Sajnos egyre több a tejérzékenységgel küzdő ember, így egyre nagyobb a kereslet a helyettesítő italokra. De olyanok is egyre nagyobb számban akadnak, akik kifejezetten környezetvédelmi szempontok miatt szeretnék csökkenteni a tehéntej-fogyasztásukat. Ha szeretnénk kipróbálni a növényi tejeket, érdemes alaposan elolvasni a címkéjüket, hogy elkerüljük a sok cukrot tartalmazó italokat. Természetesen az íz is nagyon fontos szempont, de nem kell egy típushoz ragaszkodni – akár váltogathatjuk is a növényi italokat. Megmutatjuk, milyen növényi tejpótlók állnak rendelkezésünkre.

Zabtej

A zabtej elkészítése viszonylag klímabarát, hiszen kevés víz és szántóföld kell hozzá, és az előállítása sem környezetszennyező: körülbelül 80 százalékkal kevesebb üvegházhatást okozó gáz szabadul fel közben, mint a tehéntej előállításánál. Zsírszegény és a többi növényi tejnél fehérjeszegényebb, szénhidrátban gazdagabb italról van szó, amelynek íze semleges, állaga pedig krémes, így különösen remek a kávé ízesítéséhez. A szójára és olajos magvakra allergiásoknak is ez a jó választás. Ára: 400-900 Ft, kalória: 40 kcal.

Összpontszám

7

Íz

9

Kalória

5

Ár

7

Mandulatej

Nagyon finom növényi ital, előállítása azonban sok vizet igényel, de a tehéntejnél még mindig kevésbé környezetkárosító. Az egészség szempontjából azonban remek választás, kivéve, ha valaki allergiás az olajos magvakra. Kalóriaszegény, zsírszegény, selymes íze miatt sokan szeretik, elsősorban turmixokhoz használják fel. Kalciummal és D-vitaminnal dúsított változatai is kaphatók. Ár: 400-1000 Ft, kalória: 29 kcal, íz: kissé kesernyés

Összpontszám

7.7

Íz

7

Kalória

9

Ár

7

Kókusztej

Környezetvédelmi szempontból a kókusztej jó választás, viszont szállítást igényel. Táplálkozási szempontból hátránynak számít a kókusztej magas telített zsírtartalma, épp ezért fogyasztásakor nem érdemes túlzásokba esni. Ár: 550-1000 Ft, kalória: 20 kcal, selymes, lágy ízű.

Összpontszám

8.3

Íz

10

Kalória

8

Ár

7

Szójatej

A tehéntej legismertebb alternatívája, de érdemes megnézni, honnan érkezik, mert a szója sokszor genetikailag módosított. Táplálkozási szempontból elsősorban a fehérjetartalma jelentős: adagonként 6-7 gramm fehérjét vihetünk be vele, ami a tehéntej fehérjetartalmához hasonló. Fontos, hogy cukormentes változatot válasszunk belőle. Szójaallergiások pedig természetesen nem fogyaszthatják. Ár: 400-600 Ft, kalória: 33 kcal, íze semleges.

Összpontszám

7

Íz

6

Kalória

6

Ár

9

Rizstej

Könnyen emészthető, ritkán okoz allergiás tüneteket, és teljes értékű fehérjeforrás, hiszen minden esszenciális aminosavat tartalmaz. Emellett E- és B-vitamint, kalciumot, vasat, és némi rostot is tartalmaz. Egyedül a termesztési körülményei adnak okot némi aggodalomra, hiszen a rengeteg rizst fogyasztók körében gyakrabban mérnek magasabb arzénszintet. Ár: 400-700 Ft, kalória: 48 kcal, íze édeskés, kávéhoz nem annyira jó.

Összpontszám

7.7

Íz

9

Kalória

5

Ár

9