Indul a Budapesti Klasszikus Film Maraton! – ingyenes vetítések is lesznek

„Budapest, Bécs, Hollywood” – ötödik alkalommal rendezi meg a Nemzeti Filmintézet a restaurált filmek világszerte jegyzett nemzetközi fesztiválját, a Budapesti Klasszikus Film Maratont.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2022.09.13.
Film Maraton

A frissen felújított, népszerű klasszikusokat és ritkaságokat bemutató fesztivál hat napja alatt (szeptember 13–18.) között immár mintegy száz filmet láthat a közönség a világ filmtörténetének legjavából. A Budapesti Klasszikus Film Maraton célja, hogy hazai és nemzetközi fókuszba állítsa a magyar film értékeit, és bemutassa az európai filmarchívumok legféltettebb kincseit a magyar közönségnek.

Fotó: Facebook

A program fénypontjaként öt estére ismét ingyenes szabadtéri mozivá alakul a Szent István-bazilika előtti tér.

A Filmmaraton idén is gazdag programmal várja az érdeklődőket. A szeptemberi fesztivál alaptémája Hollywood közép-európai gyökerei lesznek. A program gerincét azon alkotók művei adják, akik Budapestről gyakran Bécsen és Berlinen keresztül jutottak Hollywoodba, és ott tettek szert világhírre. Az egykori Osztrák–Magyar Monarchia területéről származó, közép-európai műveltséget Amerikába exportáló személyeknek az életútja sokszor legalább annyira izgalmas, mint az alkotásaik – ezért a hollywoodi magyarokról szóló előadások is lesznek a programban.

Az 5. Budapesti Klasszikus Film Maraton helyszínei közt lesz a bazilika előtti tér, az Uránia Nemzeti Filmszínház, a Toldi mozi, a Budapesti Francia Intézet.

2000 ingyen akkreditációt biztosítanak a szervezők a diákok számára, míg az V. kerületi lakosoknak foglalt helyek állnak majd rendelkezésükre a Szent István téri vetítésekre és a Toldi mozi programjaira is.

További részletek: www.filmmaraton.hu









Top hírek

Kassa

Marczi dokumentumfilm: 66 szezon

A stilizált dokumentumfilm az uszoda 66 szezonját meséli el visszaemlékezésekkel, archív filmfelvételekkel, eljátszott és spontán jelenetekkel.





Hírlevél-feliratkozás