Friss kutatások szerint az étkezés is befolyásolja a memória állapotát. Vannak ételek, amelyek serkentik az emlékezőképességet, míg más ennivalók roncsolják.
Bizonyítottan hatással van a memóriánkra az, amit megeszünk. Egyes ételek és italok meglepően pozitív hatással lehetnek memóriánkra, míg más eledelek árthatnak. Egy kísérlet alatt memóriazavarral küzdő idős emberek körében tapasztalták, hogy 12 héten át napi fél liter kékszőlőlé fogyasztása után több szót sikerült megjegyezniük, mint azoknak az alanyoknak, akik csak placebót kaptak.
Egy hasonló kísérletet elvégeztek gyereken is, és akik 240 g friss áfonyát ettek naponta, több szót jegyeztek meg, illetve sokkal pontosabban tudták felidézni emlékeiket. Ugyanis a kékszőlő és az áfonya antioxidánsokban gazdag, és amikor a szervezetben lebomlik, javítja az érfalak rugalmasságát és az agyi vérkeringést; több energiát, tápanyagot és oxigént biztosít a szervezet számára, ezáltal javul a kognitív teljesítményünk.
Ezzel szemben a finomított élelmiszerek, például a fehér lisztes, finomított cukros, finomított étolajos ételek csak károsítják a memóriát. Egy másik kutatás 110 egészséges ember bevonásával készült, akik a tápanyagokban gazdag étrendjüket egy hétre lecserélték finomított élelmiszerekre. Például négy napon keresztül 2 darab fehér lisztből és finomított cukorból készült gofrit ettek, valamint két gyorséttermi menüt. Mivel a finomított élelmiszerekben és cukorban gazdag étrend összefügghet az agyi betegségekkel – többek között az Alzheimer-kórral –, a memóriájuk romlott.
Tehát a gyümölcsök fogyasztása serkenti a memóriát, míg a gyorséttermi fogások hamar rombolják azt.
Nem akar lemaradni a Metropol cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi hetente három alkalommal elküldjük Önnek a legjobb írásokat!
Feliratkozom a hírlevélre