagyon későn tudtuk meg, amikor ezek a serpák leértek a hegyről. Hogy milyen esélye van a túlélésre? A magashegyi realitásokat ismerve nagyon-nagyon, de nagyon csekély. De még bízunk” – mondta Pintér László szakújságíró, a Magyar Hegy- és Sportmászó Szövetség kommunikációs vezetője

„Egyelőre annyit lehet tudni, hogy hajnalban elindult az a háromfős serpacsapat, akiket megbíztunk, akik a világ legjobbjai. Mióta nem kaptunk jelet, ez egy két napja tartó non stop szervezés. Bízunk benne, hogy el tudnak érni hozzá, és végre tudják hajtani a feladatot. Türelmet kérünk, amint biztosat tudunk, kommunikálni fogjuk. De ez lehet még 12-15 óra, vagy akár holnap. Nem tudhatjuk” – zárta sorait a szakértő.

A Kyocera Everest Expedíció 2023 keretében Suhajda Szilárd azt tűzte ki célul, hogy pótlólagos oxigén használata és magashegyi teherhordók alkalmazása nélkül ér fel a Mount Everestre. A csúcsmászásra kedd este, nepáli idő szerint 21:05-kor indult el a 7950 méteren lévő 4-es táborból. Műholdas telefonján utoljára 8630 méterről telefonált, nepáli idő szerint szerdán 13:30-kor. Hangkapcsolat ezután már nem jött létre a mászóval. A nyomkövetője 19:30-kor, még magasabbról, 8795 méterről (az úgynevezett Hillary-lépcső magasságából) még jelzett, de ezután már nem küldött több pozíciót.

Suhajda Szilárd a hegycsúcstól mindössze 53 méternyire veszett nyoma.

Top hírek

Hírlevél-feliratkozás