Brutális baleset az iskolában, levágta az ujjait egy diák Tiszakécskén





Nyomozás indult, a tanár ellen indítottak vádat.



Megosztás
Szerző: sv
Létrehozva: 2023.03.23.
Módosítva: 2023.03.23.
asztalos tanár csonkítás diák

A szakképzés igen gyakorlatorientált iskola, amelynek keretei között a diákok a mestertanáruk irányítása alatt sajátíthatják el a szakmát. Az azonban minden esetben igaz, hogy a tanárnak kötelessége felügyelni és irányítani a diák munkáját. A Kecskeméti Ügyészség vádat emelt egy Tiszakécskén dolgozó tanár ellen, mert – kötelezettségének nem téve eleget – magára hagyta gyakorlatot végző tanítványát a műhelyben, távolléte alatt pedig a fiú levágta az ujjait. A vádat az asztalosságra okító tanárral szemben maradandó fogyatékosságot okozó foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés miatt emelték.

iskola
Az asztalosnak kellett volna felügyelnie a szabályos munkavégzést Fotó:  Pixabay

Az eset még tavaly április 23-án történt, ekkor a mesterember a tanoncát különböző lécek méretre vágásával bízta meg, a fiúnak pedig fűrészgéppel kellett dolgoznia. Miután a feladatot kiosztotta, az asztalos elhagyta a műhelyt, ebből eredően a 17 éves fiú önállóan, felügyelet nélkül végezte a munkáját.

Az asztalosnak tanuló fiú szálkásnak érezte a fa anyagát, és hogy a bőrét védje, kesztyűt vett fel. Kesztyűt azonban ilyesféle munka végzése során nem szabad viselni, erre pedig figyelmeztetnie kellett volna a tanárnak, aki viszont nem tartózkodott a helyszínen. Miközben a fiú dolgozott, az egyik léc megakadt a fűrészgépben. A tanárnak ekkor el kellett volna mondania, hogy a munkabiztonsági szabályok értelmében tolófa használatával kell megigazítani az anyagot. Ezt azonban a fiú nem tudta, és a kesztyűs kezével igazította meg a lécet. A kesztyű beakadt a fűrészgép alkatrészébe, amelynek az lett a következménye, hogy a gép levágta a tanuló jobb kezén lévő kisujját, valamint másik három ujjának perceit is megcsonkította.

Az ügyészség vádat emelt Fotó: Pixabax

A fiút tanító asztalossal szemben indítottak eljárást, ugyanis nem tartotta be a munkavédelemről szóló törvény azon előírását, amely szerint biztosítani kell a tanuló folyamatos szakmai irányítását és felügyeletét. Ennek a mulasztásnak lett a következménye, hogy senki nem hívta fel a 17 éves fiú figyelmét arra, hogy az eljárása szabálytalan, balesetveszélyes és a testi épségét veszélyezteti. Nem állította le a szabálytalan munkavégzést, így bekövetkezett a baleset.





 





Top hírek







Hírlevél-feliratkozás