Micro-Folie – Ízlelés, az öt érzék allegóriái





A Micro-Folie egy újszerű múzeumi élményen keresztül mutatja be a gyűjtemények legizgalmasabb darabjait.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2023.11.06.
érzék Micro-Folie Francia Intézet gyűjtemény

A 17. században egy speciális képtípus jelent meg, amely az európai festészet történetében először ábrázolta az öt érzéket: a látást, a hallást, a szaglást, az ízlelést és a tapintást. Az érzékek megjelenítése hol egyetlen allegorikus jelenetben, hol egy ötrészes képsorozatban történt. Ezt a tematikát követve az ötrészes előadás-sorozatban elsősorban festészettörténeti példákon tekintjük át az érzékek különféle allegorikus és szimbolikus ábrázolásait. Valamint arra is kíváncsiak leszünk, hogy az érzékek ábrázolásai milyen kapcsolatban vannak az érzékiséggel? A harmadik előadásban a szaglással foglalkozunk, kiindulópontként tekintve id. Jan Brueghel és Peter Paul Ruben híres, „Az öt érzék” című képsorozatát 1617–1618-ból.

Ízlelés, az öt érzék allegóriái
Fotó: Facebook

Előadó: Katona Júlia
Az előadás nyelve magyar.

Ismét megérkezett a Francia Intézetbe a Micro-Folie! A legnagyobb francia és nemzetközi kulturális intézmények több ezer digitalizált műalkotását – többek között festmények, szobrok, színházi előadások – egy külön erre a célra tervezett térben, tematikus workshopok keretében mutatják be a Francia Intézetben. A Micro-Folie olyan francia gyűjtemények között válogat, mint a Louvre, az Orsay Múzeum, a Pompidou Központ, a Versailles-i kastély, az Avignoni Fesztivál vagy a Párizsi Opera.

Időpont: november 6., 18.30–19.30
Helyszín: Francia Intézet





 





Ezeket olvastad már?
Kreatív Kikötő – Jean-Michel Basquiat

Kreatív Kikötő – Jean-Michel Basquiat

Magyar népmesék szaxofonnal: JazzFest Budapest – Tóth Viktor

Magyar népmesék szaxofonnal: JazzFest Budapest – Tóth Viktor

Vár a Kertvárosi Majális!

Vár a Kertvárosi Majális!

Magyar film napja az Etele Cinema-ban

Magyar film napja az Etele Cinema-ban

Top hírek

programok

Vár a Kertvárosi Majális!

Nézz meg egy jó kis bábszínházas előadást, vagy ismerd meg a májusfaállítás rejtelmeit, de ha akarsz, részt vehetsz a Magna Cum Laude koncertjén is!





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás