Válogatás a Hungarikonok Gyűjteményből

A tárlaton legendás művészek, sportolók, tárgyait láthatják az érdeklődők, a tárgyakat kortárs képzőművészek öntötték új formába.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2024.06.10.
Módosítva: 2024.06.10.
kiállítás program Programajanló

Kárpáti Tamás újságíró, műgyűjtő fél évszázados újságíró pályája során került kapcsolatba azokkal az alkotókkal, akiknek személyes használati tárgyait egy idő után elkezdte gyűjteni. Fehér László festővel támadt az ötletünk, hogy Barcsay Jenő ecsetjét helyezzék el egy festményben. Ez volt a Hungarikonok Gyűjteményének első darabja, amelyet azóta százhetven követett.

Ments másként! Budai tárgyak és történetek
Fotó: Facebook

A II. kerületi kiállításon legendás művészek, sportolók, tárgyait láthatják az érdeklődők, a tárgyakat kortárs képzőművészek öntötték új formába. Garas Dezső Minarik kalapját Makláry Lilla „ültette rá” egy próbababára, és tett hozzá fehér angyalszárnyakat. Kertész Imre kalapját szögesdróttekercsre helyezte az alkotó, Gábor Áron. Jancsó Miklós pipáját Soós Nóra, alkotótársa, férje, Győri Márton pedig Jiři Menzel pulóverét „dolgozta fel”. Újragondolt formában találkozhatnak a látogatók Örkény István zsebórájával és Bibó István börtönleveleivel. Kass János legendás „fejei” közül az egyikre Psota Irén Charleston kalapja került, Sándor Pált a Régi idő focijának fogatókönyvével, Bartók Bélát pedig utolsó filmfelvételével idézi meg a kiállítás. Csapó Gábor úszósapkájával, Németh Miklós gerelyhegyével, édesapja, Németh Imre kalapácsszárával és Magyar Zoltán kápáival olimpiai bajnokaink előtt tisztelgünk.

A tárlaton a műalkotások mellett helytörténeti érdekességekről is olvashatunk: Gobbi Hilda Orsó utcai lakásáról, Jancsó Miklós és a Káldor-kollégium diákjainak filmes barátságáról, Kertész Imre és felesége, Vas Albina Török utcai éveiről, Bartók Béla utolsó magyarországi otthonáról vagy éppen a világhírű balett-táncos, Vaclav Nizsinszkij hűvösvölgyi vendégeskedéséről.

Tárlatvezetés a gyűjtő, Kárpáti Tamással és vendégeivel, köztük Sándor Pál rendezővel június 22-én 16 órakor.

A kiállítás díjtalanul megtekinthető június 23-ig, hétköznap 15–20 óráig, hétvégén 10–18 óráig. 
Helyszín: Klebelsberg Kultúrkúria (1028 Budapest, Templom u. 2.)
 

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás