Gondolatébresztő szecessziós kiállítás a Kőrösiben

A tárlaton a kerülethez kötődő magyar és külföldi származású érett és pályakezdő művészek, gimnazisták és gyerekek mutatják be alkotásaikat.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2024.06.05.
Módosítva: 2024.06.05.
Kőrösi Kulturális Központ szecesszió kiállítás

„A szecesszió, mint a kulturális sokszínűség olvasztótégelye

Szeretettel meghívjuk Önt a szecesszió világnapja alkalmából rendezett kiállításunkra. Az esemény minden korosztálynak ajánlott.

Fotó: Facebook

A tizenkilencedik század alkonyán progresszív alkotók egy csoportja fellázadt a hibernálódott akadémizmus hegemóniája ellen, és elfordult a historizálás minden frázisától. Ők lettek a szecesszió művészei, akik a modern élet lüktető dinamizmusának megörökítésére új formákat kerestek, és a vizuális kifejezéshez a növényi ornamentika motívumait vették alapul. A természethez és a távoli, kirekesztett kultúrák felhalmozott kincseihez nyúltak inspirációért, képzeletüket stimulálta minden, ami dekoratív, egzotikus, titokzatos, dekadens és csábító. Az exkluzív élmények hatására fokozott stilizáltságú műveket hoztak létre, és lendületet kaptak burjánzó összművészeti törekvéseik. A szárba szökő művészeti irányzat Európa-szerte nagy hatású mozgalommá duzzadt, s közben országonként egyéni színezetet öltött. Napjainkban Budapest egy multikulturális világváros, ahol a legkülönbözőbb nemzetiségű emberek életvitelszerűen élnek egymás mellett. Létezik  közöttünk kulturális párbeszéd?

A szecesszió világnapja alkalmából 2024. június 5-én kulturális programokkal vár minden érdeklődőt a Kőrösi Kulturális Központ, ahol 18:00 órakor nyílik A természet igazsága című kiállítás. A sokszínű merítés megidézi az örökzöld művészeti mozgalom komplex örökségét. A kiállítás június 13-áig tekinthető meg a Kőrgalérián!

18.00 Kiállításmegnyitó

Köszöntőt mond: Győrffy László, a Kőrösi Kulturális Központ ügyvezetője

A megnyitó napján 18:00–20:00 óráig a kiállítási térben különleges összművészeti akciókkal várjuk vendégeinket: egzotikus standokkal, táncokkal, animációkkal, fényinstallációval szeretnénk megjeleníteni a szecessziónak, mint a kulturális sokszínűség olvasztótégelyének napjainkig ható örökségét.”

A belépés ingyenes!

Időpont: június 5. 18.00
Helyszín: Kőrösi Kulturális Központ (1105 Budapest, Szent László tér 7–14.)
 

 









Top hírek

program

Mihály-napi búcsú Kispesten

A nyárbúcsúztató eseményen vásári forgatag, gyermekeknek és felnőtteknek szóló muzsika, játékok, gasztronómia fogadja az érdeklődőket.





Hírlevél-feliratkozás