Nagy Sándor Zoltán képzőművész kiállítása

A tárlatot Barabás Márton, Munkácsy Mihály-díjas képzőművész nyitja meg.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2024.08.26.
Módosítva: 2024.08.26.
Újpalota képzőművész kiállítás

Nagy Sándor Zoltán bemutatkozása:
Valahol Újpalotán díszeleg egy rettenetes betontorony – a modern építészet nagyobb dicsősége –, amely mellett elhaladva még az sem igen jut eszébe a felületes szemlélőnek, hogy lakóházat lát, nemhogy arra gondolna, ebben az épületben legfölül művészember alakíthatott ki magának alkotói közeget, azaz itt festmények, grafikák születnek, amelyek egy egészen másféle modernséget fejeznek ki, mint épített környezetük. Itt él ugyanis Nagy-Sándor Zoltán festőművész csöndben, visszahúzódva, és hoz létre olyan műveket, amelyek igencsak kikívánkoznak érettségükkel, meghökkentő szakmai nívójukkal, de még inkább újszerű gondolatiságukkal a tágabb közönség elé, noha – sajnálatos módon – erre ritkásan kerül sor. Amikor viszont kikerülnek, az értők körében nyomban rokonszenvre, élénk visszhangra találnak… Joggal.

Fotó: Bakos Mónika/Facebook


Időszerűségük, szellemi izgalmat kínáló megfogalmazásuk, érzékenységük a legjobbakéival rokonítják őket; a modern képépítés legaktuálisabb törekvéseivel. Így volt ez már évtizedekkel korábban, amikor a pop-art programjából írta át saját arculatára a képmező tágításának ötletét. Korántsem csak két dimenzióban, de a pop szempontjából úgyszólván kultikusnak tekinthető tárgyak beépítésével a harmadik dimenziót is igénybe véve: relieffé alakítva képet, és így van mostani korszakában szintén, amikor a képmező „kazettás” osztásával egyik legmarkánsabb képviselőjévé válik a repetíciós mellérendelések művészeti gondolatának; jelesül annak, hogy a képet ne a hierarchikus komponálás utalja, hanem az ismétlődő elemsorolás ritmusa. Mindebben fölöttébb józan értékeléssel benne van már a posztmodern, vagy mondjuk inkább így: transzavantgárd élménye, hasznosítása, „nagysándorosítása”.
Fábián László

Megtekinthető: augusztus 26.–szeptember 15.
Hétköznap 8–20 óráig, hétvégén egyéb rendezvénytől függően
Helyszín: Ifjúsági Ház – Új Galéria (1042 Budapest, István út 17–19.)

 









Top hírek

Kassa

Marczi dokumentumfilm: 66 szezon

A stilizált dokumentumfilm az uszoda 66 szezonját meséli el visszaemlékezésekkel, archív filmfelvételekkel, eljátszott és spontán jelenetekkel.





Hírlevél-feliratkozás