RETRO RÁDIÓ

Vasárnapig a franciákra figyel a világ





A magyar kistestvérrel vérrel együtt indult útnak a Tour de France, a világ legpatinásabb országúti kerékpáros versenye, amely vasárnap ér véget Párizsban, a legendás Champs-Élysées sugárúton.



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2020.09.17.
két keréken

A magyar Tour Esztergomból rajtolt, az idősebb testvér pedig a mediterrán Nizzából. Előbbi 5 szakasza 826 kilométer, a háromhetes utóbbi 21 szakasza 3470 kilométer hosszú. A magyar versenyt Valter Attila nyerte, a francia körversenyre idén az elmúlt évtized legbrutálisabb távját állították össze. 8 hegyi szakasz – ebből 6 hegyi befutó – és egyetlen időfutam várta a kerekeseket. A befutó szeptember 20-án lesz Párizsban, a Champs-Élysées sugárúton.

Fotó: Getty Images

Tour-történelem

1903-ban Henri Desgrange találta ki L'Auto című lapja népszerűsítésére. Az első, 2428 km hosszú versenyen hatvanan indultak, és Maurice Garin nyert, aki minden idők legnagyobb különbségével, 2 óra 47 perccel a második előtt ért célba.

1919-ben bevezetik az összetettben élen álló versenyző megkülönböztetésére a sárga trikót. A szakaszok száma és a táv nő, 1926-ban a rekordnak számító 5745 km.

1930-ban a rádió először ad élő közvetítést a Tourról és megjelenik a mezőnyt kísérő reklámkaraván is. 1935-ben Francisco Cepeda a verseny első halálos áldozata.

1958 az első élő televíziós közvetítés éve, 1967-ben rendezik az első prológot, egy évvel később elvégzik az első hivatalos doppingellenőrzést.

Kerekes furcsaságok

Régen legális volt verseny közben alkoholt fogyasztani, a húszas években még cigarettáztak is tekerés közben. 2014-ben a versenyzők átlagsebessége 41 km/h volt. Egy-egy bringásnak minimum 6 ezer kalóriát kell naponta bevinni a szervezetébe. 1904-ben a legfiatalabb Henri Cornet 19, a legidősebb, Henri Paret pedig 36 évesen teljesítette a távot.

(fotó: EPA/Christophe Petit-Tesson / Pool)

Színes trikók jelentése

Sárga trikó: Az összetettben vezető versenyző viseli, színét a támogató magazinról kapta.

Zöld trikó: A pontversenyben vezető viseli, 1953-óta.

Pöttyös trikó: A hegyi összetettben vezető versenyző viseli, 1975-ben vezették be.

Fehér trikó: A legjobb 25 év alatti versenyzőéi, 1997 óta Fabio Casartelli-díj neve, az 1995-ben életét vesztett versenyző emlékére.

7 győzelemtől fosztották meg

A Tour talán legismertebb hőse Lance Armstrong, aki 1999 és 2005 között hétszer nyert, a mikor visszavonult a sportágtól, de 2009 januárjában ismét nyeregbe ült, és harmadik lett. 2012-ben a Nemzetközi Kerékpáros Szövetség doppingolás vádjával megfosztotta mindegyik címétől.





Ezeket olvastad már?
Itt a vége? Szoboszlaiék lemondhatnak a nagy álmukról

Itt a vége? Szoboszlaiék lemondhatnak a nagy álmukról

Óriási dráma a Fradi meccsén, négy percen múlt a kupadöntő

Óriási dráma a Fradi meccsén, négy percen múlt a kupadöntő

Kiadta a jelszót az Eb-re a Chelsea-hez hívott magyar focista: „Minél tovább ottmaradni!”

Kiadta a jelszót az Eb-re a Chelsea-hez hívott magyar focista: „Minél tovább ottmaradni!”

Szuper hírt kapott Szoboszlai, ő lehet a meglepő liverpooli edzőváltás nyertese

Szuper hírt kapott Szoboszlai, ő lehet a meglepő liverpooli edzőváltás nyertese

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás